Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 3 személykedvelte

Mennyi a fedezetlenségi díj elévülése?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 3 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

fedezetlensegi_dij

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon gepjarmu_vasarlas, kotelezo_biztositas, dijfizetes

A fedezetlenségi díj elévülése 5 év, a biztosító társaság ezen az időintervallumon belül akár utólag is követelheti a díjat.Fedezetlenségi díj elévülése: Minden, amit tudni kell a Fedezetlenségi díj elévülése esetén

A fedezetlenségi díj egy olyan büntetés, amelyet akkor kell megfizetnie, ha a gépjárműve nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a közúti forgalomban. 

A fedezetlenségi díj mértéke a biztosítás nélküli napok számától függ. Vagyis egy olyan díj, melyet a szerződőnek a biztosítási szerződés megszűnésétől a szerződés újra kötéséig eltelt kockázatviselés nélküli időszakra (fedezetlenség időtartama) kell utólagosan megfizetni. A teljes fedezetlenségi díjat azon biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amely az üzemben tartóval a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt. Kiszámítása során a biztosító az utolsó öt év fedezetlenségének időtartamát veheti figyelembe. 

Mennyi a fedezetlenségi díj elévülése?

A fedezetlenségi díj elévülési ideje 5 év. Ez azt jelenti, hogy a biztosító 5 éven belül követelheti Öntől a fedezetlenségi díjat, ha a gépjárműve nem rendelkezett érvényes KGFB-vel.

Fontos megjegyezni, hogy az elévülés nem jelenti azt, hogy a fedezetlenségi díjat nem kell megfizetnie. Ha a biztosító 3 éven belül követelést indít Ön ellen, köteles lesz megfizetni a díjat, a kamatokat és a perköltségeket is.

Miket kell tenni, vagy hol lehet ellenőrizni a fedezetlenségi díj elévülését?

Ha nem biztos abban, hogy van-e érvényes KGFB-je, vagy hogy van-e fedezetlenségi díj tartozása, ellenőrzésre lehet szükség. A gépjármű rendszámának megadásával lekérdezheti a KGFB érvényességét és a fedezetlenségi díjra vonatkozó információkat. Ha a MABISZ honlapján nem talál információt a fedezetlenségi díjról, forduljon a biztosítójához. A biztosító tájékoztatni fogja Önt a fedezetlenségi díj mértékéről és az elévülési időről.

A díj kiszámítása és beszedése

A teljes fedezetlenségi díjat az a biztosító köteles kiszámítani és beszedni, amellyel az üzembentartó a fedezetlenség időtartamát követően szerződést köt. A díj kiszámításakor a biztosító az utolsó öt év fedezetlenségének időtartamát veheti figyelembe.

A díj megfizetése

Az üzembentartónak a fedezetlenségi díjat az esedékes biztosítási díjrészlettel együtt kell megfizetnie. Amennyiben a teljes díjat egy összegben fizeti meg a biztosítási időszakra, úgy a fedezetlenségi díj befizetésére 30 napos határidő áll rendelkezésre.

Amennyiben a fedezetlenséggel érintett időszak meghaladja a 120 napot, a biztosító részletfizetési lehetőséget is nyújthat.

Milyen esetben lehet szükség a fedezetlenségi díj megfizetésére?

A fedezetlenségi díjat akkor kell megfizetnie, ha a gépjárműve nem rendelkezett érvényes KGFB-vel a közúti forgalomban. Ez a következő esetekben fordulhat elő:

  • Ha nem kötött KGFB-t a gépjárműre.
  • Ha a KGFB szerződése lejárt, és nem újította meg.
  • Ha a biztosító felmondta a KGFB szerződést.
  • Ha a gépjárművet eladták, és az új tulajdonos nem kötött KGFB-t a gépjárműre.

Fontos, hogy mindig rendelkezzen érvényes KGFB-vel a gépjárműve számára. A biztosítás nélküli vezetés súlyos következményekkel járhat, beleértve a fedezetlenségi díj megfizetését, a büntetést és a kártérítési felelősséget a balesetek okozta károkért.

Elévülési idő

A fedezetlenségi díjnak 5 éves elévülési ideje van. Ez azt jelenti, hogy a biztosító ezen időintervallumon belül akár utólag is követelheti a díjat.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Fontos megjegyezni: A segédmotoros kerékpár esetében nincs fedezetlenségi díj elévülés, mivel fedezetlenségi díj sem létezik. Ezért a segédmotorra bátran köthető KGFB-t, akkor is, ha egy évig csak állt a garázsban a járgány.

További információk:

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-07 19:52

Kinek kell megkötni a KGFB-t?
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szerződője akkor lehet, ha a gépjármű forgalmi engedélyébe be van jegyezve, mint üzemben tartó, ennek hiányában, mint tulajdonos.

Tudásportál - 2024-04-25 04:56

Casco biztosítás társbiztosítottja
A Casco biztosítás egy opcionális gépjármű-biztosítás, amely széleskörű védelmet nyújt a saját hibás és idegen hibás károk ellen. A Casco biztosítás nem kötelező, de ajánlott minden olyan gépjármű-tulajdonosnak, aki magasabb szintű védelmet szeretne a járműve számára.

Tudásportál - 2024-05-02 11:28

Utasbiztosítás felmondása
Az utasbiztosítás megkötése elengedhetetlen a külföldi utazásokhoz, de előfordulhat, hogy az utazás elmarad, vagy a tervek megváltoznak. Ilyen esetekben felmerülhet az utasbiztosítás felmondásának kérdése.