Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás más nevére kötése

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A Kötelező biztosítás más nevére kötése lehetséges, ha a KGFB megkötésekor elkülönülhet a jármű tulajdonosa és az üzembentartó személye.Magyarországon gyakori eset, hogy a jármű tulajdonosa és az üzembentartó nem ugyanaz a személy. Ebben az esetben a biztosítást az üzembentartó nevére lehet kötni. Vagyis, ha a tulajdonos más nevére szeretné megkötni a biztosítást, mert ő az üzembentartó, ez egyszerűen megoldható.

Üzembentartó és tulajdonos szerepe:

  • Tulajdonos: A jármű jogi tulajdonosa, akinek a nevén a járművet a nyilvántartásba vették. A tulajdonos felel a járművel kapcsolatos tulajdonjogi kérdésekért.
  • Üzembentartó: Az a személy vagy szervezet, aki a jármű használatáért felelős, és gyakran ő viseli a járművel kapcsolatos költségeket is, beleértve a biztosítást, adókat és karbantartást. Az üzembentartó nevére szól a KGFB, és ő lesz felelős a biztosítási díjak fizetéséért és a jármű biztosítási szerződésében foglaltak betartásáért.

Biztosítás megkötése:

  • Amikor a kötelező biztosítást az üzembentartó nevére kötik, az üzembentartó válik azon személlyé, aki a szerződésben szerepel, és ő lesz jogilag felelős a biztosítási szerződésből eredő kötelezettségek teljesítéséért.
  • Fontos, hogy a biztosító tájékoztatva legyen a jármű tulajdonosa és üzembentartója közötti kapcsolatról, hogy elkerülhetők legyenek a félreértések vagy jogi problémák esetleges káresemények során.

Ha a jármű tulajdonosa és az üzembentartó nem ugyanaz a személy, akkor különös figyelmet kell fordítani a dokumentáció pontos kitöltésére és a felek közötti egyeztetésre, hogy mindkét fél tisztában legyen jogai és kötelezettségei pontos tartalmával. Kötelező biztosítás más nevére kötése a fentiek betartásával egyszerűen lehetségessé válik.

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-04 11:35

Utasbiztosítás repülőkésés esetére
A repülőkésés (járatkésés) komoly problémát okozhat az utazók számára, különösen, ha fontos megbeszélést vagy csatlakozást kell elmulasztaniuk. Az utasbiztosításrepülőkésés esetére fedezetet nyújthat a késésmiatti költségekre.

Tudásportál - 2024-07-04 11:05

Hogyan működik a bonus-malus lekérdezés?
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) során a biztosítók a bonus- malus besorolással jutalmazzák vagy „büntetik” a jármű tulajdonosokat.

Tudásportál - 2024-06-09 11:30

Kötelező biztosítás második autóra
A Kötelező biztosítás második autóra gyakorlatilag a párhuzamos üzemeltetés.