Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás második autóra

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-06-09
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A Kötelező biztosítás második autóra gyakorlatilag a párhuzamos üzemeltetés.Kötelező Biztosítás Második Autóra: Részletes Útmutató

A kötelező biztosítás második autóra történő beszerzése elengedhetetlen, ha Önnek több gépjárműve is van, és mindegyiket a forgalomban kívánja használni. A párhuzamos üzemeltetés speciális szabályokat követ Magyarországon, ezért fontos alaposan tájékozódni a témáról a szerződéskötés előtt.

Mi az a Párhuzamos Üzemeltetés?

Párhuzamos üzemeltetésről akkor beszélünk, ha egy személy egyszerre több járművet is üzemeltet, és mindegyikre érvényes KGFB szerződést köt. Ez azt jelenti, hogy ha Önnek már van egy autója, és vásárol egy másodikat is, akkor mindkét járműre külön biztosítást kell kötnie.

Párhuzamos üzemeltetés szabályai:

 • Külön Biztosítás Minden Járműre: Alapvető szabály, hogy minden járműre külön kötelező biztosítást kell kötni. Ez független attól, hogy Ön hány járművel rendelkezik.
 • Bonus-Malus Rendszer: Párhuzamos üzemeltetés esetén minden járműnek saját bonus-malus besorolása lesz. Ez azt jelenti, hogy az első autójára kapott bonus fokozatot nem viheti át a másodikra, az A00-ból fog indulni.
 • Károkozás Hatása: Ha valamelyik járművel kárt okoznak, az adott jármű bonus-malus besorolása romolhat, de ez általában nem befolyásolja a többi jármű besorolását. Fontos megjegyezni, hogy ismételt károkozás bármelyik járművel összességében ronthatja a biztosított bonus-malus besorolását.

Bonus-malus rendszer a párhuzamos üzemeltetésnél:

 • Egyedi bonus-malus minősítés: Általában minden járműre külön-külön bonus-malus besorolást kap. Az első meglévő járműre kapott bonus fokozatot nem viheti át a második járműre, az a megvásárlásakor A00-ból fog indulni. 
 • Károkozás hatása: Ha valamelyik járművel kárt okoznak, az adott jármű bonus-malus besorolása romolhat, de ez általában nem befolyásolja a többi jármű besorolását. Azonban, ha a biztosított minden járművel többször okoz kárt, az átfogóan negatívan befolyásolhatja a biztosított bonus-malus besorolását a biztosítók szemében.

A Kötelező biztosítás második autóra kötésének eőnyei:

 • Rugalmas Járműpark Kezelés: A külön biztosítási státusz lehetővé teszi, hogy a biztosított rugalmasan kezelhesse járműparkját.
 • Egyedi Kockázatkezelés: Minden járműre szabott díjszabás alkalmazható, a valós használati és kockázati viszonyok alapján.

Tippek a kötelező biztosítás második autóra történő kötéséhez:

 • Hasonlítsa Össze a Biztosítási Ajánlatokat: Több biztosító ajánlatát is érdemes bekérni a legkedvezőbb feltételek megtalálása érdekében.
 • Tájékoztassa a Biztosítót a Párhuzamos Üzemeltetésről: Fontos, hogy a biztosító tudomásában legyen a párhuzamos üzemeltetésről, hogy megfelelően árazhassa a szerződést.

Olvassa el figyelmesen a szerződést: A szerződéskötés előtt fontos alaposan át olvasni a szerződést, és meggyőződni róla, hogy az megfelel az igényeinknek.

Fontos:

 • Mindig ajánlott a biztosítóval előre egyeztetni a pontos feltételekről, hogy a szerződések megfelelően tükrözzék a valós használati és kockázati viszonyokat.
 • A kötelező biztosítás második autóra díja számos tényezőtől függ, mint a jármű típusa, kora, teljesítménye, a bonus-malus besorolás, a fedezet mértéke, a lakhely, stb.
 • Érdemes több biztosító ajánlatát is összehasonlítani, mielőtt szerződést kötne.
 •  

Ne feledje: A kötelező biztosítás második autóra beszerzése kötelező, ha Önnek több járműve is van, és mindegyiket a forgalomban kívánja használni. A fenti információk segítenek a tájékozódásban és a tudatos döntéshozatalban a biztosítás megkötése során. 

A Kötelező biztosítás második autóra lehetővé teszi, hogy az egyes járművek külön-külön kezelt biztosítási státuszuk révén a biztosított rugalmasan kezelhesse járműparkját. Mindig ajánlott a biztosítóval előre egyeztetni a pontos feltételekről, hogy a szerződések megfelelően tükrözzék a valós használati és kockázati viszonyokat.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-11 20:31

A kötelező biztosítás befizetési határidő betartása
A kötelező biztosítás befizetési határidő betartása nagyon fontos, ha szeretnénk, hogy később ne kelljen felesleges ügyeket intézni.

Tudásportál - 2024-07-05 05:57

Mennyi a fedezetlenségi díj összege?
A fedezetlenségi díj összege jármű típusonként, és személygépjármű esetében teljesítményenként is eltérő.

Tudásportál - 2024-04-26 15:24

Lakásbiztosítás CSOK
A lakásbiztosítás önmagában nem függ össze a CSOK-kal (Családtámogatási lakáscélú juttatás) vagy a CSOK Plusz-szal, de a CSOK és a CSOK Plusz folyósításának feltétele a lakásbiztosítás megléte.