Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Ki az az üzembentartó KGFB esetén?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon uzembentarto, gepjarmu_vasarlas

Az üzembentartó az a személy, aki használja a gépjárművet, és gondoskodik róla, hogy jogszerűen és biztonságosan közlekedjen. Ő fizeti a kötelező biztosítást (KGFB) és a gépjárműadót is.Üzembentartó KGFB-ben: Egyszerűen, érthetően

Ki az az üzembentartó?

Az üzembentartó az a személy, aki használja a gépjárművet, és gondoskodik a forgalomban történő üzemeltetéséről. Fontos, hogy ne keverjük össze a tulajdonossal: a tulajdonos az, akié a gépjármű, az üzembentartó pedig az, aki vezeti.

Gyakran ugyanaz a személy a tulajdonos és az üzembentartó is, de nem mindig. Például, ha kölcsönadja az autóját a barátjának, akkor Ön a tulajdonos marad, de a barátja lesz az üzembentartó, amíg vezeti az autót.

Mit kell tennie az üzembentartónak?

Az üzembentartónak számos kötelezettsége van, többek között:

  • Meg kell kötnie a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB-t) a gépjárműre, és be kell fizetnie a díjat. Ha nem teszi, bírságra számíthat.
  • Gondoskodnia kell a gépjármű üzemképes állapotáról. Ez magában foglalja a rendszeres karbantartást, a műszaki vizsgáztatást és a forgalmi engedélyben szereplő adatok naprakészen tartását.
  • Be kell tartania a forgalmi előírásokat. Ha nem teszi, bírságra számíthat, sőt a gépjárművet is elvonhatják a forgalomból.

Hogyan lehet üzembentartót váltani?

Ha megváltozik a gépjármű üzembentartója, üzembentartó KGFB esetén az alábbiakat kell tenni:

  1. Üzembentartói szerződést kell kitölteni. A szerződésben szerepelnie kell a gépjármű adatainak, a régi és az új üzembentartó személyének és lakcímének, valamint a váltás dátumának.
  2. Be kell jelenteni a váltást az okmányirodában. A bejelentéshez mindkét félnek jelen kell lennie, vagy meghatalmazottnak kell lennie. Az okmányiroda új forgalmi engedélyt fog kiadni az új üzembentartó nevére.
  3. Az új üzembentartónak új KGFB szerződést kell kötnie a gépjárműre. A régi szerződést fel kell mondani.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Fontos megjegyzések:

  • Az üzembentartó váltás illetékmentes, ha a tulajdonos és az új üzembentartó egyenesági rokonok (pl. szülő-gyermek, nagyszülő-unoka).
  • Az üzembentartó váltást be kell jelenteni a járási hivatalban 15 napon belül.
  • A KGFB díja az üzembentartó bonus-malus besorolásától függ.

Az üzembentartó felelőssége és jogai

Az üzembentartónak komoly felelőssége van a gépjárművel kapcsolatban, de jogai is vannak a forgalomban tartással kapcsolatban.

Fontos, hogy tisztában legyen ezzel a két fogalommal, és a forgalmi engedélyben is szerepeljen az üzembentartó neve.

Összefoglalva:

Az üzembentartónak fontos szerepe van a gépjármű forgalomban tartásában. Fontos, hogy ismerje a kötelezettségeit és jogait, és felelősségteljesen használja a gépjárművet.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-06 22:35

Kárrendezés
A kárrendezés egy olyan folyamat, ami a biztosítási esemény bekövetkezte után zajlik le a biztosító és a biztosított között. Ennek során a biztosító megvizsgálja a kárt, kiszámítja a kártérítés összegét, és kifizeti azt a biztosítottnak.

Tudásportál - 2024-07-17 10:34

Kötelező biztosítás nélküli károkozás
Képzeld el, hogy balesetet okozol a kocsiddal, de nincs rajta KGFB. Ez nagyon rossz, mert nagy bajba fogsz kerülni. A rendőrök megbüntetnek, és még fizetned is kell soookszor tízmillió forintot.

Tudásportál - 2024-07-21 16:51

Kötelező biztosítás zöldkártya
Szia! Most elmagyarázom neked, mi az a kötelező biztosítás zöldkártya. Ez egy nagyon fontos papír, amit akkor kapsz, ha van autód és biztosításod. Ez a papír azt bizonyítja, hogy az autód biztosítva van, és ha bármi baj történik külföldön, akkor is segít neked. Miért Fontos a Kötelező Biztosítás Zöldkártya?