Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk gyerekeknek írt verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a kártörténeti igazolás?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-04
Címkék ikon kotelezo_biztositas, kar

Képzeld el, hogy a kis piros autóddal elindulsz a kalandparkba. Versenyeztek a barátaiddal, ki ér először a csúszdához. De a sietségben óvatlan voltál, és megütköztél egy másik autóval. Sajnos a másik autónak is lett egy kis karcolása. Ekkor jön a képbe a kártörténeti igazolás, ami egy kis piros papír, ami elmeséli a biztosítónak, hogy mennyire ügyes sofőr vagy. Minél ügyesebb vagy (azaz minél kevesebb baleseted volt eddig), annál olcsóbb lesz a biztosításod.Kártörténeti igazolás - Egyszerűen kisgyermekeknek

Képzeld el, hogy a kártörténeti igazolás olyan, mint egy bizonyítvány a vezetési szokásaidról. Ez a papír megmutatja a biztosítónak, hogy az elmúlt években hány balesetet okoztál. Minél kevesebb balesetet okoztál, annál jobb a besorolásod, és annál olcsóbb lesz a biztosításod.

Hogyan működik?

 • Ha soha nem okoztál balesetet, akkor magas besorolásod lesz, és keveset kell fizetned a biztosításért. Ez olyan, mintha jeles jegyet kapnál a bizonyítványodba.
 • Ha néha okoztál balesetet, akkor alacsonyabb besorolásod lesz, és többet kell fizetned a biztosításért. Ez olyan, mintha közepes jegyet kapnál a bizonyítványodba.
 • Ha gyakran okoztál balesetet, akkor nagyon alacsony besorolásod lesz, és lehet, hogy nem is fognak biztosítani. Ez olyan, mintha rossz jegyet kapnál a bizonyítványodba.

Miért fontos a kártörténeti igazolás?

 • Ha új biztosítást kötsz, a biztosítónak meg kell mutatnod a kártörténeti igazolást, hogy megállapíthassa a besorolásodat.
 • Ha kedvezményt szeretnél kérni a biztosításod árából, a kártörténeti igazolással bizonyíthatod, hogy jó vezető vagy.
 • Ha vitád van a biztosítóddal, a kártörténeti igazolás bizonyítékként szolgálhat.

Hogyan működik a kártörténeti igazolás?

 • Minden évben, amikor befizeted a kötelező biztosítást (KGFB), a biztosító figyeli, hogy volt-e baleseted. Ha nem volt, bónuszt kapsz, ami azt jelenti, hogy a következő évben olcsóbb lesz a biztosításod.
 • Ha viszont volt baleseted, malust kapsz, ami azt jelenti, hogy a következő évben drágább lesz a biztosításod.
 • A kártörténeti igazolás ezen bónuszokat és malusokat gyűjti össze egy kis piros papírra. Ezt a papírt kell bemutatnod, ha új biztosítást kötsz, vagy ha kedvezményt szeretnél kérni a régihez.

Hogyan szerezheted meg a kártörténeti igazolást?

A kártörténeti igazolást a biztosítódtól kell kérned. Megkérheted online, telefonon, vagy személyesen. A kéréshez meg kell adnod a nevedet, a címedet, a gépjárműved rendszámát és a biztosítási szerződésed számát.

Fontos megjegyezni:

 • A kártörténeti igazolás csak a KGFB-vel kapcsolatos balesetekről szól. A casco biztosítással kapcsolatos balesetekről nem ad tájékoztatást.
 • Ha külföldön szeretnél új KGFB-t kötni, akkor neked kell beszerezni a kártörténeti igazolást. A magyarországi biztosítók nem férnek hozzá a külföldi kártörténeti nyilvántartásokhoz.

Fontos!

 • A kártörténeti igazolás csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (KGFB) vonatkozik. A casco biztosítással kapcsolatos balesetekről nem ad tájékoztatást.
 • Ha külföldön szeretnél új KGFB-t kötni, a kártörténeti igazolást magyar nyelven kell beszerezned.
További cikkek
Tudásportál - 2024-07-03 05:34

Mi az a bonus-malus rendelet?
Képzeld el, hogy a gépjármű-biztosításod olyan, mint egy játékboltban gyűjtött pontok! Minél több pontot gyűjtesz, annál olcsóbb játékokat vehetsz. A bonus-malus rendelet pont ilyen! Jó sofőrként pontokat gyűjtesz, azaz bonus besorolást kapsz, ami olcsóbb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) jelent.

Tudásportál - 2024-07-07 21:22

A kárbejelentő kitöltése
Képzeld el, hogy a kék-sárga kárbejelentő egy játék, amiben a feladatod, hogy lerajzolod és leírod, mi történt a balesetnél. Ez a játék segít a rendőröknek és a biztosítóknak kideríteni, ki a hibás, és hogy mennyibe fog kerülni a javítás.

Tudásportál - 2024-07-10 13:20

A lakásbiztosítás váltás
Képzeld el, hogy a lakásod olyan, mint egy varázslatos kastély! Tele van értékes kincsekkel, játékokkal és mindenféle izgalmas dologgal. De mi történik, ha a kastélyodat ér egy kis baj? Például betörnek a gonosz koboldok, vagy vihar tombol a tornyok körül? Ekkor jön a képbe a lakásbiztosítás, mint egy szuperhős, aki megvédi a kastélyodat és a kincseidet!