Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás törvényi szabályozása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A KGFB azért kötelező, mert erre törvényt hoztak, erre szolgál a Kötelező biztosítás törvényi szabályozása. A kötelező biztosítás Törvény, mire figyeljünk

A kötelező biztosítás törvény Magyarországon a 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (KGFB törvény) alapján szabályozott. A törvény célja a közúti közlekedés biztonságának és törvényességének elősegítése, melynek elengedhetetlen eleme, hogy minden forgalomban részt vevő gépjármű rendelkezzen érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

Fontos részek:

  • A KGFB törvény előírja, hogy minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles a jármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére felelősségbiztosítási szerződést kötni, és azt folyamatos díjfizetéssel hatályban tartani.
  • A biztosítás arra szolgál, hogy a gépjármű üzemeltetése során másnak okozott kárt ön helyett a biztosító térítse meg.
  • A jármű csak úgy üzemeltethető Magyarország területén, ha van rajta érvényes kötelező biztosítás.
  • A KGFB fedezetét a biztosítási díj határozza meg, melynek mértéke a gépjármű kategóriájától, a bonus-malus besorolástól és a szerződéses feltételektől függ.
  • A KGFB nem fedezi a gépjárműben keletkezett károkat, a sofőr személyi sérülését, valamint az olyan károkat, amelyek szándékosan okoztak.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek:

  • Hasonlítsa össze a biztosítók ajánlatait, mielőtt szerződést köt.
  • Válasszon olyan biztosítási díjat, amely a költségvetésének megfelel.
  • Figyeljen a bonus-malus besorolására, amely befolyásolja a biztosítási díjat.
  • Tartsa nyilván a biztosítási szerződés adatait.
  • Jelentse be a káreseményt a biztosítójának a lehető leghamarabb.

Kötelező biztosítás törvény megszegése:

A kötelező biztosítás hiánya komoly szankciókat vonhat maga után. A gépjármű üzembentartója fedezetlenségi díjat köteles fizetni, emellett a rendőrség lefoglalhatja a forgalmi engedélyt és a rendszámtáblákat is. Súlyosabb esetekben bírság kiszabására is sor kerülhet.

Összegzés:

A kötelező biztosítás törvényben előírt kötelezettség, melynek célja a közúti közlekedés biztonságának megőrzése. A érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nemcsak a károsultak védelmét szolgálja, de elengedhetetlen a gépjármű legális üzemeltetéséhez is.

A Kötelező biztosítás törvény célja tehát a közúti közlekedés biztonságának és törvényességének fenntartása, ezért kötelező a KGFB.A biztosítás azt a célt szolgálja, hogy a gépjármű üzemeltetése során másnak okozott kárt ön helyett a biztosító térítse meg. A jármű csak úgy üzemeltethető Magyarország területén, ha a van rajta kötelező biztosítás. 

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-09 15:41

A kárszakértői fizetés
A kárszakértői fizetés az a díjazás, amelyet egy kárszakértő kap a biztosítóknak vagy más megbízóknak végzett munkájáért.

Tudásportál - 2024-07-08 17:48

Kötelező biztosítás váltás év közben
A kötelező biztosítás váltás év közben is lehetséges, de ennek lehetősége és ideje bizonyos feltételekhez kötött.

Tudásportál - 2024-07-23 18:10

Casco biztosítás igazolás
A casco biztosítás igazolás egy hivatalos dokumentum, amely tanúsítja, hogy a gépjárműre érvényes casco biztosítás van kötve. Ez az igazolás fontos szerepet játszhat néhány esetben, ezért fontos tudni, hogyan lehet beszerezni. Gyakorlatilag a kötvény is alkalmas igazolásra.