Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az az üzembentartói jog lemondása?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Az üzembentartói jog lemondása az a hivatalos procedúra, melyben az üzembentartó az üzembentartási jogáról lemond. Üzembentartói jog lemondása: Minden, amit tudni kell

Az üzembentartói jog lemondása egy olyan jogi aktus, amellyel a jármű üzembentartója lemond az üzembentartás jogáról és felelősségéről. Ez azt jelenti, hogy a járművet ezután nem használhatja a forgalomban, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) is megszűnik.

Hogyan kapcsolódik az üzembentartói jog lemondása a KGFB-hez Magyarországon?

A leggyakoribb eset, hogy az üzembentartó, az maga a tulajdonos is egyben. A tulajdonos viszont határozhat úgy, hogy a jármű használati és üzemben tartási jogait átadja, a tulajdonának átadása nélkül.  
Az üzembentartó az, aki felel a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) megkötéséért és fenntartásáért, és minden más olyan költséget is neki kell fizetnie, mely a gépjárművel kapcsolatos. A műszaki vizsgáztatásról is ő köteles gondoskodni, magyarul a gépjármű üzemeltetésével, valamint a forgalomban tartásával kapcsolatos teendőket mind-mind az üzembentartónak kell elvégeznie. Ellenben a gépjármű eladását vagy forgalomból történő végleges kivonását csak kizárólag a tulajdonos teheti meg. Az üzembentartónak joga van az üzembentartói jogról lemondani is. Az üzembentartói jog lemondása ugyanúgy a kormányhivatalban fog megtörténni, mint az üzembentartó váltás bejegyzése.  
Magyarországon az üzembentartói jog lemondása szorosan összefügg a KGFB-vel. A KGFB csak akkor érvényes, ha a járműnek van érvényes üzembentartói joga. Ha az üzembentartó lemond a jogáról, a KGFB automatikusan megszűnik.

Mi a menete az üzembentartói jog lemondásának?

Az üzembentartói jog lemondásának menete a következő:

 1. Nyilatkozat benyújtása: Be kell nyújtania egy írásos nyilatkozatot az okmányirodában, amelyben kéri az üzembentartói jog lemondását. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gépjármű forgalmi engedélyének számát, a tulajdonos nevét és címét, valamint az üzembentartó nevét és címét.
 2. Dokumentumok bemutatása: Be kell mutatnia a gépjármű forgalmi engedélyét és a KGFB-biztosítási díj befizetését igazoló dokumentumot.
 3. Díjak befizetése: Be kell fizetnie az üzembentartói jog lemondásának díját, valamint az esetleges adókat és illetékeket.
 4. Forgalmi engedély módosítása: Az okmányiroda módosítja a gépjármű forgalmi engedélyét, hogy tükrözze az üzembentartói jog lemondását.

Visszakerül-e az üzembentartói jog a tulajdonoshoz az üzembentartói jog lemondása után?

Az üzembentartói jog lemondása után a jog visszakerül a tulajdonoshoz. A tulajdonos azonban csak akkor veheti újra üzembe a járművet, ha:

 • Új forgalmi engedélyt szerez: Ehhez a teljes procedúrát végig kell csinálni újra az okmányirodába, majdnem olyan részletesen, mint egy eladás esetén. 
 • Új KGFB-t köt: A KGFB díja a tulajdonos bonusz-malus besorolásától függ.

Mikor fordulhat elő az üzembentartói jog lemondása?

Az üzembentartói jog lemondása számos okból megtörténhet. Néhány példa:

 • A gépjármű eladása: Ha eladja a gépjárművet, az üzembentartói jogot le kell mondania, mielőtt az új tulajdonos forgalomba helyezné a járművet.
 • A gépjármű üzembentartásának megszüntetése: Ha már nem kívánja használni a gépjárművet, le kell mondania az üzembentartói jogot.
 • A gépjármű selejtezése: Ha a gépjárművet selejtezik, le kell mondania az üzembentartói jogot.
 • Más okok: Bizonyos esetekben egyéb okokból is lemondhatja az üzembentartói jogot, például ha elköltözik az országból, vagy ha a gépjárművet tartósan le kell állítani.

Fontos megjegyezni, hogy az üzembentartói jog lemondása nem visszavonható. Ha az üzembentartó lemond a jogáról, azt csak akkor szerezheti vissza, ha a járművet újra forgalomba helyezik.

Az üzembentartói jog lemondásának szabályai:

Az üzembentartói jog lemondásának szabályait a 2011. évi LXIII. törvény a közúti közlekedésről és a kapcsolódó jogszabályok határozzák meg. A legfrissebb információkért javasolt az okmányiroda honlapját vagy a Magyar Közúti Közlekedési Hatóság (MKKH) honlapját látogatni.
Az üzembentartói jog lemondásának feltételei:

Az üzembentartói jog lemondásának esetén, a következőket figyelembe kell venni:

 • A gépjárműnek érvényes forgalmi engedéllyel kell rendelkeznie.
 • A gépjárműre érvényes KGFB-biztosítással kell rendelkezni.
 • A gépjárműnek nem lehet adótartozása.
 • A gépjárműnek nem lehet lefoglalva.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Az üzembentartói jog lemondása és a KGFB:

Az üzembentartói jog lemondása hatással van a KGFB-re is:

 • Lemondás után: A lemondást követően a KGFB automatikusan megszűnik. Ha a lemondás után is fenn kívánja tartani a biztosítást, új üzembentartónak kell megkötnie azt.
 • Visszatérítés: Bizonyos esetekben jogosult lehet a KGFB díjának egy részére visszatérítésre, ha a lemondás a forgalmi engedély érvényességi idején belül történik.

   

Fontos megjegyezni, hogy az üzembentartói jog lemondásának díja a kormányhivatal (belügyminisztérium) díjszabásában meghatározott díjnak felel meg. Ezen kívül lehetnek további díjak is, például az adótartozások befizetése vagy illetékfizetés miatt.

Az üzembentartói jog lemondása egy viszonylag egyszerű folyamat, de fontos, hogy kövesse a jogszabályban előírt lépéseket. Ha bármilyen kérdése van az üzembentartói jog lemondásával kapcsolatban, forduljon a kormányhivatalhoz.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-07 21:04

A kárbejelentés menete
A kárbejelentés menete az a folyamat, amíg a kárunktól eljutunk a kárkifizetéséig.

Tudásportál - 2024-07-19 14:18

Kötelező biztosítás szélvédőkár esetén
Kötelező biztosítás szélvédőkár esetén csak a biztosított által okozott baleset esetén téríthet.

Tudásportál - 2024-04-30 09:37

Lakásbiztosítás napelem fedezetre
A napelemek egyre népszerűbbek a lakosság körében, hiszen környezetbarát és költséghatékony módon biztosítják az áramellátást. Azonban, mint minden értékes befektetés, a napelemek is védelemre szorulnak a váratlan káresemények ellen. Ezért fontos, hogy a lakásbiztosításunk a lakásbiztosítás napelem fedezetet is magában foglalja.