Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Milyen járműre kell KGFB?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

gepjarmu_vasarlas

Naptár ikon 2024-07-07
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A legegyszerűbben megfogalmazva, minden olyan járműre, aminek van rendszáma (hatósági jelzés).Milyen járművekre kötelező a KGFB?

A legegyszerűbben megfogalmazva: Minden olyan járműre, amelynek van rendszáma (hatósági jelzés), kötelező megkötni a Kötelező Gépjármű-felelősségbiztosítást, más néven KGFB-t.

Fontos megjegyezni: Nem csak a gépkocsikra, de a motorokra, pótkocsikra, mezőgazdasági vontatókra, négykerekű segédmotoros kerékpárokra, lassú járművekre és munkagépekre is kötelező a KGFB.

A legegyszerűbben megfogalmazva, minden olyan járműre, aminek van rendszáma (hatósági jelzés).

Fontos megjegyezni, hogy ez nem minden járművet takar! A KGFB kötelezettség csak a KRESZ 1. számú függelékének II. b) pontjában meghatározott járművekre vonatkozik. Ezek a következők:

 • Gépjárművek: Személygépkocsik, teherautók, autóbuszok, motorkerékpárok, stb.
 • Pótkocsik: Minden típusú pótkocsi, beleértve a utánfutókat és a lakókocsikat is.
 • Mezőgazdasági vontatók: Traktorok, kombájnok, stb.
 • Négykerekű segédmotoros kerékpárok: Quadok, ATV-k, stb.
 • Lassú járművek: Úttisztítók, hókotrók, stb.
 • Munkagépek: Buldózerek, markolók, stb.

De mi a helyzet a mikromobilitási eszközökkel?

A mikromobilitási eszközök közé tartoznak az elektromos rollerek, elektromos kerékpárok, Segway-ek, elektromos monociklik, hoverboard-ok, és más, emberi erővel vagy elektromos motorral hajtott, kis sebességű járművek. Ezek közül nem mindegyikre vonatkozik a KGFB kötelezettség.

Milyen mikromobilitási eszközökre kell KGFB?

 • Elektromos rollerek és kerékpárok, amelyek sebessége meghaladja a 25 km/órát: Ezek a járművek a segédmotoros kerékpárok kategóriájába tartoznak, így rájuk kötelező megkötni a KGFB-t.
 • Egyéb mikromobilitási eszközök: Ezeknél a járműveknél a KRESZ alapján kell eldönteni, hogy kötelező-e rájuk a KGFB. A besorolás a jármű önálló haladásra való képességétől függ. Ha a jármű képes önálló haladásra (pl. elektromos roller 25 km/óra sebesség felett), akkor kötelező rá a KGFB.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Hol lehet elintézni a KGFB kötést?

A KGFB-t bármilyen biztosítótársaságnál meg lehet kötni. Számos online kalkulátor is elérhető, amelyekkel összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat. A kötéshez szükséges a jármű forgalmi engedélye, a tulajdonos személyes adatai, és a díjfizetés módja.

Fontos: A KGFB hiánya súlyos szankciókat vonhat maga után. A forgalmi engedély bevonása mellett a rendőrség bírságot is kiszabhat.

Összefoglalva:

 • Milyen járművekre kell KGFB? Minden olyan járműre, amelynek van rendszáma (hatósági jelzés), kivéve a 25 km/óra sebességet nem meghaladó elektromos rollereket és kerékpárokat, valamint az önálló haladásra nem képes mikromobilitási eszközöket.
 • Mikor van szerepe a KGFB-nek? Baleset esetén a KGFB fedezi a visszaeső fél kárait.
 • Hol lehet elintézni a KGFB kötést? Bármilyen biztosítótársaságnál.

Ne feledje: A KGFB nem csak kötelező, de fontos is a biztonságos közlekedéshez.

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-04 13:55

Utasbiztosítás üzleti utakhoz
Az üzleti utak elengedhetetlenek a vállalkozások sikeréhez, de kockázatokkal is járhatnak. Ezért kifejezetten ajánlott az utasbiztosítás üzleti utakhoz, hogy gondtalanul végezhesse munkáját.

Tudásportál - 2024-04-25 10:05

Ha a lakásbiztosítást az albérlő fizeti
A lakásbiztosítás megkötése fontos lépés a lakás és a benne tárolt értékek védelme érdekében. Magyarországon nincs jogszabályi előírás arra vonatkozóan, hogy ki köteles a lakásbiztosítást megkötni és fizetni. A bérleti szerződésben szabadon megállapodhatnak a felek arról, hogy ki viseli a költségét.

Tudásportál - 2024-04-30 13:52

Lakásbiztosítás nem tulajdonos szerződő esetén
A lakásbiztosítás nem tulajdonos kötésének esete egyre gyakoribb a magyar lakáspiacon. Ez a konstrukció számos előnnyel járhat a bérlők, haszonélvezők és más érdekeltek számára, akik nem a lakás tulajdonosai, de valamilyen okból kifolyólag felelősséggel tartoznak a lakásért vagy az ingóságokért.