Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 1 személykedvelte

Mi a bonus-malus érvényességi ideje?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 1 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-04
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A bonus-malus érvényességi idejét vagy elévülését a bonus-malus rendelet szabályozzaA bonus-malus érvényességi ideje: Fontos tudnivalók

 

A bonus-malus érvényességi ideje kulcsfontosságú fogalom a magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) rendszerében. Ez az időtartam határozza meg, hogy mennyi ideig vehető figyelembe a szerződő fél múltbeli kártörténete a bonus-malus besorolás megállapításakor, ami befolyásolja a kgfb díját.

Hány évig tárolják a bonus-malus adatokat?

A bonus-malus adatokat a kárnyilvántartó szerv az utolsó biztosítási szerződéssel kapcsolatos bármilyen adat keletkezését követő 7 évig kezeli. Ez azt jelenti, hogy a kártörténeti adatok 7 évig tárolódnak a rendszerben, de a bonus-malus besorolást csak 2 évig lehet átvinni egy új kgfb szerződésre.

Milyen rendelet szabályozza a bonus-malus érvényességét?

A bonus-malus érvényességi idejét a bonus-malus rendelet szabályozza. Jelenleg ez a rendelet a 21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet a gépjármű-kötelező felelősségbiztosítás díjtarifálásáról.

Mikor van szerepe a bonus-malus érvényességi idejének?

A bonus-malus érvényességi ideje akkor van szerepe, ha:

 • Új kgfb szerződést köt: A bonus-malus besorolás megállapításához a biztosító figyelembe veszi a szerződő fél elmúlt 2 évben keletkezett kártörténetét. Ha a szerződő félnek ezen időszak alatt nem volt káreseménye, akkor javul a bonus-malus besorolása, ami kedvezőbb kgfb díjat eredményez. Ha viszont káreseménye volt, akkor romlik a besorolása, ami magasabb díjhoz vezet.
 • Megvásárol egy új járművet: Ha a szerződő fél eladja a jelenlegi járművét és újat vásárol, akkor a régi jármű bonus-malus besorolását átviheti az új járműre, feltéve, hogy az átvinni kívánt besorolás nem évült el. Ha a besorolás már elévült, akkor a szerződő félnek az A00-s besorolással kell indulnia, ami a legmagasabb kgfb díjat jelenti.

Biztosítót vált: A bonus-malus besorolás átvitele lehetséges biztosítóváltás esetén is, feltéve, hogy az új biztosító is elfogadja a régi besorolást. Ha az új biztosító nem fogadja el a régi besorolást, akkor a szerződő félnek az új biztosító besorolási rendszerében kell besorolást kapnia.

Fontos megjegyzések:

 • A bonus-malus érvényességi ideje a bonusra és a malusra is egyaránt vonatkozik.
 • A bonus-malus besorolást csak azonos kategóriájú járműre lehet átvinni. Tehát a motorról csak motorra, a személygépjárműről csak személygépjárműre lehet átvinni a besorolást.
 • A bonus-malus érvényességi ideje a szerződési feltételekben is szerepel.
 • A kárnyilvántartó szerv az adatokat az utolsó kgfb-szerződéssel kapcsolatos bármilyen adat keletkezését követő 7 évig kezeli.
 • A bonus-malus besorolást csak két évig lehet átvinni.

Hol lehet hozzáférni a bonus-malus érvényességi idejével kapcsolatos információkhoz?

A bonus-malus érvényességi idejével kapcsolatos információkhoz a következő helyeken lehet hozzáférni:

 • A bonus-malus rendeletben
 • A kgfb-szerződési feltételekben
 • A biztosító honlapján
 • A biztosítási ügynöknél

Összefoglalva:

A bonus-malus érvényességi ideje két év. Ezen időtartam alatt a bonus-t és a malust is át lehet vinni egy másik kgfb-szerződésre. Ha ezen időtartam alatt nem kötünk új kgfb-szerződést, a bonus-malus besorolás megszűnik. A bonus-malus érvényességi ideje a bonus-malus rendeletben van szabályozva, és a kgfb-szerződési feltételekben is szerepel.

További cikkek
Tudásportál - 2024-06-23 16:35

Alfa Ügyfélszolgálat
Az Alfa ügyfélszolgálata széleskörű támogatást nyújt Önnek, legyen szó bármilyen kérdésről, kérésről vagy problémáról a biztosításával kapcsolatban.

Tudásportál - 2024-07-11 20:31

A kötelező biztosítás befizetési határidő betartása
A kötelező biztosítás befizetési határidő betartása nagyon fontos, ha szeretnénk, hogy később ne kelljen felesleges ügyeket intézni.

Tudásportál - 2024-04-28 19:31

Lakásbiztosítás háziállat védelmére
A lakásbiztosítás háziállat tulajdonosok számára is fontos lehet, hiszen bizonyos esetekben fedezetet nyújthat a háziállatok okozta károkra. Azonban kulcsfontosságú megjegyezni, hogy a fedezet mértéke és a feltételek biztosítónként eltérőek lehetnek.