Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a bonus-malus szorzó?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-05-31
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A bonus-malus szorzó a magyar KGFB (kötelező gépjármű felelősségbiztosítás) esetében egy díjkorrekciós tényező, amelyet a biztosítók alkalmaznak az ügyfelek díjainak meghatározására a bonus-malus besorolásuk alapján. Ez a szorzó lehet kedvezmény vagy pótdíj, és jelentősen befolyásolja az KGFB díját.Bonus-Malus Szorzók: Minden, Amit Tudnod Kell

A bonus-malus szorzók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjának kiszámításához használt tényezők. A szorzók a biztosított vezetési múltját tükrözik, és befolyásolják a biztosítási díj mértékét.

Mik azok a bonus-malus szorzók?

A bonus-malus szorzók törtszámok, amelyekkel szorzással módosítják a KGFB alapdíját. A magasabb bonus szorzó alacsonyabb díjat, a magasabb malus szorzó pedig magasabb díjat eredményez.

Hogyan számolják ki a bonus-malus szorzókat?

A bonus-malus szorzókat a biztosítási időszakok alapján számolják. Minden biztosítási év elején a biztosító megvizsgálja az előző biztosítási időszak kártörténetét. A bonus-malus szorzókat a biztosítók a bonus-malus fokozatok és a kárráta alapján számolják ki. A bonus-malus fokozatok a biztosítási időszakok alapján változnak. Minden biztosítási év elején a biztosító megvizsgálja az előző biztosítási időszak kártörténetét. Ha nem volt baleset, a bonus fokozat egyet emelkedik, és a bonus-malus szorzó csökken. Ha volt baleset, a bonus fokozat két fokozatot csökken, és a bonus-malus szorzó

Megtalálhatók a bonus-malus szorzók a KGFB tarifatáblázatban?

Igen, a bonus-malus szorzók általában megtalálhatók a KGFB tarifatáblázatokban. A táblázatokban szorzótáblázat vagy bonus-malus táblázat néven szerepelnek.

Egységesek a bonus-malus szorzók a biztosítóknál?

Nem, a bonus-malus szorzók nem egységesek a biztosítóknál. Minden biztosító saját szorzótáblázatot alkalmazhat, de a szorzók általában hasonlóak egymáshoz.

Fontos megjegyzések:

Összefoglalva:

A bonus-malus szorzók a biztosított vezetési múltját tükröző matematikai tényezők, amelyek befolyásolják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjának mértékét. A magasabb bonus fokozathoz magasabb bonus-malus szorzó tartozik, ami alacsonyabb KGFB díjat eredményez A bonus-malus szorzók a biztosított vezetési múltja alapján befolyásolják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díját. A szorzók biztosítónként eltérhetnek, de általában hasonlóak egymáshoz. A bonus-malus szorzókról további információt a biztosítód honlapján vagy a Magyar Nemzeti Bank honlapján találsz.

Például:

  • Az A00 (alapbesorolás) bonus-malus szorzója 1,00. Ez azt jelenti, hogy a biztosított a KGFB alapdíját fizeti.
  • Az B10 (legmagasabb bonus fokozat) bonus-malus szorzója például 0,58. Ez azt jelenti, hogy a biztosított a KGFB alapdíj 58%-át fizeti, a kedvezmény 48%.
  • Az M04 (legmagasabb malus fokozat) bonus-malus szorzója például 2,80. Ez azt jelenti, hogy a biztosított a KGFB alapdíj 280%-át fizeti.

Fontos:

Ez a tájékoztató csak általános információkat tartalmaz, és nem helyettesíti a biztosítási tanácsadást. A pontos bonus-malus szorzóért és a KGFB díjért forduljon a biztosítójához.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-18 18:58

Kötelező biztosítás elmulasztása
A kötelező biztosítás elmulasztása gyakorlatilag azzal jár, hogy nem lehet a gépjárművet a kormányhivatalba átjelenteni.

Tudásportál - 2024-04-23 12:24

Casco biztosítás bónusz besorolási rendszere
Magyarországon a casco biztosítások esetében is létezik bónusz rendszer, hasonlóan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) bonus-malus rendszeréhez. A casco biztosítás bónusz besorolási rendszere a biztosított kármentességét jutalmazza: ha nem történik kár, akkor a biztosítási díj a következő évben csökkenhet, míg káresemény esetén emelkedhet.

Tudásportál - 2024-05-04 10:17

Utasbiztosítás önrészesedése
Az utasbiztosítás önrész egy fontos fogalom, amit érdemes megérteni a biztosítási szerződés megkötése előtt. Ez az a biztosított és a biztosító közötti önrész, amelyet a biztosítási feltételek határoznak meg és a biztosított maga fizet.