Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk gyerekeknek írt verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a bonus-malus rendelet?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-03
Címkék ikon kotelezo_biztositas

Képzeld el, hogy a gépjármű-biztosításod olyan, mint egy játékboltban gyűjtött pontok! Minél több pontot gyűjtesz, annál olcsóbb játékokat vehetsz. A bonus-malus rendelet pont ilyen! Jó sofőrként pontokat gyűjtesz, azaz bonus besorolást kapsz, ami olcsóbb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) jelent.A bonus-malus rendelet, avagy a "jó sofőr kedvezmény"

Képzeld el, hogy a gépjármű-biztosításod díja olyan, mint egy játékban a pontok! Minél óvatosabban vezetsz, és minél kevesebb baleseted van, annál több pontot gyűjtesz. Ezek a pontok a bonus-malus rendelet nevű szabálykönyv (rendelet) alapján határozzák meg a biztosítási díjadat. A bonus-malus rendelet részletes szabályait a 21/2011. (VI.10) NGM rendelet tartalmazza.

Hogyan működik?

  • Jó sofőr = bonusz: Ha kevés baleseted van, bonus pontokat kapsz. Minél több bonusz pontod van, annál olcsóbb a biztosításod. Ez olyan, mint a jutalmad az óvatos vezetésért!
  • Balesetes sofőr = malusz: Ha sok baleseted van, malusz pontokat kapsz. Minél több malusz pontod van, annál drágább a biztosításod. Ez emlékeztet arra, hogy a baleseteknek ára van.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Ki dönti el, hogy hány pontot kapok?

A biztosítók a bonus-malus rendelet táblázatát használják ehhez. A táblázatban különböző pontok szerepelnek a személygépkocsikra, motorkerékpárokra, tehergépkocsikra, és más járművekre. Ez azért van, mert egyes járműtípusokkal nagyobb a balesetveszély.

Honnan tudom meg, hogy hány pontom van?

A biztosítódtól kérhetsz egy kártörténeti igazolást. Ez a papír igazolja, hogy hány baleseted volt az elmúlt években, és hány bonusz vagy malusz pontod van.

Mit tehetek, hogy kevesebbet fizessek a biztosításért?

  • Vezess óvatosan! Minél kevesebb baleseted van, annál több bonusz pontot gyűjtesz, és annál olcsóbb lesz a biztosításod.
  • Válassz alacsonyabb kockázatú járművet! A kisebb, kevésbé teljesítményű autóknak általában alacsonyabb a biztosítási díja.
  • Telepíts be biztonsági berendezéseket! A riasztó, a légzsák és a blokkolásgátló (ABS) kedvezőbbé teheti a bonus-malus besorolásodat.

Összefoglalva:

A bonus-malus rendelet arra ösztönzi a sofőröket, hogy óvatosabban vezessenek. A díjak a kártörténeti múlt alapján kerülnek megállapításra, így a kármentes vezetők kevesebbet fizetnek. Ez a rendszer méltányosabbá és átláthatóbbá teszi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-08 15:17

A kárszakértői állás
A kárszakértő is egyfajta nyomozó, de nem bűnözőket üldöz, hanem károkat vizsgál. Olyan, mint egy szuperhős, aki megmenti az embereket a bajtól, amikor káruk keletkezik!

Tudásportál - 2024-07-06 22:46

Mi az az üzembentartói jog lemondása?
épzeld el, hogy van egy autód, mint egy játékautó, de ez igazi, és a nagyok is használhatják. Ez az autó a te sajátod, de megkérheted apát vagy anyut, hogy vigyázzanak rá, és vezessék helyetted. Ők lesznek az üzembentartók. De mi van, ha már nem akarod, hogy vezessék az autódat? Akkor vissza kell adnod nekik az üzembentartói jogot. Ez olyan, mint amikor visszaadod a játékautódat a barátodnak, miután befejeztétek a játékot.

Tudásportál - 2024-07-23 06:17

A lakásbiztosítás alkuszi kötése
Képzeld el, hogy a lakásod olyan, mint egy varázslatos kastély, tele játékokkal, kincsesládákkal és kedvenc dolgaiddal. De mi van, ha egy gonosz sárkány (vagy egy vihar) megtámadja a kastélyt, és eltöri a játékaidat, vagy eláztatja a kincsesládádat? Szerencsére van egy szuperhős, aki segíthet: a lakásbiztosítás alkusz!