Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Mi a bonus-malus rendszer táblázat?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-04
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A bonus-malus rendszertáblázat egy olyan egyszerűsített értelmezési forma, melyben a biztosítók megadják az egyes bonusok és malusok alakulásait a károkozások száma alapján.A bonus-malus táblázat: A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának meghatározása

A bonus-malus táblázat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjának megállapításához használt alapvető eszköz. A táblázat egy olyan rendszert határoz meg, amely a biztosítási előzmények alapján díjkedvezményeket vagy pótdíjakat állapít meg az ügyfelek számára.

Hogyan működik a bonus-malus táblázat?

A bonus-malus táblázat két fő tengellyel rendelkezik:

 • Bonus fokozatok: A vízszintes tengely a bonus fokozatokat mutatja, amelyek a biztosítási események (károk) alapján változnak. Minél magasabb a bonus fokozat, annál alacsonyabb a biztosítási díj.
 • Malus fokozatok: A függőleges tengely a malus fokozatokat mutatja, amelyek a biztosítási események súlyossága alapján változnak. Minél magasabb a malus fokozat, annál magasabb a biztosítási díj.

A bonus fokozatok:

 • Alap fokozat: Az új üzembentartók A00 bonus fokozattal kezdik.
 • Bonus fokozatok: Amennyiben az üzembentartó egy éven át kártalanítási igényt nem nyújt be, a következő biztosítási időszakban egy bonus fokozattal feljebb lép. A maximális bonus fokozat B10.
 • Malus fokozatok: Amennyiben az üzembentartó károkozást okoz, a következő biztosítási időszakban két malus fokozattal lejjebb lép. A maximális malus fokozat M04.

A bonus-malus táblázat alapján:

 • A bonus fokozatok díjkedvezményeket jelentenek az üzembentartó számára.
 • A malus fokozatok pótdíjakat jelentenek az üzembentartó számára.
 • A balesetmentes ügyfelek kedvezményes biztosítási díjat fizetnek.
 • A balesetet okozó ügyfelek magasabb biztosítási díjat fizetnek.
 • A biztosítási díj mértéke a bonus-malus besorolás kategóriájától és a biztosítási évek számától függ.

Példák:

 • Egy kármentes vezető, aki A05 bonus fokozattal rendelkezik: Alacsonyabb díjat fog fizetni a KGFB-biztosításáért, mint egy olyan vezető, aki M02 malus fokozattal rendelkezik.
 • Egy vezető, aki okoz egy balesetet: A következő biztosítási időszakban malus fokozatot kap, ami magasabb díjat eredményez a KGFB-biztosításáért.

Példák a bonus-malus táblázat működésére:

 • Balesetmentes sofőr: Ha az elmúlt években nem okozott balesetet, a bonus fokozata emelkedni fog, és alacsonyabb díjat fog fizetni a KGFB-biztosításért.
 • Káreseményes sofőr: Ha az elmúlt években balesetet okozott, a bonus fokozata csökkenni fog, és magasabb díjat fog fizetni a KGFB-biztosításért.
 • Új sofőr: Az új sofőrök a bonus-malus táblázat alapján az A00 besorolást kapják, ami a legmagasabb díjjal jár. Ahogy az idő múlva balesetmentesen vezetnek, a bonus fokozatuk emelkedni fog, és a díjuk csökkenni fog.

A bonus-malus táblázat célja:

A bonus-malus táblázat célja, hogy ösztönözze a vezetőket a biztonságos vezetésre a díjkedvezmények és pótdíjak alkalmazásával. A rendszer célja, hogy jutalmazza a kármentes vezetőket, és büntethesse a károkozókat.

 Alapjaiban ezek a bonus-malus rendszer táblázatok úgy épülnek fel, hogy az első oszlop vagy az első sorok tartalmazzák, hogy hány kára volt az elmúlt biztosítási időszakban 0-tól 4+ kárig, és az első sorban vagy oszlopban felsorolja a bonusokat és malusokat, majd, mint egy szorzó tábla esetén a cellába a sor és az oszlop korrelációja kerül. 

KF

B10

B09

B08

B07

B06

B05

B04

B03

B02

B01

A00

M01

M02

M03

M04

0 kár

B10

B10

B09

B08

B07

B06

B05

B04

B03

B02

B01

A00

M01

M02

M03

1 kár

B08

B07

B06

B05

B04

B03

B02

B01

A00

M01

M02

M03

M04

M04

M04

2 kár

B06

B05

B04

B03

B02

B01

A00

M01

M02

M03

M04

M04

M04

M04

M04

3 kár

B04

B03

B02

B01

A00

M01

M02

M03

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

4+ kár

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

M04

 

Ezek alapján lehet kiszámítani a biztosítási díjakat vagy azt, hogy jövőre mondjuk milyen besorolásba kerülünk. Személygépkocsik és motorkerékpárok esetében a megszerzett osztályba sorolás csökkenése a megfigyelési időszak alatt bekövetkezett károk darabszámától függően:

-           1 kár esetén a 2 díjosztály,

-           2 kár esetén 4 díjosztály,

-           3 kár esetén 6 díjosztály,

-           4, vagy több kár esetén M4 besorolást kap a jármű.

A táblázat mutatja meg ezek alapján, hogy az ügyfeleknek milyen kedvezményeket vagy pótdíjakat kell fizetniük az előző időszakban bekövetkezett káresemények és az előző kártörténet alapján. A bonus-malus rendszer táblázatok könnyen összehasonlíthatóvá teszik a biztosítók kárszámításait, legalábbis a kártörténeti kedvezmények és pótdíjak szemszögéből. 

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Fontos megjegyezni:

 • A bonus-malus táblázat csak a KGFB-biztosítás díjának meghatározásához használható.
 • A díjakat befolyásolhatják más tényezők is, mint például a gépjármű típusa, kora és teljesítménye.
 • A bonus-malus táblázat évente változik. A legfrissebb táblázatot a biztosítók honlapján lehet megtekinteni.
 • A bonus-malus táblázat alapján történő díjszámítás célja, hogy ösztönözze a sofőröket a biztonságos vezetésre.
További cikkek
Tudásportál - 2024-04-26 16:05

Lakásbiztosítás, darázsfészek a padláson
A lakásbiztosítások alapvetően nem egyformák, eltérő a fedezetük. Az állatkár kiegészítő biztosítást sokan választják a lakásbiztosítási csomagjuk mellé, ez fedezetet nyújthat a háziállatok vagy vadállatok által okozott károkra a lakásban vagy annak szerkezetében.

Tudásportál - 2024-07-21 15:54

Mikromobilitási eszközök biztosítása
A városi közlekedésben egyre népszerűbbek a mikromobilitási eszközök, mint a robogók, elektromos rollerek és kerékpárok. Ezek nem csak gyorsak, kényelmesek és környezetbarátak, de szórakoztatóak is. Azonban a növekvő népszerűséggel egyre fontosabbá válik a felelősségteljes közlekedés.zzel összhangban 2024. július 16-tól új szabályozás lép életbe Magyarországon, ami biztosítási kötelezettséget terjeszt ki bizonyos mikromobilitási eszközökre.

Tudásportál - 2024-04-25 09:39

Lakásbiztosítás alapterület számítás
A lakásbiztosítás megkötésekor elengedhetetlen a lakásbiztosítás alapterület számításának pontos elvégzése. Ez a számítás kulcsfontosságú a megfelelő díj megállapításához, és a biztosítási fedezet pontos meghatározásához.