Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás felmondása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-08
Címkék ikon biztositas_felmondasa

A kötelező biztosítás felmondása lehetséges az évforduló előtt 30 nappal, érdekmúlás miatt, díjnemfizetés miatt, vagy közös megegyezéssel a biztosítóval. Fontos betartani a határidőket, és rendelkezni a szükséges dokumentumokkal a felmondáshoz.Kötelező Biztosítás Felmondása - Gyakorlati Ismeretek

A gépjármű üzembentartójaként kötelességünk gondoskodni az érvényes kötelező biztosításról, de jogunk is van felmondani a szerződést. Fontos tudni, hogy a felmondásnak szigorú szabályai és határidői vannak, melyeket be kell tartani.

Milyen esetekben mondhatjuk fel a kötelező biztosítást?

  • Évfordulóra: Évente egyszer, a szerződés évfordulója előtt 30 nappal van lehetőségünk felmondani a KGFB-t és új társaságnál kötni.
  • Érdekmúlás: Ha eladjuk az autót, ellopják, vagy véglegesen kivonjuk a forgalomból, érdekmúlás okán felmondhatjuk a szerződést.
  • Díjnemfizetés: Amennyiben nem fizetjük be a díjat a biztosító által megadott határidőig, a biztosító felmondhatja a szerződést díjnemfizetés miatt.
  • Közös megegyezés: Ritkább esetben, de lehetséges a kötelező biztosítás felmondása közös megegyezéssel is a biztosítóval.

Fontos határidők:

  • Évfordulós felmondás: A felmondó nyilatkozatot az évforduló előtt 30 nappal be kell juttatni a biztosítóhoz, hogy gördülékeny és szabályos legyen a kötelező biztosítás felmondása.
  • Érdekmúlás: A felmondó nyilatkozatot az érdekmúlást okozó esemény (pl. adásvétel) napjától számított 30 napon belül be kell juttatni a biztosítóhoz.
  • Díjnemfizetés: Ha nem fizetjük be a díjat a határidőig, a biztosító 60 nap elteltével felmondja a szerződést.