Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás segédmotorra

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Kötelező biztosítás segédmotorra is kell. Magyarországon a robogók, mint segédmotoros kerékpárok, alá esnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) követelményeinek.Kötelező biztosítás segédmotorra: Minden, amit tudnod kell!

Mi az a segédmotoros kerékpár?

A magyar jogszabályok szerint segédmotoros kerékpárnak minősül az a kétkerekű jármű, amelynek:

 • Motorja legfeljebb 50 köbcentiméteres (elektromos motor esetén 4 kW)
 • Legnagyobb sebessége a műszaki adatok szerint nem haladja meg az 50 km/h-t

Ez a kategória magában foglalja a legtöbb robogót és néhány kisméretű motorkerékpárt is.

Kötelező a segédmotorra a kötelező biztosítás?

Igen, a segédmotorra is kötelező megkötni a gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB), amint azt forgalomban kívánják használni. Ez a szabály alól nincs kivétel, függetlenül attól, hogy a segédmotornak van-e rendszáma vagy sem.

Hogyan köthetek kötelező biztosítást segédmotorra?

A segédmotorra kötelező biztosítás megkötése hasonló a többi járműhöz:

 1. Válasszunk biztosítót: Több biztosító is kínál KGFB-t segédmotorra, különböző díjakkal és feltételekkel. Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, hogy megtaláljuk a legkedvezőbbet.
 2. Adjuk meg a segédmotor adatait: A biztosításkötéshez meg kell adnunk a segédmotor pontos adatait, beleértve a márka, típus, alvázszám, és ha van, a rendszám adatait is.
 3. Kötjük meg a szerződést: Miután kiválasztottuk a biztosítót és megadtuk a szükséges adatokat, megköthetjük a KGFB szerződést.

Fontos:

 • Mindig ügyeljünk arra, hogy a biztosítási szerződésben szereplő adatok naprakészek legyenek.
 • A kötelező biztosítás nem csak kötelező, de felelősségteljes is. Biztosítással nemcsak mások anyagi kárait téríthetjük meg egy baleset esetén, de a saját magunkat is megvédhetjük a váratlan kiadásoktól.

Teendők, ha a segédmotornak nincs rendszáma:

Ha a segédmotornak még nincs rendszáma (pl. újonnan vásárolt, importált, vagy a mérete miatt nem kötelező a rendszám), akkor a következőképpen kell eljárni:

 1. Kössünk ideiglenes biztosítást: Ahhoz, hogy a segédmotort forgalomban használhassuk, először ideiglenes KGFB-t kell kötnünk.
 2. Helyezzük forgalomba a segédmotort: Az ideiglenes biztosítás birtokában be kell jelenteni és regisztrálni a segédmotort a közlekedési hatóságnál, ahol megkapjuk a rendszámot és a végleges forgalmi engedélyt.
 3. Frissítsük a biztosítást: Miután megkaptuk a végleges rendszámot, frissíteni kell a KGFB szerződést is, és meg kell adni az új rendszám számát.

Kötelező biztosítás segédmotorra történő kötése után, ha csak ideiglenesen nincs rendszám, akkor mikor megkapja a végleges rendszámot, frissíteni kell a biztosítási szerződést az új rendszám megadásával. Mindig fontos, hogy a biztosítási szerződésben szereplő adatok naprakészek legyenek, hogy elkerüljük a jogi problémákat esetleges balesetek esetén.


További információk:

 • Alapdíjak: A segédmotorok kötelező biztosításának alapdíjai általában alacsonyabbak, mint a nagymotoroké. A díjakat befolyásolják a segédmotor paraméterei (pl. hengerűrtartalom, teljesítmény), a biztosító kockázatelemzése, és a választott önrész mértéke.
 • Bónusz-malus rendszer: A segédmotorokra nem vonatkozik a bonus-malus rendszer, azaz a balesetmentes vezetésért nem jár díjkedvezmény.

Ne feledje: A kötelező biztosítás segédmotorra a biztonságos közlekedés alapja!

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-03 10:14

Lakásbiztosítás tv-re
A lakásbiztosítás alapvetően nem nyújt fedezetet elektronikai eszközök meghibásodására, de a lakásbiztosítás TV-re fedezetet nyújtó kiegészítő biztosításokkal bővíthető, így a kedvenc készüléke is védetté válhat.

Tudásportál - 2024-05-04 10:56

Utasbiztosítás poggyászbiztosítása
Az utasbiztosítás elengedhetetlen a gondtalan utazáshoz, de sokan csak a baleseti sérülésekre és a betegségekre gondolnak, amikor biztosítást kötnek. Pedig az utasbiztosítás poggyászbiztosítással bővíthető, ami megvédi a poggyászunkat az elvesztés, a károsodás és a késedelmes kézbesítés okozta károktól.

Tudásportál - 2024-05-04 11:15

Utasbiztosítás repülőútra kötése
A repülővel való utazás izgalmas élmény lehet, de számos váratlan esemény is bekövetkezhet, amelyek komoly anyagi terheket róhatnak Önre. Ezért erősen ajánlott az utasbiztosítás repülőútra kötése, hogy gondtalanul élvezhesse az utazást.