Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás felmondása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás felmondása (KGFB felmondása) Magyarországon bizonyos szabályok betartásával történhet meg. Ha a jármű tulajdonosa már nem az üzembentartó, ha biztosítót vált, ha a hármút kivonták a forgalomból, vagy ha eladta a járművét.A kötelező biztosítás felmondása: Minden, amit tudnia kell!

Fontos megjegyezni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) felmondása körültekintően elvégzendő feladat, hiszen Magyarországon kötelező minden forgalomban közlekedő gépjárműnek érvényes KGFB-vel rendelkeznie. A felmondás során betartandó határidők és feltételek befolyásolják a folyamatot, ezért fontos, hogy tisztában legyen a kötelező biztosítás felmondásának minden aspektusával.

Mikor mondhatja fel a kötelező biztosítást?

A kötelező biztosítás felmondása többféle okból is lehetséges:

 • Évfordulós felmondás: Ez a leggyakoribb módja a szerződés megszüntetésének. Bármelyik évfordulón felmondhatja a KGFB-jét, de legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie a felmondási nyilatkozatához a biztosítóhoz. Fontos megjegyezni, hogy a 2010 előtt kötött szerződéseknek egységes évfordulója van (január 1.), míg a 2010 után kötötteké a szerződéskötés napjától számított 1 év múlva.
 • Érdekmúlás: Bizonyos esetekben, ha megszűnik az a körülmény, ami alapján a szerződést megkötötte, felmondhatja a KGFB-jét. Ilyen lehet az eladás, a forgalomból kivonás, a tulajdonosváltás, vagy a gépjármű megsemmisülése. Érdekmúlás esetén a felmondást az esemény bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell elindítani.
 • Közös megegyezés: Ritkább esetben, de lehetséges a kötelező biztosítás felmondása a biztosítóval való közös megegyezés alapján. Ez általában akkor fordul elő, ha a biztosító díjemelést tervez, de Ön nem szeretne fizetni a megemelt díjat.

A kötelező biztosítás felmondásának lépései:

 1. Tájékozódjon: Mielőtt belevág a felmondásba, bizonyosodjon meg róla, hogy mikor mondhatja fel a szerződését. Ellenőrizze a biztosítási évforduló dátumát, és ha szükséges, kalkuláljon új ajánlatokkal.
 2. Töltse ki a felmondási nyilatkozatot: A felmondási nyilatkozatot megtalálja a biztosítója honlapján, ügyfélszolgálatán, vagy letöltheti az internetről. A nyilatkozatban pontosan meg kell adnia az adatait, a gépjármű adatait, a felmondás okát, és a felmondás dátumát.
 3. Juttassa el a felmondási nyilatkozatot a biztosítóhoz: A nyilatkozatot elküldheti postán, e-mailben, vagy személyesen a biztosítója ügyfélszolgálatán. Fontos, hogy a nyilatkozat eredeti példányát küldje el, és aláírja azt. A felmondás legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie a biztosítóhoz.
https://biztositasvelemeny.hu/tudasportal/kotelezo_biztositas_felmondasa/831

Kövesse nyomon a felmondást: A biztosító köteles írásban visszaigazolni a felmondását. Ha nem kap visszaigazolást,

A kötelező biztosítás felmondásának fontos szempontjai:

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) felmondása során nem csupán a határidők betartására kell figyelni, de számos más lényeges körülményt is figyelembe kell venni a zökkenőmentes és jogszerű folyamat lebonyolítása érdekében. Íme a legfontosabb szempontok:

1. Határidők:

 • Évfordulós felmondás: A leggyakoribb felmondási mód, de legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie a nyilatkozat a biztosítóhoz. 2010 előtt kötött szerződéseknél egységes évforduló van (január 1.), míg a 2010 után kötötteknél a szerződéskötés napjától számított 1 év múlva.
 • Érdekmúlás: Esemény bekövetkezte után 30 napon belül kell elindítani a felmondást.
 • Közös megegyezés: Ritkább, de lehetséges a díjemelést megelőzően.

2. Dokumentáció:

 • Felmondási nyilatkozat: Kitöltése és elküldése szükséges a biztosítónak (eredeti példány, aláírva).
 • További dokumentumok: Érdekmúlás esetén pl. eladási szerződés, forgalomból kivonási határozat.

3. Folyamatos biztosítás:

 • Ne maradjon fedezetlen a gépjármű! Az új biztosításnak érvénybe kell lépnie a régi megszűnése előtt.

4. Díjak:

 • A felmondás díjmentes, ha az évfordulón történik.
 • Az évfordulón kívüli felmondás díjköteles lehet.

5. Tájékozódás:

 • Ellenőrizze a biztosítási évforduló dátumát.
 • Hasonlítsa össze a piacon elérhető ajánlatokat.
 • Bizonytalanság esetén forduljon a biztosítóhoz vagy szakértőhöz.

6. Jogszabályok:

 • A KGFB felmondását a hatályos jogszabályoknak megfelelően kell végrehajtani.

7. Kommunikáció:

 • Tartsa a kapcsolatot a biztosítóval a felmondási folyamat során.
 • Őrizze meg a dokumentumokat.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Összefoglaló:

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) felmondása lehetséges az évforduló előtt 30 nappal, érdekmúlás miatt, díjnemfizetés miatt, vagy közös megegyezéssel a biztosítóval. A gépjármű üzembentartója jogosult a kötelező biztosítás (KGFB) felmondására, de a biztosító is kezdeményezheti a szerződés megszüntetését. A felmondás módja és határideje az okoktól függően változik. Fontos betartani a határidőket, és rendelkezni a szükséges dokumentumokkal a felmondáshoz.

Tippek:

 • Használjon online kalkulátort a díjak összehasonlításához.
 • Ne hagyja az utolsó pillanatra a felmondást!
 • Kérjen segítséget, ha nem biztos benne a teendőkben.

Hasznos linkek:

Ne feledje: A kötelező biztosítás felmondása felelősségteljes feladat. A fenti szempontok betartásával elkerülheti a kellemetlenségeket és jogi következményeket.

További cikkek
Tudásportál - 2024-06-23 16:35

Alfa Ügyfélszolgálat
Az Alfa ügyfélszolgálata széleskörű támogatást nyújt Önnek, legyen szó bármilyen kérdésről, kérésről vagy problémáról a biztosításával kapcsolatban.

Tudásportál - 2024-05-04 13:29

Utasbiztosítás utazás lemondás biztosítással
Az utazás izgalmas élmény lehet, de néha váratlan események miatt kénytelen lehet lemondani a tervezett utazást. Ilyen esetekben komoly anyagi veszteség érheti Önt, ha nem rendelkezik megfelelő utasbiztosítással. Ezért erősen ajánlott az utasbiztosítás utazás lemondás biztosítással, hogy fedezze a lemondás okozta károkat.

Tudásportál - 2024-04-25 08:51

Casco biztosítás visszatérítés
A Casco biztosítás visszatérítés biztosítja, hogy ne kelljen a teljes összeget kifizetnie a biztosításért, ha a gépjárműve megsemmisül, ellopják, vagy forgalomból vonják.