Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mik azok a bonus malus fokozatok?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-03
Címkék ikon kotelezo_biztositas

Képzeld el, hogy a kötelező gépjármű-biztosításod (KGFB) díja egy pontozós játék! Minél jobban vezetsz, annál több pontot gyűjtesz, és annál olcsóbb lesz a biztosításod. Ezt hívják bonus fokozatnak. Viszont ha balesetet okozol, akkor pontot veszítesz, és a biztosításod drágább lesz. Ezt hívják malus fokozatnak.A bonus-malus fokozatok egyszerűen, érthetően

Mi az a bonus-malus fokozat?

Képzeld el, hogy a kötelező gépjármű-biztosításod (KGFB) díja egy pontozós játék! Ahogy jó sofőrként vezetsz, és nem okozol balesetet, pontokat gyűjtesz, és olcsóbb lesz a biztosításod. Ezt hívják bonus fokozatnak. Viszont ha balesetet okozol, elveszítesz pontokat, és drágább lesz a biztosításod. Ez a malus fokozat.

Hogyan működik?

 • Kezdés: Mindenki A00 fokozatról indul. Ez az alap.
 • Bonus fokozat: Minden balesetmentes év után egy ponttal előre lépsz (pl. B01, B02, stb.). A legmagasabb fokozat a B10, ami 50% kedvezményt is jelenthet a biztosításon!
 • Malus fokozat: Ha balesetet okozol, két pontot visszalépsz (pl. B02-ről A00-ra). A legrosszabb fokozat az M04, ami nagyon drága biztosítást jelent.

Példák:

 • Anna 5 éve vezet balesetmentesen. Ő most B05 fokozatban van, és kedvezményes a biztosítása.
 • Béla tavaly balesetet okozott. Visszakerült A00 fokozatba, és most drágább a biztosítása.
 • Csaba 4 éve okozott utolsó balesetet. Most B02 fokozatban van, de ha továbbra is balesetmentesen vezet, hamarosan visszakaphatja a kedvezményeit.

Fontos tudnivalók:

 • A bonus-malus fokozatokat csak a te nevedre kötött KGFB-biztosításokra lehet alkalmazni. Más emberre nem viheted át.
 • A bonus-malus fokozatokat csak Magyarországon fogadják el automatikusan. Más országokban előfordulhat, hogy igazolnod kell a bonus-malus fokozatodat, vagy új besorolást kapsz.
 • A bonus-malus fokozatokat évente felülvizsgálják. A biztosítási évfordulón megnézik, hogy az elmúlt évben volt-e baleseted, és ennek alapján besorolnak a következő évre.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek a bonus-malus fokozat javításához:

 • Vezess óvatosan és körültekintően!
 • Tartsd be a sebességkorlátokat!
 • Ne vezess fáradtan vagy alkohol hatása alatt!
 • Köss casco biztosítást is! Ha casco biztosítással rendelkezel, és balesetet okozol, a casco biztosító megtérítheti a kárt, így nem feltétlenül kell malus fokozatba sorolnia a KGFB biztosítódnak.

További információk:

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-23 15:57

A lakásbiztosítás megszüntetése
Képzeld el, hogy a lakásbiztosításod egy megállapodás, amit a biztosítóddal kötsz. Ez a megállapodás védi az otthonodat a váratlan eseményektől, mint például a tűz, vihar vagy betörés. Ha azonban úgy döntesz, hogy már nem vagy elégedett a biztosítóddal, vagy találsz egy kedvezőbb ajánlatot, akkor megszüntetheted ezt a megállapodást. Ezt hívjuk "lakásbiztosítás felmondásának".

Tudásportál - 2024-07-03 09:48

Kártalanítási Számla
Képzeld el, hogy a Kártalanítási Számla egy olyan persely, amiben pénzt gyűjtenek a biztosítással nem rendelkező autók által okozott balesetek károsultjainak megsegítésére. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) gondoskodik a perselyről, és ők fizetik ki a kártérítést azoknak, akiket ittas sofőr, vagy olyan sofőr ütött el, akinek nincs biztosítása.

Tudásportál - 2024-07-23 06:17

A lakásbiztosítás alkuszi kötése
Gondoltál már arra, hogy mi történne, ha a lakásodban tűz ütne ki, vagy ellopnák a berendezésed egy részét? Biztosítással ezekben a nehéz helyzetekben is anyagi segítséget kaphatsz. A lakásbiztosítás megkötése fontos lépés a lakásod és a benne tárolt értékek védelme érdekében. Azonban a biztosítási piacon rengeteg különböző ajánlat található, és nehéz lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ebben segíthet neked a lakásbiztosítás alkusz.