Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás teljesítmény kategóriák fontossága

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Kötelező biztosítás teljesítmény kategóriák fontossága elsősorban a díjszabásnál jelentkezik.A kötelező biztosítás teljesítménykategóriái és a díjak

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díját számos tényező befolyásolja, de az egyik legfontosabb a jármű motorjának teljesítménye. Magyarországon a járművek teljesítménykategóriák szerinti besorolása alapvetően befolyásolja a biztosítási díjakat, mivel a nagyobb teljesítményű gépjárművek általában nagyobb kockázatot jelentenek a forgalomban.

Teljesítménykategóriák és díjszabás:

 • A járművek kW-ban (kilowatt) vagy lóerőben (HP) megadott teljesítménye alapján kerülnek besorolásra.
 • Magyarországon általában növekvő skálát alkalmaznak, azaz minél nagyobb a motor teljesítménye, annál magasabb kategóriába sorolják a járművet.
 • A díjkülönbségek jelentősek lehetnek az alacsony és a magas teljesítményű kategóriák között. Például egy kis teljesítményű (50 kW alatti) autó éves KGFB díja jóval alacsonyabb lehet, mint egy 200 kW feletti sportautóé. Ez azért van, mert a nagyobb teljesítményű autók nagyobb sebességre képesek, és potenciálisan nagyobb károkat okozhatnak baleset esetén.

További díjbefolyásoló tényezők:

 • A jármű típusa (személyautó, motorkerékpár, tehergépkocsi, stb.)
 • A jármű életkora
 • A jármű használata (magán, céges, mezőgazdasági)
 • A biztosított vezetési múltja (baleseti előzmények, bónusz-malus besorolás)
 • A biztosító által alkalmazott kockázatelemzés (pl. lakóhely)

Rugalmas díjszabás:

Néhány biztosító rugalmas díjszabási rendszert kínál, ahol a díj például az éves kilométerfutás alapján alakul. Ez kedvező lehet azoknak, akik keveset használják autójukat.

A kötelező biztosítás megkötése:

 • Fontos, hogy a járművásárlás előtt tájékozódjon a lehetséges biztosítási költségekről és a jármű teljesítménykategóriájáról.
 • Mindig több biztosítótól is kérjen ajánlatot, hogy megtalálja a legkedvezőbb díjat az Ön igényeinek és járművének paramétereinek megfelelően.

Hol kaphatok további információt a kötelező biztosítás telefonon történő megkötéséről?

 • A biztosítók weboldalain általában részletes tájékoztatást talál a telefonos kötés menetéről és feltételeiről.
 • A biztosítók ügyfélszolgálatán telefonon vagy e-mailben is felteheti kérdéseit a kötelező biztosítás telefonon történő megkötésével kapcsolatban.
 • A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján (https://mabisz.hu/elerhetosegek/) is talál hasznos információkat a kötelező biztosítással kapcsolatban.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Összefoglalva:

A kötelező biztosítás teljesítménykategóriái jelentős mértékben befolyásolják a díjakat. Mindig tájékozódjon alaposan a vásárlás előtt, és hasonlítsa össze a különböző ajánlatokat, hogy megtalálja a legkedvezőbb megoldást. A KGFB díja tehát jelentősen változhat a jármű teljesítményétől függően, és fontos, hogy a járművásárlás előtt tájékozódjon a lehetséges biztosítási költségekről, valamint a jármű teljesítményéről, hisz a Kötelező biztosítás teljesítmény kategóriák szempontjából drágább vagy olcsóbb is lehet. Mindig ajánlott több biztosítótól is ajánlatot kérni, hogy megtalálja a számára legkedvezőbbet, figyelembe véve a jármű paramétereit és a saját igényeit. 

Ne feledje: A kötelező biztosítás megkötése kötelező minden üzembentartó számára.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-08 15:34

A casco biztosítás felmondása
Magyarországon a casco biztosítás felmondása több módon történhet, attól függően, hogy a biztosítási szerződés tulajdonosa vagy a biztosító kezdeményezi-e a felmondást.

Tudásportál - 2024-07-06 21:29

Mikor kell befizetni az első díjat?
A díj mindig a kockázatviselés kezdetének első napján esedékes, vagyis, ha valaki, a holnapi nappal indít egy szerződést, mert akkor kerül a nevére a jármű, akkor holnap be is kellene fizetni azt...

Tudásportál - 2024-07-05 05:39

Mennyi idő a bonus-malus elévülése?
A bonus-malus elévülését a bonus-malus rendelet szabályozza.