Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az az üzembentartói jog lemondása?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Az üzembentartói jog lemondása azt jelenti, hogy már nem akarod használni a forgalomban a járművet, és nem akarod viselni az üzembentartásával járó felelősségeket. Ilyenkor a forgalmi engedélyt módosítják, és a KGFB biztosítás automatikusan megszűnik.Az üzembentartói jog lemondása - Egyszerűen, érthetően

Mi az az üzembentartói jog?

Az üzembentartói jog azt jelenti, hogy te vagy a felelős egy autóért. Ez azt jelenti, hogy te fizeted a biztosítást, a műszaki vizsgát, és te intézed a forgalmi engedéllyel kapcsolatos dolgokat is. A tulajdonos az, akié az autó, de az üzembentartó az, aki használja.

Mikor kell lemondani az üzembentartói jogot?

Számos oka lehet annak, hogy le kell mondanod az üzembentartói jogot. Például:

  • Eladod az autót: Ha eladod az autót, akkor le kell mondanod az üzembentartói jogot, mielőtt az új tulajdonos forgalomba helyezné.
  • Már nem használod az autót: Ha már nem akarod használni az autót, akkor le kell mondanod az üzembentartói jogot.
  • Selejtezni kell az autót: Ha az autót selejtezni kell, akkor le kell mondanod az üzembentartói jogot.
  • Más okok: Bizonyos esetekben más okokból is lemondhatod az üzembentartói jogot, például ha elköltözöl az országból, vagy ha az autót tartósan le kell állítani.

Fontos! Az üzembentartói jog lemondása nem visszavonható. Ha lemondasz a jogról, azt csak akkor szerezheted vissza, ha az autót újra forgalomba helyezik.

Hogyan kell lemondani az üzembentartói jogot?

Az üzembentartói jog lemondásához be kell menned egy okmányirodába. Magaddal kell vinned a következőket:

  • A gépjármű forgalmi engedélye
  • A KGFB-biztosítási díj befizetését igazoló dokumentum
  • Személyi igazolvány
  • Lakcímkártya

Az okmányirodában ki kell töltened egy nyilatkozatot az üzembentartói jog lemondásáról. Be kell fizetned a lemondás díját is. A díj a kormányhivatal (belügyminisztérium) díjszabásában meghatározott díjnak felel meg. Ezen kívül lehetnek további díjak is, például az adótartozások befizetése vagy illetékfizetés miatt.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Mi történik az üzembentartói jog lemondása után?

Miután lemondtál az üzembentartói jogról, a forgalmi engedélyen megváltozik az üzembentartó neve. A KGFB-biztosítás is automatikusan megszűnik. Ha a lemondás után is fenn kívánod tartani a biztosítást, új üzembentartónak kell megkötnie azt.

Hasznos tanácsok:

  • Az üzembentartói jog lemondása előtt érdemes tájékozódni a pontos díjakról és a szükséges dokumentumokról az okmányiroda honlapján vagy a Magyar Közúti Közlekedési Hatóság (MKKH) honlapján.
  • Ha nem vagy biztos benne, hogy hogyan kell lemondani az üzembentartói jogot, fordulj az okmányiroda munkatársaihoz.

Ne feledd! Az üzembentartói jog lemondása egy fontos jogi aktus. Fontos, hogy kövesd a jogszabályban előírt lépéseket, és minden szükséges dokumentumot vigyél magaddal az okmányirodába.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-10 13:37

A lakásbiztosítás felmondása
A lakásbiztosítás felmondása egy olyan dolog, amit te is meg tudsz csinálni, még akkor is, ha nem vagy a legügyesebb az adminisztrációban. Csak kövesd az alábbi lépéseket, és máris szabadulhatsz a régi biztosítástól, ha már nem vagy vele megelégedve, vagy ha jobb ajánlatot találtál máshol.

Tudásportál - 2024-07-05 19:18

Mi az a MABISZ díj vagy fedezetlenségi díj?
Mi a MABISZ díj, és miért kell fizetni? A MABISZ díj, más néven fedezetlenségi díj, egy büntető jellegű díj, amit azoknak kell megfizetniük, akiknek nincs érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk (KGFB) a gépjárművükre. A díjat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezeli, és a KGFB törvény határozza meg a feltételeket, amelyek alapján kiszabható a díj.

Tudásportál - 2024-07-10 13:03

A kötelező biztosítás alkusz
A kötelező biztosítás alkusz egy olyan szakember, aki segít megtalálni a legjobb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) a te igényeidnek és pénztárcádnak megfelelően. Ők függetlenek a biztosítóktól, így nem egy adott céget fognak ajánlani, hanem a legmegfelelőbbet keresik meg neked.