Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 1 személykedvelte

Mi az a MABISZ díj vagy fedezetlenségi díj?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 1 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

fedezetlensegi_dij

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon kotelezo_biztositas

Ha az türelmi idő ellenére sem fizeti meg a biztosítási díjat, vagy meg sem kötötte a kötelező biztosítást, akkor róják ki a fedezetlenségi díjat, ami egyfajta pótdíj.A fedezetlenségi díj Magyarországon

A fedezetlenségi díj, más néven MABISZ díj, egy büntető jellegű díj, amelyet azoknak kell megfizetniük, akik nem rendelkeznek érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a gépjárművükre. A díjat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezeli, és a KGFB törvény határozza meg a feltételeket, amelyek alapján kiszabható a díj.

Mi az a fedezetlenségi díj?

A fedezetlenségi díj (nem MABISZ díj) egy büntetés azoknak az üzembentartóknak, akik nem rendelkeznek érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a gépjárművükre. A díjat a gépjármű fedezetlen időszakára kell megfizetni, azaz arra az időre, amíg a jármű nem volt biztosítva. A fedezetlenségi díjat a Kártalanítási Számla Kezelője (KSZ) szedi be, amely a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) keretében működik.

A MABISZ a fedezetlenségi díj kezelője Magyarországon?

Igen, a MABISZ, azon belül a Kártalanítási Számla Kezelője (KSZ) felelős a fedezetlenségi díj beszedéséért és kezeléséért. A KSZ a befolyt díjakból fedezi a KGFB-biztosítás nélkül okozott károkat, illetve a fedezetlenségi díjjal kapcsolatos adminisztratív feladatokat.

A MABISZ szerepe:

A MABISZ, mint a fedezetlenségi díj kezelője, a következő feladatokat látja el:

 • A fedezetlenségi díj kiszámítása: A MABISZ kiszámítja a fedezetlenségi díjat a gépjármű kategóriája, a fedezetlen időszak hossza és a baleseti kockázati besorolás alapján.
 • A díj behajtása: A MABISZ behajtja a fedezetlenségi díjat a kötelezettől.
 • A befolyt díjak elosztása: A befolyt díjakat a MABISZ a kártalanítási számlára utalja át, amelyből a KGFB-biztosítással nem rendelkező, vagy ismeretlen üzembentartó által okozott károkat térítik meg.

Mi a fedezetlenségi díj feladata?

A fedezetlenségi díjnak két fő célja van:

 • Visszarettentő hatás: A díj célja, hogy visszatartsa az üzembentartókat a KGFB kötelezettség elmulasztásától. A magas díjak tudatosítják a felelősségbiztosítás fontosságát, és ösztönzik a járműtulajdonosokat a biztosítás megkötésére.
 • Kártalanítási forrás: A befolyt fedezetlenségi díjakból a Kártalanítási Számla Kezelője fedezi a KGFB-biztosítás nélkül okozott károkat. Ez azt jelenti, hogy ha egy balesetben olyan jármű okoz kárt, amelynek nincs érvényes KGFB-biztosítása, a károsult a KSZ-től igényelhet kártérítést a fedezetlenségi díjból.

Hogyan rendelkezik a KGFB törvény a fedezetlenségi díjról?

A 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (KGFB törvény) rögzíti a fedezetlenségi díjra vonatkozó szabályokat. A törvény kimondja, hogy a fedezetlenségi díj mértékét a Kártalanítási Számla Kezelője határozza meg, és évente felülvizsgálja. A díj mértéke járműkategóriák szerint differenciált, és a fedezetlenség időtartamától is függ.

A KGFB törvény:

A 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (KGFB törvény) határozza meg a fedezetlenségi díjjal kapcsolatos jogszabályokat. A törvény rögzíti a következőket:

 • A fedezetlenségi díj mértéke: A fedezetlenségi díj mértéke a gépjármű kategóriájától, a fedezetlen időszak hosszától és a baleseti kockázati besorolástól függően változik. A díjak mértékeit a MABISZ honlapján lehet megtekinteni.
 • A fedezetlenségi díj megfizetésének kötelezettsége: A fedezetlenségi díjat a gépjármű üzembentartója köteles megfizetni.
 • A fedezetlenségi díj behajtása: A MABISZ jogosult a fedezetlenségi díj behajtására. Amennyiben a kötelezett nem fizeti meg a díjat, a MABISZ végrehajtási eljárást indíthat ellene.

