Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a zöldkártya?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Gondolkodsz azon, hogy elutazol a kocsival Magyarországon kívül? Akkor fontos, hogy legyen nálad Zöldkártya! Ez egy olyan okmány, ami igazolja, hogy a kocsidnak van biztosítása, ami érvényes külföldön is. Olyan, mint egy személyi igazolvány a kocsidnak, amivel igazolni tudod, hogy minden rendben van vele.A Zöldkártya - Fontos tudnivalók egyszerűen

A Zöldkártya egy olyan kártya, ami legalább annyira fontos, mint a jogosítványod, de csakis a külföldre utazáshoz kell. Ez a kártya bizonyítja, hogy van az autódnak olyan biztosítása, ami ha balesetet okozol külföldön, akkor kifizeti a másik ember autójának a javítását.

Mi az a Zöldkártya?

A Zöldkártya egy zöld színű (régen, most már fekete-fehér) lap, ami a kocsid forgalmi rendszámát, a biztosítód nevét és címét, a biztosítás érvényességi idejét és azokat az országokat tartalmazza, ahol használható. Olyan, mint egy útlevél a kocsidnak, amivel szabadon utazhatsz a Zöldkártya Rendszer tagországaiban.

Miért fontos a Zöldkártya?

Külföldön a rendőrök ellenőrizhetik, hogy van-e nálad Zöldkártya. Ha nincs, megbírságolhatnak. Ráadásul, ha balesetet okozol, és nincs nálad Zöldkártya, akkor a biztosítód nem fogja fedezni a károkat. Ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen nálad Zöldkártya, ha külföldre utazol a kocsival.

Mikor kell a Zöldkártya?

  • Ha autóval mész külföldre, akkor mindig kell a Zöldkártya. Még akkor is, ha csak a határon túlra ugrasz át egy kis vásárlásra.
  • Ha kamionnal, busszal vagy motorral mész külföldre, akkor is kell a Zöldkártya.

Honnan szerezheted be a Zöldkártyát?

  • A Zöldkártyát ingyenesen megkapod a biztosítódtól, akivel a kötelező biztosításodat kötötted.
  • A biztosító postán küldi el a Zöldkártyát, de kérheted online is.

Mit kell tudni a Zöldkártyáról?

  • A Zöldkártyán a neved, a címed, a rendszámod, a biztosítási szerződésed száma és a Zöldkártya érvényességi ideje szerepel.
  • A Zöldkártya csak a kötelező biztosításra érvényes, nem a casco biztosításra.
  • A Zöldkártya nem helyettesíti a forgalmi engedélyt.
  • Ha elveszíted a Zöldkártyádat, újat kell kérned a biztosítódtól.

Fontos!

  • Mindig tartsd magadnál a Zöldkártyát, ha külföldre mész.
  • Ha nem viszed magaddal a Zöldkártyát, megbüntethetnek.

További információk:

Ne feledd: a Zöldkártya fontos a gondtalan külföldi utazáshoz! Remélem, ez a magyarázat könnyebben érthető volt. Ha bármilyen kérdésed van a Zöldkártyával kapcsolatban, ne habozz kérdezni!

Ha már alaposan körül jártad a zöldkártya témáját, nézd meg nem évfordulós-e véletlenül valamelyik köteleződ (KGFB), mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheted a biztosítókat.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-10 14:04

Lakásbiztosítás árak képzése
A szuperhősöknek is megvan az áruk, és a lakásbiztosítás is hasonló. Az ára, amit "díjnak" is hívnak, sok mindentől függ.

Tudásportál - 2024-07-02 14:32

Utasbiztosítás kutyával
Szeretsz utazni a kutyáddal? Ő is a család tagja, és megérdemli, hogy velünk jöjjön nyaralni! De tudtad, hogy a gondos gazdi felelőssége, hogy kedvence biztonságban legyen az utazás során? Ehhez kell az utasbiztosítás kutyával!

Tudásportál - 2024-07-04 10:22

Mi az az üzembentartó váltás?
Képzeld el, hogy van egy autód, de már nem te fogod használni, hanem odaadod a barátodnak. Ilyenkor üzembentartó váltást kell csinálni. Ez azt jelenti, hogy be kell jelenteni a hivataloknak, hogy mostantól a barátod lesz az autó felelőse, nem te.