Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk gyerekeknek írt verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás felmondása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-08
Címkék ikon biztositas_felmondasa

Képzeld el, hogy van egy varázslatos pajzsod, ami megvédi a kocsidat, ha balesetet szenvedsz. Ez a pajzs a kötelező biztosítás. De néha, akárcsak a szuperhősöknek, a pajzsodat is le kell cserélned egy másikra. Ezt hívjuk a kötelező biztosítás felmondásának.A kötelező biztosítás felmondása - Gyermekeknek

Képzeld el, hogy az autódnak van egy szuperpajzs, ami megvédi, ha bajba kerül. Ez a szuperpajzs a kötelező biztosítás. De néha muszáj lecserélni a szuperpajzsot, mert találtál egy jobbat, vagy már nem kell az autóra. Ez a kötelező biztosítás felmondása.

Mikor cserélhetünk szuperpajzsot?

 • Minden évben egyszer: Éppen olyan, mint a szülinap, csak az autóé. Ezen a napon, az évfordulón, bármikor lecserélheted a szuperpajzsot egy másikra, ha 30 nappal előtte szólsz róla a régi pajzsosnak.
 • Ha eladod az autót: Ha új gazdát találsz a járgányodnak, nem kell tovább fizetned a szuperpajzsért. Ilyenkor érdekmúlás miatt kell felmondani a pajzsot.
 • Ha ellopják az autót: Sajnos ez is megtörténhet. Ilyenkor is érdekmúlás miatt lehet felmondani a szuperpajzsot.
 • Ha végleg lemondasz az autóról: Ha már nem fogod használni az autót, és végleg kivonod a forgalomból, akkor is felmondhatod a szuperpajzsot.
 • Egyéb esetek: Ritkábban, de a régi pajzsos beleegyezhet, hogy lecseréljétek a szuperpajzsot.

Fontos dolgok:

 • Ne feledkezz meg a határidőkről! A szuperpajzs felmondásának mindig megvan a határideje. Évfordulós felmondásnál 30 nappal előtte, érdekmúlásnál 30 napon belül kell szólni. Ha nem szólsz időben, a régi pajzsos mérges lehet, és nem engedi lecserélni.
 • Gyűjtsd össze a szükséges iratokat: A szuperpajzs felmondásához kell majd az autó forgalmija, a régi pajzs szerződése, és a te személyi igazolványod.
 • Töltsd ki a felmondó nyilatkozatot: Ez egy papír, amin le kell írni, hogy miért akarod lecserélni a szuperpajzsot, és mikor szeretnéd. A felmondó nyilatkozatot megtalálod a régi pajzsos honlapján, vagy kérhetsz egyet tőlük postán.
 • Küldd el a felmondó nyilatkozatot: A felmondó nyilatkozatot postán, e-mailben, vagy személyesen is elküldheted a régi pajzsosnak.
 • Kösd meg az új szuperpajzsot: Mielőtt elköszönnél a régi pajzsosotól, már ki kell választanod egy új szuperpajzsot. Számos cég kínál kötelező biztosítást, érdemes összehasonlítani a díjakat és a feltételeket, mielőtt döntesz.

Tippek:

 • Ne hagyd az utolsó pillanatra a felmondást!
 • Számítsd ki, mennyibe kerülne máshol a kötelező biztosítás.
 • Kérdezz bátran, ha nem értesz valamit!

Fontos! A kötelező biztosítás felmondása komoly dolog, ezért mindig tájékozódj alaposan, mielőtt döntést hozol.

További információk - linkek:

Ne feledd: A kötelező biztosításra mindig szükség van, amíg az autót használják. Csak akkor mondhatod fel a szuperpajzsot, ha már van egy új a helyére!

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-05 18:55

Mennyi a fedezetlenségi díj elévülése?
Képzeld el, hogy a gépjárművednek van egy szuper pajzsa, ami megvédi, ha bajba kerül a forgalomban. Ez a pajzs a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB). De mi van, ha a pajzs eltörik, és nem javítod meg időben? Akkor a pajzs hiányáért büntetést kell fizetned, amit fedezetlenségi díjnak hívnak.

Tudásportál - 2024-07-05 19:18

Mi az a MABISZ díj vagy fedezetlenségi díj?
Képzeld el, hogy a gépjárművednek olyan "biztonsági pajzsa" van, mint egy szuperhősnek. Ezt a pajzsot kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnak (KGFB-nek) hívják. Ha ez a pajzs hiányzik, vagy megsérül, bajba kerülhetsz. A MABISZ díj, más néven fedezetlenségi díj egy büntetés azoknak, akik nem gondoskodnak a szuperhős pajzsáról, azaz nem rendelkeznek érvényes KGFB-biztosítással a járművükre.

Tudásportál - 2024-07-11 19:37

Utasbiztosítás útlemondással kiegészítve
Képzeld el, hogy izgatottan készülsz a nyaralásra! Már alig várod, hogy elindulj a kalandra, de mi van, ha valami váratlan bekövetkezik, és nem tudsz elutazni? Itt jön a segítség a "utasbiztosítás útlemondással" varázs szava! Ez a szuperbiztosítás olyan, mint egy szuperhős, aki megmenti a napot, ha bajba kerülsz.