A fedezetlenségi díj feladata:

A fedezetlenségi díj alapvető célja, hogy visszarettentse a gépjárműtulajdonosokat a KGFB kötelezettség elmulasztásától. A díj bevétele a kártalanítási számlát finanszírozza, amelyből a KGFB-biztosítással nem rendelkező, vagy ismeretlen üzembentartó által okozott károkat térítik meg.

Ki számítja ki a fedezetlenségi díjat?

A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amelyikkel az üzembentartó a fedezetlenségi időszakot követően KGFB szerződést köt. Ez azt jelenti, hogy nem a MABISZ, hanem a választott biztosító fogja elvégezni a díj kiszámítását és beszedését.

Hogyan történik a díj kiszámítása?

A biztosító az utolsó öt év fedezetlenségének időtartamát veheti figyelembe a díj kiszámításakor. A díj mértéke a fedezetlen napok számától és a gépjármű kategóriájától függ. A pontos díjakat a MABISZ honlapján lehet megtekinteni.

Mikor kell megfizetni a fedezetlenségi díjat?

Az üzembentartónak a fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt kell megfizetnie. Amennyiben a teljes biztosítási díjat egy összegben fizeti meg az üzembentartó, a fedezetlenségi díjat is 30 napos határidővel kell megfizetnie.

Van lehetőség részletfizetésre?

Igen, a biztosító részletfizetési lehetőséget nyújthat, ha a fedezetlenséggel érintett időszak meghaladja a 120 napot. A részletfizetés feltételeiről a választott biztosítónál lehet érdeklődni.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Fontos megjegyzések:

 • A fedezetlenségi díj nem biztosítási díj. Ez egy büntető jellegű díj, amelyet a KGFB kötelezettség elmulasztása esetén kell megfizetni.
 • A fedezetlenségi díjon kívül a KGFB kötelezettség elmulasztása esetén más szankciók is alkalmazhatók, például bírság kiszabása, a gépjármű forgalomból való kivonása.
 • A fedezetlenségi díj elkerülése érdekében fontos, hogy a gépjármű üzembentartója érvényes KGFB szerződéssel rendelkezzen.
 • A fedezetlenségi díjat akkor is meg kell fizetni, ha a járművet nem használják.
 • A fedezetlenségi díj nem elengedhető, és behajtják, ha nem fizetik meg.

Az adott naptári évre vonatkozó fedezetlenségi díjakat a naptári év végét megelőző 45. napig állapítják meg és hozzáférhetővé teszik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján.

Fontos megjegyezni, hogy ezen napi díjak összege gyakran jelentősen meghaladja a biztosítók által használt díjtarifákét. Ennek oka, hogy a fedezetlenségi díj büntető jellegű, és célja, hogy ösztönözze a gépjármű-tulajdonosokat a KGFB-biztosítás megkötésére és fenntartására.

Ha nem gondoskodik a KGFB-biztosítás időben történő megkötéséről vagy fenntartásáról, komoly anyagi következményekkel kell számolnia. A fedezetlenségi díj kifizetése jelentős kiadást jelenthet, és nem jár semmilyen biztosítási védelemmel.

Ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljen a KGFB-biztosítás rendezettségére:

 • Ellenőrizze: Győződjön meg róla, hogy gépjárművére érvényes KGFB-biztosítás van.
 • Megelőzés: Ne várja meg a lejáratot! Időben újítsa meg a biztosítást.
 • Tervezés: Ha új gépjárművet vásárol, gondoskodjon az azonnali KGFB-biztosítás megkötéséről.

Hasznos linkek:

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-15 16:31

A kötelező biztosítás igazolása külföldön
A kötelező biztosítás igazolása külföldön is rendkívül egyszerű folyamat, erre szolgál az úgy nevezett Zöldkártya, mely a zöldkártya egyezmény országaiban igazolja a KGFB meglétét.

Tudásportál - 2024-07-05 05:19

Hogyan zajlik a bonus malus átvezetése?
A bonus-malus átvezetése vagy átvitele az a folyamat, amikor az eladott járművünk után kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosításról (KGFB) a meglévő bonus fokozatunkat szeretnénk átvinni az új kötelező biztosításunkra, hogy kedvezményeket kaphassunk

Tudásportál - 2024-07-04 06:23

Mi az a Bonus-malus fokozat kalkulátor?
A Bonus-malus fokozat kalkulátor egy eszköz, amellyel kiszámolható, hogyan alakul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (KGFB) bonus-malus fokozata a jövőben.