Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk közérthetőbb verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás felmondása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) felmondása komoly dolog, hiszen Magyarországon minden forgalomban közlekedő autónak kötelező érvényes KGFB-vel rendelkeznie. A felmondásnak szigorú szabályai és határidői vannak, amiket be kell tartani.A kötelező biztosítás felmondása - Egyszerűen, érthetően

Fontos tudni: Magyarországon kötelező minden autónak érvényes kötelező biztosítással (KGFB) rendelkeznie. A KGFB felmondása körültekintően elvégzendő feladat, betartva a határidőket és feltételeket.

Mikor mondhatod fel a köteleződet?

 • Évfordulón: Ez a leggyakoribb módja. Bármelyik évfordulón felmondhatod, de legkésőbb 30 nappal előtte be kell érkeznie a felmondásnak a biztosítóhoz.
  • 2010 előtt kötött szerződések: január 1. az évforduló.
  • 2010 után kötöttek: a szerződéskötés napjától 1 év múlva.
 • Érdekmúlás: Ha megszűnik az a körülmény, amiért kötötted a biztosítást (pl. eladod az autót, forgalomból kivonod), akkor felmondhatod. Ezt 30 napon belül kell megtenned az esemény bekövetkezte után.
 • Közös megegyezés: Ritkább, de lehetséges a biztosítóval való megegyezés alapján felmondani (pl. ha díjemelést terveznek).

Hogyan mondhatod fel a köteleződet?

 1. Tájékozódj: Nézd meg a biztosítási évfordulódat, kalkulálj új ajánlatokkal.
 2. Töltsd ki a felmondási nyilatkozatot: Megtalálod a biztosítód honlapján, ügyfélszolgálatán, vagy online. Pontosan add meg az adataidat, a gépjármű adatait, a felmondás okát és dátumát.
 3. Juttasd el a nyilatkozatot a biztosítóhoz: Postán, e-mailben, vagy személyesen. Fontos, hogy eredeti példányt küldj, aláírva. A felmondásnak legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie.
 4. Kövesd nyomon a felmondást: A biztosító köteles visszaigazolni a felmondást. Ha nem kapsz visszaigazolást, érdemes jelezni.

Mire figyelj a felmondásnál?

 • Határidők: Tartsd be a fent említett határidőket!
 • Dokumentumok: Töltsd ki pontosan a felmondó nyilatkozatot, és csatolj minden szükséges dokumentumot (pl. eladási szerződés, forgalomból kivonási határozat).
 • Folyamatos biztosítás: Ne maradj fedezetlen a gépjárműved! Az új biztosításnak érvénybe kell lépnie a régi megszűnése előtt.
 • Díjak: A felmondás általában díjmentes, de az évfordulón kívüli felmondás díjköteles lehet.
 • Tájékozódj: Kérdezd meg a biztosítódat, ha nem vagy biztos valamiben. Hasonlítsd össze a piacon elérhető ajánlatokat is.
 • Jogszabályok: A KGFB felmondását a hatályos jogszabályoknak megfelelően kell végrehajtani.
 • Kommunikáció: Tartsd a kapcsolatot a biztosítóddal a felmondási folyamat során. Őrizd meg a dokumentumokat.

Ne feledd: A kötelező biztosítás felmondása felelősségteljes feladat. A fentieket betartva elkerülheted a kellemetlenségeket.

Remélem, ez a magyarázat könnyebben érthető volt. Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz kérdezni!

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-03 05:07

Mik azok a bonus malus fokozatok?
Képzeld el, hogy a kötelező gépjármű-biztosításod (KGFB) díja egy pontozós játék! Minél jobban vezetsz, annál több pontot gyűjtesz, és annál olcsóbb lesz a biztosításod. Ezt hívják bonus fokozatnak. Viszont ha balesetet okozol, akkor pontot veszítesz, és a biztosításod drágább lesz. Ezt hívják malus fokozatnak.

Tudásportál - 2024-07-08 15:51

Casco biztosítás felmondása eladás miatt
A casco biztosítás felmondása eladás miatt elsőre bonyolultnak tűnhet, de a szükséges lépések követésével egyszerűen és gyorsan elvégezhető.

Tudásportál - 2024-07-05 19:37

Ki az az üzembentartó KGFB esetén?
Az üzembentartó az a személy, aki használja a gépjárművet, és gondoskodik róla, hogy jogszerűen és biztonságosan közlekedjen. Ő fizeti a kötelező biztosítást (KGFB) és a gépjárműadót is.