Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a kártörténeti igazolás?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-04
Címkék ikon kotelezo_biztositas, kar

A kártörténeti igazolás tartalmazza az előző évek kötelező biztosításainak bonus-malus besorolását és az esetleges kárkifizetések tényét.A kártörténeti igazolás: Minden, amit tudnia kell a KGFB-vel kapcsolatban

A kártörténeti igazolás egy fontos dokumentum a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) során. Ez a hivatalos irat a biztosító által kiállított okmány, amely a károsult által az elmúlt időszakban okozott káreseményekről ad tájékoztatást valamint a megszerzett bonus vagy malus fokozatáról is. A kártörténeti igazolás így szerepet játszik a bonus-malus besorolás következő évi meghatározásában, ami befolyásolja a KGFB díjszámítását. 

Mi a kártörténeti igazolás célja?

A kártörténeti igazolás célja, hogy átláthatóságot biztosítson a KGFB díjszámításában. A biztosító a károsult kártörténetének ismeretében tudja megállapítani a bonusz-malus besorolást, ami alapján a díjat kalkulálja. A kártörténeti igazolás alapján a biztosítók és a károsultak is jobban megérthetik a díjalkotás hátterét, és megalapozott döntéseket hozhatnak a biztosítási szerződés megkötésekor. Ha egy olyan üzembentartó és a hozzá kapcsolódó jármű kerül bele a kárnyilvántartási rendszerbe, mely korábban nem szerepelt ott, arra vonatkozóan bonus előzmény nem vehető figyelembe, őt új belépőnek nevezzük. Ebben az esetben nincs kártörténeti igazolás. Ha pedig az üzembentartó és a kapcsolódó jármű szerepel már a nyilvántartásban, akkor ő, mint előzménnyel rendelkező érvényesítheti a meglévő bonus osztályba sorolását. Ekkor a biztosítónak a kártörténeti igazolás alapján kell meghatároznia a szerződés díját. Ezek a kártörténeti adatok szolgálnak alapul a szerződés díját befolyásoló bonus-malus osztály megállapításához.

Hogyan lehet lekérni a kártörténeti igazolást?

A kártörténeti igazolást a biztosítójától kell lekérnie. Ezt megteheti:

 • Online: A legtöbb biztosító cégnek van online felülete, ahol bejelentkezve lekérheti a kártörténeti igazolást.
 • Telefonon: Hívja a biztosítója ügyfélszolgálatát, és kérje a kártörténeti igazolás kiállítását.
 • Személyesen: Látogasson el a biztosító ügyfélszolgálati irodájába, és kérje a kártörténeti igazolást.

A kérés benyújtásához szükséges a gépjármű rendszáma, a biztosítási szerződés száma, és a károsult személyes adatai.

Mit tartalmaz a kártörténeti igazolás?

A kártörténeti igazoláson a következő információk szerepelnek:

 • Károsult neve és címe: A dokumentum azonosítja a károsultat, aki a káreseményeket okozta.
 • Gépjármű rendszáma: A kártörténeti igazoláshoz tartozik a gépjármű rendszáma, amelyre a KGFB szerződés vonatkozik.
 • Biztosítási szerződés száma: A dokumentumon szerepel a KGFB szerződés azonosító száma.
 • Elmúlt időszakban okozott káresemények: A kártörténeti igazolás felsorolja az elmúlt időszakban bekövetkezett káreseményeket, beleértve a káresemény dátumát, súlyosságát, és típusát.
 • Bonusz-malus besorolás: A kártörténeti igazolás alapján megállapított bonusz-malus besorolás befolyásolja a KGFB díjszámítását.

Mikor hasznos a kártörténeti igazolás?

A kártörténeti igazolásnak számos előnye van:

 • Új KGFB szerződés kötésekor: A kártörténeti igazolás bemutatása szükséges a bonusz-malus besorolás megállapításához, ami befolyásolja a díjat.
 • Biztosítási díjkedvezmény igénylésekor: A károsmentes vezetői múlt alapján kedvezmény igényelhető a KGFB díjból.
 • Biztosítási vita esetén: A kártörténeti igazolás bizonyítékként szolgálhat a károsult és a biztosító közötti vitában.

A KGFB kalkuláció során a korábbi szerződés azonosítása és a kártörténeti igazolás

A KGFB kalkuláció során a korábbi szerződésünk azonosítása kulcsfontosságú a pontos díjszámításhoz. Ezt a kötvényszám alapján teszi a biztosító, ezért kiemelten fontos, hogy ezt pontosan adjuk meg. Amennyiben a biztosító sikeresen beazonosítja a korábbi szerződésünket, a kártörténeti igazolás beszerzése automatikusan megtörténik, további teendőnk nem lesz vele.

Két kivétel van ez alól:

 1. Hibás besorolás: Ha a kalkuláció során hibás besorolásba kerülünk, azaz nem a megfelelő bonusz-malus besorolást kapjuk, nekünk kell jelezni a biztosítónak a hibát. Ezt megtehetjük telefonon, e-mailben, vagy személyesen a biztosító ügyfélszolgálatán. A hiba javítása után a kártörténeti igazolás is frissülni fog.
 2. Külföldi KGFB kötése: Ha külföldön szeretnénk új KGFB-t kötni, és a korábban szerzett bónusz fokozatunkat is át szeretnénk vinni a külföldi szerződésbe, akkor nekünk kell beszerezni a kártörténeti igazolást. A magyarországi kártörténeti nyilvántartásokhoz a külföldi biztosítók nem férnek hozzá közvetlenül, ezért nekünk kell gondoskodni a hivatalos dokumentum beszerzéséről. Ezt a biztosítónktól kérhetjük.

Fontos megjegyezni, hogy a kártörténeti igazolás csak a KGFB-vel kapcsolatos káreseményekre vonatkozik. A casco biztosítással kapcsolatos káreseményekről nem ad tájékoztatást.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-25 08:01

Casco biztosítás ügyintézések
A Casco biztosítás ügyintézésének módja attól függ, hogy milyen ügyről van szó.

Tudásportál - 2024-05-04 11:15

Utasbiztosítás repülőútra kötése
A repülővel való utazás izgalmas élmény lehet, de számos váratlan esemény is bekövetkezhet, amelyek komoly anyagi terheket róhatnak Önre. Ezért erősen ajánlott az utasbiztosítás repülőútra kötése, hogy gondtalanul élvezhesse az utazást.

Tudásportál - 2024-04-25 09:39

Lakásbiztosítás alapterület számítás
A lakásbiztosítás megkötésekor elengedhetetlen a lakásbiztosítás alapterület számításának pontos elvégzése. Ez a számítás kulcsfontosságú a megfelelő díj megállapításához, és a biztosítási fedezet pontos meghatározásához.