Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi az a Bonus-malus fokozat kalkulátor?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-04-08
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A Bonus-malus fokozat kalkulátor egy eszköz, amellyel kiszámolható, hogyan alakul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (KGFB) bonus-malus fokozata a jövőben.



Bonus-malus fokozat kalkulátor: Ismerje meg a kulisszatitkokat!

A kalkulátor a bonus-malus rendszer alapján végzi a számításokat, mely a kockázatértékelő rendszer a kötelező biztosításban. A biztosítók is végeznek bonus-malus fokozat kalkulációt. Károkozáskor és minden indexáláskor. 

Hogyan működik a Bonus-malus fokozat kalkulátor?

A kalkulátor használatához általában a következő adatokra van szükség:

  • Jelenlegi Bonus-malus fokozat: Ez egy betű-szám kombináció (M1-M4-ig vagy A00 vagy B01-B10-ig), amely a biztosítási múlt és a károkozás történetét tükrözi. Minél magasabb a Bónusz fokozata (pl. a legmagasabb B10), annál kedvezőbb a díja.
  • Károkozás bejelentése: Ha az elmúlt időszakban okozott balesetet és kárt igényeltek, akkor azt is meg kell adni a kalkulátornak.

A megadott adatok alapján a kalkulátor kiszámítja, hogy a megjelölt károkozás várhatóan milyen hatással lesz a jövőbeni Bonus-malus fokozatra és így a biztosítási díjra is.

Bonus fokozatok kalkulálása:

Az A00 az alap bonus fokozat, a B10 pedig a legmagasabb. A bonus fokozat növekszik, ha a biztosított nem okoz kárt. A növekedés mértéke a biztosítási időszak hosszától függ.

Biztosítási időszakBonus fokozat növekedéseBonus fokozat
0 év0A00
1 év+1B01
2 év+2B02
3 év+3B03
4 év+4B04
5 év+5B05
6 év+6B06
7 év+7B07
8 év+8B08
9 év+9B09
10 év+10B10

 

Példa:

Ha egy biztosított 5 éven át nem okoz kárt, akkor az A00-ról B05-re emelkedik a bonus fokozata.

Malus fokozatok kalkulálása:

Az A00 a legmagasabb malus fokozat, az M4 pedig a legalacsonyabb. A malus fokozat növekszik, ha a biztosított kárt okoz. A növekedés mértéke a kár mértékétől függ.

Kár mértékeMalus fokozat növekedéseMalus fokozat
Alap0A00
Kiskár+1M1
Középkár+2M2
Nagykár+3M3
Totálkár+4M4

Fontos megjegyezni:

  • A bonus fokozat sosem csökkenhet az M4 alá, mert a fokozatoknak ez a legeslegalsó értéke
  • A malus fokozat idővel csökkenhet, ha a biztosított nem okoz kárt. A csökkenés mértéke a malus fokozat értékétől és a biztosítási időszak hosszától függ.

Hogyan számolja a bonus fokozatokat a kalkulátor?

A kalkulátorok a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által meghatározott képletet használják a bonus-malus fokozatok számításához. A képlet figyelembe veszi a múltbeli károkozásokat (pl. okozott balesetek, kártérítések) és a biztosítási időszak hosszát.

Hol található a Bonus-malus fokozat kalkulátor?

Számos biztosító és online szolgáltató kínál az ön számára is megtekinthető ingyenes Bonus-malus fokozat kalkulátort. A kalkulátorok online felületen, mobilalkalmazásban vagy akár telefonon is elérhetőek. A biztosítók által használt kalkulátorok pedig legtöbbször az adott biztosító társaság honlapján fellelhető.

Kik használhatják a Bonus-malus fokozat kalkulátort?

A kalkulátort bárki használhatja, aki érdekli a kötelező biztosítása díjának alakulása. Legyen szó régi motorosról, fiatal vezetőről, vagy céges autó üzemeltetőjéről, a kalkulátor hasznos információkkal szolgálhat a díj várható alakulásáról. A biztosítók is használnak bonus-malus fokozat kalkulátort és az alkuszok is.

Mitől nő és hogyan csökken a bonus és a malus?

A Bonus-malus fokozatok kalkulálása a biztosítási múlt és a károkozás mértéke alapján történik. A pontos számítás a bonus-malus táblázattól függ, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) határoz meg. A táblázatban szereplő értékek biztosítónként eltérhetnek, de az általános elvek megegyeznek.

  • Bonus fokozat növekedése: A bonus fokozat akkor növekszik, ha nincs károkozás a biztosítási időszak során. Minél hosszabb ideig vezetünk károkozás nélkül, annál magasabb bonus fokozatot érhetünk el.
  • Bonus fokozat csökkenése: A bonus fokozat akkor csökken, ha balesetet okozunk és kártérítést kell fizetnünk. A bonus fokozat mértéke a kár mértékétől függ.
  • Malus fokozat bevezetése: Ha több kárt okozunk egymás után, akkor a bonus fokozatunk helyett malus fokozatba kerülhetünk. A malus fokozat azt jelenti, hogy magasabb díjat kell fizetnünk a kötelező biztosításért.

Malus fokozat megszűnése: A malus fokozat akkor szűnik meg, ha meghatározott biztosítási időszakok telnek el károkozás nélkül. A malus fokozat megszűnésének pontos időpontja a szerződési feltételen és a kármentes időszakon múlik.

Milyen feltételekkel használható a Bonus-malus fokozat kalkulátor?

A kalkulátorok általában ingyenesek és nem igényelnek regisztrációt. A használathoz csupán internetes kapcsolatra és a szükséges adatokra van szükség.

Tippek a Bonus-malus fokozat kalkulátor használatához:

  • Használjon több kalkulátort is: A különböző kalkulátorok eltérő adatbázisokkal és számítási módszerekkel dolgozhatnak, így érdemes több kalkulátort is kipróbálni a pontosabb becsléshez.
  • Addja meg a pontos adatokat: A kalkulátor csak akkor tud pontos becslést adni, ha a megadott adatok pontosak és hiánytalanok.
  • Ne feleddje, a kalkulátor csak becslést ad: A kalkulátor által kiszámított fokozat nem feltétlenül egyezik meg a biztosító által megállapított végleges fokozattal és a díjra is eltérő hatása lehet, mert a díjszabáskor nem csak a bonus-malus van hatással a díjra, hanem a károkozói pótdíjak és kedvezmények is.

A Bonus-malus fokozatokról további információt találhat a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján: https://mabisz.hu/gyakori-kerdesek-mi-a-bonus-malus-rendszer/

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-12 09:09

Kárkifizetés
A Kárkifizetés vagy kárrendezés a kárrendezés utolsó mozzanata, amikor az utalványozott összeget átutalják a kártérítésre jogosultnak.

Tudásportál - 2024-04-25 04:56

Casco biztosítás társbiztosítottja
A Casco biztosítás egy opcionális gépjármű-biztosítás, amely széleskörű védelmet nyújt a saját hibás és idegen hibás károk ellen. A Casco biztosítás nem kötelező, de ajánlott minden olyan gépjármű-tulajdonosnak, aki magasabb szintű védelmet szeretne a járműve számára.

Tudásportál - 2024-04-18 18:58

Kötelező biztosítás elmulasztása
A kötelező biztosítás elmulasztása gyakorlatilag azzal jár, hogy nem lehet a gépjárművet a kormányhivatalba átjelenteni.