Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mikromobilitási eszközök biztosítása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A városi közlekedésben egyre népszerűbbek a mikromobilitási eszközök, mint a robogók, elektromos rollerek és kerékpárok. Ezek nem csak gyorsak, kényelmesek és környezetbarátak, de szórakoztatóak is. Azonban a növekvő népszerűséggel egyre fontosabbá válik a felelősségteljes közlekedés.zzel összhangban 2024. július 16-tól új szabályozás lép életbe Magyarországon, ami biztosítási kötelezettséget terjeszt ki bizonyos mikromobilitási eszközökre.Mikromobilitási eszközök biztosítása

mikromobilitási eszközökA mikromobilitás egyre népszerűbbé válik, mint a városi közlekedés alternatívája, és nem is véletlenül. Számos előnnyel járnak amellett, hogy szórakoztatóak és szabadságot adnak. 

Környezetbarát járművek, nem szennyezik a levegőt, mint a benzines autók, így hozzájárulnak a tisztább városi levegőhöz. Gyorsak és kényelmesek. Rövidebb utakon ideálisak, és nem kell parkolóhelyet keresni. Egészségesek, mert aktív mozgást biztosítanak, ami javítja a kondíciót és az általános közérzetet. Költséghatékonyak, hiszen sokkal olcsóbbak a fenntartásuk, mint az autók vagy a motorkerékpárok. Valamint lehetőséget adnak a közösségi térben való mozgásra, és új emberekkel való megismerkedésre.

Fontos azonban, hogy a mikromobilitási eszközökkel felelősségteljesen közlekedjünk, így ezzel párhuzamosan 2024. július 16-tól új szabályozás lép életbe Magyarországon, ami biztosítási kötelezettséget terjeszt ki bizonyos mikromobilitási eszközökre

Kezdjük az elején. A mikromobilitási eszközök, mint a motoros meghajtású vagy rásegítésű, hagyományos gépjárműveknél könnyebb, kisebb és lassabb közlekedési eszközök, besorolása nem egyértelmű jogi kérdés. Működési és biztonsági jellemzőik eltérnek a hagyományos járművektől, és nem felelnek meg a legtöbb ország közúti közlekedési szabályzataiban foglalt definícióknak. Ezért a mikromobilitási eszközök a legtöbb országban a járművek és a játékok közötti szürke zónába esnek, besorolásuk nem konszenzusos. Jelenleg nincs egységes nemzetközi szabályozás a mikromobilitási eszközökre vonatkozóan. A besorolásuk és a velük kapcsolatos jogi előírások országonként eltérőek. Ez pedig zavart okozhat a gyártóknak, forgalmazóknak és a felhasználóknak is. 

A mikromobilitási eszközök kisméretű, könnyű járművek, amelyeket jellemzően 25 km/h alatti sebességgel lehet üzemeltetni, és amelyeket a felhasználók maguk vezetnek. Ilyen eszközök például a kerékpárok, elektromos kerékpárok, elektromos rollerek, elektromos gördeszkák, pedelec, segway-ek és a közösségi kerékpárok, mopedek.

Nézzük a KGFB változásait. Magyarországon, akárcsak sok más országban is, a KRESZ gyalogosnak minősítette azokat, akik görkorcsolyával, gördeszkával vagy rollerrel közlekedtek az úton, mivel ezek az eszközök nem minősültek járműnek. A KRESZ nem rendelkezett külön szabályokkal az elektromos mikromobilitási eszközökre, mint az elektromos rollerekre sem, így sokáig a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kellett alkalmazni ezekkel a járművekkel is.

Várhatóan azonban a KRESZ módosítása, amely egyértelműsíti, hogy melyik eszköz közlekedhet a járdán, melyik az úttesten, és melyik a kerékpárúton megoldja a problémát. Ez a módosítás szükséges ahhoz, hogy rendezzék a mikromobilitási eszközök használatát, és biztosítsák a közlekedésbiztonságot minden közlekedő számára. A cél a biztonságosabb közlekedés elősegítése, és a károkozók felelősségre vonhatósága. A biztosítás megkötésével a balesetek okozta károk fedezhetők, ami mind a balesetet szenvedő, mind a károkozó számára előnyös.

Július 16-tól kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kell kötni bizonyos mikromobilitási eszközökre. Ez a kötelezettség azokat az eszközökre vonatkozik, amelyek:

  • Nem emberi hajtásúak
  • Legalább 14 km/h tervezési sebességűek
  • 25 kg-nál nehezebbek, ha a tervezési sebességük nem éri el a 25 km/h-t
  • 25 kg-nál könnyebbek, de a tervezési sebességük meghaladja a 25 km/h-t

Fontos megjegyezni, hogy nem kell biztosítást kötni

  • Emberi erővel hajtott eszközökre (pl. kerékpár, görkorcsolya)
  • Elektromos rásegítővel ellátott kerékpárokra
  • Mozgássérültek által használt eszközökre

A kötelező biztosítás célja, hogy védelmet nyújtson az anyagi károkért, amelyeket a mikromobilitási eszköz okozhat másoknak. A biztosítás megkötése biztonságosabbá teszi a közlekedést mind a rollerek, kerékpárok és más eszközök használói, mind a gyalogosok és autósok számára. A KGFB megkötése a szokásos módon történik. A biztosítók június 8-ig kötelesek közzétenni a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjaikat. A biztosítást online is megkötheti.

mikromobilitási eszközökAmennyiben kötelező biztosításkötelezettségének nem tesz eleget, és balesetet okoz a mikromobilitási eszközével, a kárt saját maga köteles megtéríteni. Ez jelentős anyagi terhet jelenthet.

A mikromobilitási eszközök biztosítása fontos lépés a városi közlekedés biztonságosabbá tétele felé. A kötelező biztosítás bevezetése segíthet csökkenteni a balesetek okozta károkat, és védelmet nyújthat a mikromobilitási eszközöket használók és a többi közlekedő számára is. A mikromobilitási eszközök egyre népszerűbbek, de fontos tisztában lenni a velük járó biztosítási kötelezettségekkel. 

2024. július 16-tól bizonyos elektromos rollerekre és más eszközökre kötelező lesz a felelősségbiztosítás. Az üzembentartóknak saját felelősségükre kell ellenőrizniük, hogy a járművükre vonatkozik-e a kötelezettség, és július 16-ig meg kell kötniük a szükséges biztosítást.

További információkért a mikromobilitási eszközök biztosításával kapcsolatban látogasson el a MABISZ honlapjára: 
https://mabisz.hu/wp-content/uploads/2020/11/Mabisz_mikromobilitas_07_29_.pdf

 

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára