Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a bonus-malus rendelet?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-03
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A biztosító a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) egyedi szerződéseit díjmegállapítás céljából, az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam kártörténeti adatai alapján a 21/2011. (VI.10) NGM rendelet (Rendelet) szerinti táblázatban meghatározott módon a bonus-malus osztály valamelyikéhez hozzárendeli, ezt nevezik besorolásnak.A bonus-malus rendelet: Működése és hatásai a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjára

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díját számos tényező befolyásolja, de az egyik legfontosabb a bonus-malus besorolás, melyet a 21/2011. (VI.10) NGM rendelet (a továbbiakban bonus-malus rendelet) alapján határoznak meg. Ez a rendelet rögzíti a KGFB díjak kiszámításának és alkalmazásának módját, beleértve a bonus-malus besorolási rendszert is.

A bonus-malus besorolás lényege, hogy a biztosítási díjat a jármű üzembentartójának kártörténeti múltja alapján határozzák meg. Minél kevesebb kárt okozott az üzembentartó a múltban, annál kedvezőbb bonus besorolást kap, és annál alacsonyabb lesz a biztosítási díja. Ezzel szemben a gyakori károkozás malus besoroláshoz vezet, ami magasabb díjat eredményez.

A bonus-malus rendelet táblázatos rendszerben határozza meg a bonus és malus besorolásokat, melyeket minden magyar biztosító köteles alkalmazni. A táblázatban szereplő besorolások járműkategóriánként eltérőek lehetnek (személygépkocsi, motorkerékpár, tehergépkocsi, stb.), tükrözve az adott járműtípusokra jellemző kockázatokat.

A bonus-malus rendelet szabályozza a kártörténeti igazolások kiadásának feltételeit is. A kártörténeti igazolás egy hivatalos dokumentum, amely az üzembentartó kártörténeti múltját igazolja. A biztosítók a bonus-malus besorolás alapjául ezt az igazolást veszik figyelembe. A rendelet előírja, hogy a kártörténeti igazolásnak milyen információkat kell tartalmaznia, és meddig érvényes.

A bonus-malus rendelet fontos szerepet játszik a KGFB díjak méltányos és átlátható megállapításában. A rendeletnek köszönhetően a kármentes vezetők kedvezőbb díjakat fizetnek, míg a gyakran károkozók arányosan magasabb díjakkal járulnak hozzá a közös kockázatviseléshez.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

A bonus-malus rendelet előnyei:

  • Méltányos díjszabás: A díjak a kártörténeti múlt alapján kerülnek megállapításra, így a kármentes vezetők kedvezőbb díjakat fizetnek.
  • Átláthatóság: A bonus-malus rendszer könnyen érthető és átlátható, így a biztosítók díjszabása nyomon követhető.
  • Prevenció: A magasabb díjak a gyakori károkozók számára ösztönzőleg hatnak a balesetek megelőzésére.

A bonus-malus rendelet hatásai:

A bonus-malus rendeletnek köszönhetően csökkentek a KGFB díjak Magyarországon. A rendelet bevezetése óta a díjak mértéke évente átlagosan 2-3%-kal csökkent. Ezenkívül a bonus-malus rendelet járult hozzá a balesetek számának csökkenéséhez is.

Összefoglalva:

A bonus-malus rendelet egy hatékony eszköz a KGFB díjak méltányos és átlátható megállapítására. A rendeletnek köszönhetően a díjak a kártörténeti múlt alapján kerülnek megállapításra, ami ösztönzi a kármentes vezetést és hozzájárul a balesetek számának csökkenéséhez.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-23 16:51

A casco biztosítás befizetése
A casco biztosítás befizetése többféleképpen is történhet, és a választott mód befolyásolhatja a díjat és a kezelési költségeket.

Tudásportál - 2024-04-29 14:16

A lakásbiztosítás kötelező?
A lakásbiztosítás Magyarországon nem kötelező, kivéve, ha a lakást hitelből vásárolta. Ebben az esetben a hitelszerződés feltételeként kötelező lakásbiztosítást kötni a hitelfedezet biztosítására.

Tudásportál - 2024-07-15 13:53

A kötelező biztosítás felmondási idő meghatározása
A kötelező biztosítás felmondási idő meghatározása: Az a meghatározott időszak, amely alatt a jármű tulajdonosa szabályosan felmondhatja meglévő biztosítási szerződését.