Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk gyerekeknek írt verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az az üzembentartói jog lemondása?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

épzeld el, hogy van egy autód, mint egy játékautó, de ez igazi, és a nagyok is használhatják. Ez az autó a te sajátod, de megkérheted apát vagy anyut, hogy vigyázzanak rá, és vezessék helyetted. Ők lesznek az üzembentartók. De mi van, ha már nem akarod, hogy vezessék az autódat? Akkor vissza kell adnod nekik az üzembentartói jogot. Ez olyan, mint amikor visszaadod a játékautódat a barátodnak, miután befejeztétek a játékot.Az üzembentartói jog lemondása - Gyermekeknek

Képzeld el, hogy van egy biciklid, amin szeretsz száguldozni a parkban. De mi van, ha már nem akarod használni a biciklit? Akkor le kell adnod a biciklit a szüleidnek, hogy ők vigyázzanak rá. Ez egy kicsit olyan, mint az üzembentartói jog lemondása.

Az üzembentartói jog lemondása azt jelenti, hogy már nem akarod használni a kocsidat, és nem akarod, hogy a te nevedre legyen bejegyezve. Olyan, mint ha átadnád a biciklidet a szüleidnek, hogy ők vigyázzanak rá, de ebben az esetben a kocsit nem adják át senkinek, csak már nem is használhatod.

Miért mondhatja le valaki az üzembentartói jogot?

Számos oka lehet annak, hogy valaki le akarja mondani az üzembentartói jogot. Néhány példa:

 • Eladja a kocsit: Ha eladod a kocsit, le kell mondanod az üzembentartói jogot, mielőtt az új tulajdonos elkezdené használni.
 • Nem használja a kocsit: Ha már nem akarod használni a kocsit, lemondhatod az üzembentartói jogot.
 • Selejtezi a kocsit: Ha a kocsit selejtezik, le kell mondanod az üzembentartói jogot.
 • Más okok: Bizonyos esetekben más okokból is lemondhatod az üzembentartói jogot, például ha elköltözöl az országból, vagy ha a kocsit tartósan le kell állítani.

Fontos dolgok, amiket meg kell jegyezni:

 • Az üzembentartói jog lemondása nem visszavonható. Ez azt jelenti, hogy ha lemondasz a jogról, azt nem szerezheted vissza, csak ha újra forgalomba helyezed a kocsit.
 • Az üzembentartói jog lemondásának díja van. A díj összege a kormányhivatalban (belügyminisztériumban) van meghatározva.
 • Az üzembentartói jog lemondása hatással van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (KGFB) is. A lemondást követően a KGFB automatikusan megszűnik. Ha a lemondás után is fenn kívánod tartani a biztosítást, új üzembentartónak kell megkötnie azt.

Hogyan lehet lemondani az üzembentartói jogot?

Az üzembentartói jog lemondása viszonylag egyszerű folyamat, de fontos, hogy kövesd a jogszabályban előírt lépéseket.

 1. Nyilatkozat benyújtása: Be kell nyújtanod egy írásos nyilatkozatot az okmányirodában, amelyben kéred az üzembentartói jog lemondását. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a kocsi forgalmi engedélyének számát, a tulajdonos nevét és címét, valamint az üzembentartó nevét és címét.
 2. Dokumentumok bemutatása: Be kell mutatnod a kocsi forgalmi engedélyét és a KGFB-biztosítási díj befizetését igazoló dokumentumot.
 3. Díjak befizetése: Be kell fizetned az üzembentartói jog lemondásának díját, valamint az esetleges adókat és illetékeket.
 4. Forgalmi engedély módosítása: Az okmányiroda módosítja a kocsi forgalmi engedélyét, hogy tükrözze az üzembentartói jog lemondását.

Ha bármilyen kérdésed van az üzembentartói jog lemondásával kapcsolatban, fordulj a kormányhivatalhoz.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-07 21:04

A kárbejelentés menete
Képzeld el, hogy a kedvenc játékoddal játszol, amikor hirtelen valami baj történik! A játékod eltörik, elveszik, vagy tönkremegy. Ez a "kár", és most el kell mesélned a "biztosító tündérnek", hogy mi történt. A biztosító tündér segíteni fog neked megjavítani a játékodat, vagy újat adni helyette.

Tudásportál - 2024-07-04 10:48

Mi az a kártörténeti igazolás?
Képzeld el, hogy a kis piros autóddal elindulsz a kalandparkba. Versenyeztek a barátaiddal, ki ér először a csúszdához. De a sietségben óvatlan voltál, és megütköztél egy másik autóval. Sajnos a másik autónak is lett egy kis karcolása. Ekkor jön a képbe a kártörténeti igazolás, ami egy kis piros papír, ami elmeséli a biztosítónak, hogy mennyire ügyes sofőr vagy. Minél ügyesebb vagy (azaz minél kevesebb baleseted volt eddig), annál olcsóbb lesz a biztosításod.

Tudásportál - 2024-07-08 16:18

A kötelező biztosítás váltás
Képzeld el, hogy a kisautódnak is van egy pajzsa, ami megvédi, ha bajba kerül a forgalomban. Ez a pajzs a kötelező biztosítás, és évente egyszer lecserélheted egy másikra, ha találsz egy jobbat. Ez a "kötelező biztosítás váltás"!