Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás rendszám nélkül

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A Kötelező biztosítás rendszám nélküli megkötése általában speciális helyzetekben lehetséges, amikor a jármű még nem rendelkezik érvényes forgalmi engedéllyel és rendszámmal.Kötelező Biztosítás Rendszám Nélkül: Mikor Lehetséges és Hogyan Kössünk?

Biztosítást kötne, de még nincs rendszáma a járművének? Összefoglaljuk, milyen esetekben köthető kötelező biztosítás rendszám nélkül, és hogyan zajlik a folyamat.

Magyarországon bizonyos esetekben lehetséges kötelező biztosítást kötni rendszám nélküli járműre, azonban ez természetesen bizonyos feltételekhez kötött. A kötelező biztosítás rendszám nélkül kifejezés azt jelenti, hogy a biztosítást nem a jármű rendszámára, hanem az alvázszámára/motorszámára/szériaszámára/azonosítójára kötik. Egyes járművek esetén a végleges biztostás is megköthető, de ez a fajta biztosítás személygépkocsinál csak ideiglenes jelleggel érvényes, és a következő esetekben fordulhat elő:

1. Új gépjármű vásárlása:

 • Ha új személygépjárművet vásárol, de még nem kapta meg a forgalmi engedélyt és a rendszámot, “ideiglenes” kötelező biztosítást köthet a vásárlás napjától mely az azonosító és rendszámtábla megérkezése után azon adatokkal átvált végleges KGFB-re. Ezt az “ideiglenes” biztosítást az alvázszám alapján kötik meg.

2. Külföldről behozott gépjármű:

 • Ha külföldről hoz be gépjárművet Magyarországra, és még nem rendelkezik magyar rendszámmal, kötelező biztosítást kell kötnie a forgalomba helyezésig. Ezt a biztosítást is az alvázszám alapján kötik meg.
 • A végleges forgalomba helyezéshez is kötelező biztosításra lesz szükség, amelyhez már az érvényes rendszám is szükséges.

3. Rendszám elvesztése vagy lopása:

 • Ha elveszítette vagy ellopták a gépjármű rendszámát, és a pótlás folyamatban van, akkor is kell KGFB a járműre, bár ilyen esetekben a jármű rendszáma ismert csupán hiányzik
 • Amint megkapja a  rendszámot, fontos, hogy tájékoztassa a biztosítóját.

4. Segédmotoros kerékpárok, elektromos kerékpárok és elektromos rollerek:

 • Ezek a járművek nem kötelezően rendelkeznek rendszámmal, de kötelező biztosítással kell rendelkezniük. Az életbe lépő új törvény alapján, minden 25kg-ot el nem érő tömegű 25km/h-t elérő sebességű elektromos járműnek továbbá a 25kg-ot elérő tömegű 14km/h-ás sebességet meghaladó járműnek is, kötelező a KGFB. A kötelező biztosítást az alvázszám/motorszám/szériaszám alapján kötik meg.

Mikor fordulhat elő?

 1. Forgalomba helyezés előtti időszak: Ha egy új járművet vásárolunk, de még nem helyeztük forgalomba, a kötelező biztosítást rendszám nélkül is megköthetjük. Ez különösen hasznos lehet, ha előre szeretnénk rendezni a biztosítást, hogy a jármű forgalomba helyezésekor már minden készen álljon.

 2. Átmeneti rendszámok esetén: Bizonyos átmeneti rendszámok, mint például a próbarendszámok esetén, előfordulhat, hogy a kötelező biztosítást rendszám nélkül kell megkötni, majd később módosítani a végleges rendszám alapján.

 3. Speciális járművek esetén: Olyan járművek, amelyek nem igényelnek rendszámot, mint például bizonyos elektromos kerékpárok vagy rollerek, szintén a kötelező biztosítás rendszám nélkül kategóriába tartozhatnak.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Kötelező biztosítás rendszám nélküli megkötése:

A kötelező biztosítás rendszám nélkül online vagy telefonon is megköthető a legtöbb biztosítótársaságnál. A biztosításkötéshez szükséges lesz az alábbi adatok megadása:

 • A jármű típusadata (pl. gyártmány, típus, alvázszám/motorszám/szériaszám/azonosítójel)
 • A tulajdonos személyes adatai
 • A forgalmi engedély (ha van)
 • Az ideiglenes forgalmi engedély (ha van)

A biztosító vagy az alkusza tájékoztatni fogja Önt a díjakról és a feltételekről, és segíteni fog a biztosítás megkötésében.

Fontos tudnivalók:

 • A biztosítási díj számos tényezőtől függ, többek között a jármű típusától, életkorától, teljesítményétől és a bonusz-malustól.
 • A kötelező biztosítás rendszám nélkül csak bizonyos feltételekkel érhető el és nem személygépjárműre nem minden biztosító köt biztosítást.

Kötelező biztosítás kötése rendszám nélkül esetén javasolt, hogy több biztosítót is összehasonlítson, és a legkedvezőbb ajánlatot válassza. Ezenkívül fontos, hogy alaposan olvassa el a biztosítási feltételeket, és tisztában legyen a biztosítás által nyújtott fedezettel.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-03 21:08

A magyar biztosítási piac szereplőiről
A magyar biztosítási piac szereplői között számos hazai és nemzetközi biztosítótársaság, valamint biztosítási közvetítők és szabályozó hatóságok találhatók.

Tudásportál - 2024-07-08 05:44

Kárfelvétel
A kárfelvétel a lehető legrövidebben megfogalmazva, a kárbejelentés átvétele, tudomásul vétele és rögzítése.

Tudásportál - 2024-07-23 05:55

Casco biztosítás árak szabása
A casco biztosítás árakat számos tényező befolyásolhatja, és ezek biztosítónként és a jármű specifikációitól függően változhatnak.