Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás személyi sérülés esetén

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Kötelező biztosítás személyi sérülés esetén csak a biztosított által okozott baleset esetén téríthet.Kötelező biztosítás személyi sérülés esetén: Mit kell tudni?

A kötelező biztosítás személyi sérülés esetén csak a biztosított által okozott baleset során keletkezett károkat téríti. Ez azt jelenti, hogy ha a biztosított járműve okoz balesetet, és az során más személyek megsérülnek, a kötelező biztosítás fedezi a sérült felek kártérítési igényeit.

Hogyan működik a kötelező biztosítás személyi sérülés esetén?

 1. Kárigény benyújtása: A balesetben érintett sérült fél (vagy jogi képviselője) kártérítési igényt nyújthat be a balesetet okozó jármű biztosítójához.
 2. Biztosítói értékelés: A biztosító megvizsgálja a kárigényt, és a biztosítási szerződés és a helyi jogszabályok alapján megállapítja a kifizetendő kártérítés összegét. Ez magában foglalhatja az orvosi költségek, a rehabilitációs költségek, a kiesett jövedelem és egyéb kapcsolódó kiadások megtérítését.
 3. Kifizetés: A biztosító a kárigény jóváhagyása után a megállapított összeget kifizeti a sérült félnek.

A kötelező biztosítás fedezete:

 • A harmadik fél (pl. utasok, más járművek vezetői és utasai, gyalogosok) sérülései és károsodásai
 • A sérült fél orvosi költségei (kórházi ellátás, gyógyszerek, rehabilitáció)
 • A sérült fél kiesett jövedelme (amit a baleset miatt nem tudott megkeresni)
 • Egyéb kapcsolódó költségek (pl. temetkezési költségek, kártérítés a károsodott ruházatért)

Fontos megjegyzések:

 • A kötelező biztosítás csak a harmadik fél sérüléseit fedezi, azaz nem nyújt védelmet a biztosított jármű vezetőjének vagy utasainak sérülései esetén. Ezek fedezetére utasbiztosítás vagy egyéb egészségbiztosítási termékek köthetők.
 • A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) minden Magyarországon forgalomban lévő járműre kötelező, hogy biztosítsa a közlekedésbiztonságot és a balesetek okozta károk gyors és hatékony rendezését.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek:

 • Személyi sérüléses baleset esetén minél hamarabb tájékoztassa a biztosítót.
 • Gyűjtse össze a balesettel kapcsolatos minden dokumentumot, beleértve a rendőrségi jegyzőkönyvet, az orvosi dokumentációt és a számlákat.
 • Kérjen jogi tanácsot, ha szükséges.

Összefoglalás:

A kötelező biztosítás fontos szerepet játszik a közúti balesetek okozta károk rendezésében. Személyi sérüléses baleset esetén a biztosított által okozott károkat a kötelező biztosítás fedezi. Fontos, hogy ismerje a kötelező biztosítás feltételeit, és a baleset után minél hamarabb lépjen kapcsolatba a biztosítójával.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) kiemelt szerepet tölt be a közúti balesetek okozta károk rendezésében. Személyi sérüléssel járó baleset esetén a biztosított jármű által okozott károkat a kötelező biztosítás fedezi.

Fontos megjegyzések:

 • A kötelező biztosítás nem nyújt fedezetet a biztosított jármű vezetőjének vagy utasainak sérüléseire. Ezek fedezetére utasbiztosítás vagy egyéb egészségbiztosítás köthető.
 • A kötelező biztosítás minden Magyarországon forgalomban lévő járműre kötelező.
 • Baleset esetén a lehető leghamarabb értesítse a biztosítót, és gyűjtse össze a szükséges dokumentumokat (pl. rendőrségi jegyzőkönyv, orvosi dokumentáció, számlák).
 • Javasolt jogi tanácsot kérni a kártérítési igény benyújtása előtt.

A kötelező biztosítás megkötése és fenntartása:

 • A kötelező biztosítást minden évben meg kell kötni a Magyar Biztosítási Szövetség által meghatározott díjakon.
 • A biztosítási díj a jármű típusa, kora, teljesítménye és a kockázati besorolása alapján kerül megállapításra.
 • A biztosítási szerződést gondosan olvassa át, és győződjön meg róla,

Ne feledje: A kötelező biztosítás csak a biztosított által okozott baleset során keletkezett harmadik fél személyi sérüléseit fedezi.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-24 14:32

Casco biztosítás light
A casco biztosítás light egy olyan típusú casco biztosítás, amely a hagyományos casco biztosításokhoz képest korlátozottabb fedezetet nyújt. Ez általában alacsonyabb díjakkal jár, de kevesebb káreseményt fedez.

Tudásportál - 2024-05-02 14:41

Utasbiztosítás hegyi túra esetére
Mindenképpen szükséges az utasbiztosítás hegyi túra fedezettel, ha épp ezt tervezi, kevésbé rutinos, vagy csak nagyobb kihívásra vágyik az eddigi túráinál. A hegyi túrázás egy izgalmas és frissítő tevékenység, de nem mentes kockázatoktól.

Tudásportál - 2024-07-16 13:34

A kötelező biztosítás autó eladás esetén
A kötelező biztosítás autó eladás esetén egy elintézendő dolog, hiszen le kell mondani.