Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás váltás határidő betartása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-21
Címkék ikon biztositasi_evforduló

A kötelező biztosítás váltás határidő betartása rendkívül fontos, legyen szó évfordulós vagy kampány szerű biztosító váltásról.Kötelező biztosítás váltás határidő: Tudástár

A kötelező biztosítás váltás határidő betartása rendkívül fontos, legyen szó évfordulós vagy kampány szerű biztosítóváltásról. Ne feledd, a határidő elmulasztása komoly következményekkel járhat! A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) váltás legfőbb határideje az a dátum, ameddig be kell küldeni a felmondást a meglévő biztosításra, hogy váltani lehessen másik biztosítóra. Magyarországon a kötelező biztosítás váltás határidejének betartására vonatkozóan van egy különlegesen szabályozott időszak, amit legegyszerűbben "kampányidőszak"-ként ismerhetünk.

Miért fontos a kötelező biztosítás váltás határidő betartása?

 • Elkerülheted a fedezetlenséget: Amennyiben a meglévő biztosítási szerződésed lejár, és nem kötsz újat időben, fedezetlen maradsz a kötelező biztosítás tekintetében. Ez súlyos bírságot vonhat maga után, sőt, a forgalmi engedélyedet is bevonhatják.
 • Kihasználhatod a kedvezményeket: A biztosítók év végén gyakran akciókat és kedvezményeket kínálnak a kampányidőszakban. Ha időben váltasz, jelentős összeget takaríthatsz meg a biztosítási díjadon.
 • Összehasonlíthatod az ajánlatokat: A váltás során lehetőséged van több biztosító ajánlatát is összehasonlítani, és a számodra legmegfelelőbbet kiválasztani.

Mik a kötelező biztosítás váltás feltételei?

A kötelező biztosítás váltáshoz általában az alábbiak szükségesek:

 • Érvényes forgalmi engedély: A forgalmi engedélyen szereplő adatoknak megegyezniük kell a biztosítási szerződésben szereplő adatokkal.
 • Meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: A váltáshoz a meglévő biztosítási szerződésed adataira is szükség lesz.
 • Személyes adatok: A biztosítási szerződés megkötéséhez meg kell adnod a személyes adataidat, lakcímedet, és a gépjármű adatait.
 • Díjfizetés: A biztosítási díjat meg kell fizetned a szerződés megkötésekor.

Mi az a kampányidőszak?

A kampányidőszak jellemzően november elejétől december elejéig tart. Ez az az időszak, amikor a gépjármű tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy másik biztosítót választanak a következő évre. A pontos dátumok évente változhatnak, de általában november 1-től november 30-ig vagy december 1-jéig tart. Ez az az időszak, amikor a gépjármű tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy másik biztosítót választanak a következő évre. Ebben az időszakban kell a biztosítottaknak értesíteniük jelenlegi biztosítójukat, ha a következő évre másik szolgáltatót szeretnének választani. A felmondás bejelentése után a jelenlegi biztosítási szerződés az adott év december 31-ével megszűnik, és az új szerződés a következő év január 1-jén lép érvénybe.

Mi a felmondás határideje?

A felmondás bejelentésének pontos határideje a biztosítási szerződés feltételeitől függ. A biztosítók általában egyforma határidőt szabnak meg, amelyen belül értesíteni kell őket a szerződés megszüntetéséről, ha a biztosított váltani kíván. Ez a határidő a kampányidőszakban december 31 előtt 30 nappal, évforduló esetében pedig évforduló előtt 30 nappal be kell érkezzen. Ezt a határidőt a kampányidőszakban kell betartani, hogy a váltás zökkenőmentesen történhessen. 

Javasolt teendők a kötelező biztosítás váltáshoz:

 1. Tájékozódj a kampányidőszakról: Nézd meg a pontos dátumokat a biztosítók honlapján vagy a Magyar Biztosítók Szövetségének weboldalán.
 2. Hasonlítsd össze az ajánlatokat: Számos online kalkulátor áll rendelkezésedre, amelyek segítségével összehasonlíthatod a különböző biztosítók díjait és szolgáltatásait.
 3. Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb biztosítót: Ne csak a díj alapján dönts, vedd figyelembe a szolgáltatások körét, a bónuszbesorolást és a biztosító megbízhatóságát is.
 4. Mondd fel a meglévő szerződésedet: A felmondást írásban kell benyújtanod a jelenlegi biztosítódnak a kampányidőszak vége előtt.
 5. Kösd meg az új szerződést: Miután kiválasztottad az új biztosítót, meg kell kötnöd az új szerződést.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

További fontos információk:

 • A kötelező biztosítás váltás határideje a biztosítók és az aktuális jogszabályok szerint változhatnak. Mindig tájékozódjon a legfrissebb információkról a váltási időszak előtt.
 • Felmondási nyilatkozat: A biztosítást felmondó nyilatkozatot írásban kell benyújtani a jelenlegi biztosítóhoz. Ezt követően a biztosító megerősíti a szerződés megszüntetését.
 • Új biztosító választása: Fontos, hogy az új biztosító kiválasztása és az új szerződés megkötése a kampányidőszak vége előtt megtörténjen.
 • A kötelező biztosítás online is megköthető.

  A kötelező biztosítás váltás határidő meghatározása és a kapcsolódó eljárások a biztosítók és az aktuális törvényi szabályozás szerint változhatnak, ezért mindig tájékozódjon a legfrissebb információkról a váltási időszak előtt.
További cikkek
Tudásportál - 2024-07-03 22:34

A magyar biztosítási piac reklámtevékenységéről
A biztosítási piac reklám tevekénysége már most is nagyon változatos, de a siker kulcsa a célzott és sokrétű megközelítésben rejlik, figyelembe véve a célcsoportok preferenciáit és a biztosítási termékek komplexitását.

Tudásportál - 2024-07-19 17:30

Kötelező biztosítás vállalkozásoknak
Nincs külön Kötelező biztosítás vállalkozásoknak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) alapvetően egyforma mind magánszemélyek, mind vállalkozások számára.

Tudásportál - 2024-05-02 07:02

Utasbiztosítás azonnali hatállyal
Az utasbiztosítás megkötése nélkülözhetetlen a külföldi utazásokhoz, de előfordulhat, hogy elfelejti előre lefoglalni a biztosítást. Szerencsére ma már lehetséges az utasbiztosítás azonnal, az utazás napján vagy azt megelőzően közvetlenül is megkötni.