Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás lejárt műszaki mellett

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Ha egy járműnek a kötelező biztosítás lejárt műszaki mellett van folyamatban, ez több problémát is felvet.Nézzük meg, mit kell tudni és milyen lépéseket lehet tenni ebben a helyzetben:

1. Kötelező biztosítás érvényessége

  • Érvényben marad: A KGFB érvényben marad, függetlenül attól, hogy a jármű műszaki vizsgája lejárt-e. A biztosítás a járműre vonatkozik, és az érvényességét nem befolyásolja közvetlenül a műszaki állapot. Viszont a műszaki nélkül közlekedő járművel történő károkozás mentesülésnek számít. Vagyis a biztosító fizet, de a biztosítottnak minden forintot vissza kell fizetni.

2. Jogszabályi következmények

  • Szabálytalanság: Magyarországon törvény írja elő, hogy minden közúton közlekedő jármű rendelkezzen érvényes műszaki vizsgával. Műszaki vizsga nélkül a jármű forgalomban való részvétele szabálytalanságnak minősül, ami bírsághoz, a jármű forgalomból való kivonásához vagy akár a rendszám bevonásához is vezethet.
  • Baleset esetén: Ha baleset történik, és bebizonyosodik, hogy a jármű műszaki vizsgája lejárt, ez befolyásolhatja a kárrendezést. A biztosítók kifizethetik a kártérítést, de jogosultak lehetnek regresszív igényt támasztani a jármű tulajdonosa felé, különösen, ha a műszaki hiányosságok közvetlenül hozzájárultak a balesethez. Ez az elsődleges probléma, ha él a kötelező biztosítás lejárt műszaki mellett.

3. Mit lehet tenni?

  • Műszaki vizsga időben történő megszervezése: Fontos, hogy időben intézkedjen a műszaki vizsga megszervezéséről. Ha a műszaki vizsga lejárt, mielőbb vigye be a járművet egy erre jogosult szervizbe, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat és javításokat.
  • Ideiglenes forgalomból kivonás: Amennyiben nem tudja azonnal megoldani a műszaki vizsgát, érdemes lehet ideiglenesen kivonni a járművet a forgalomból, hogy elkerülje a jogi következményeket. Ebben az esetben a díjfizetést is fel lehet függeszteni KGFB esetén.
  • Biztosítás és műszaki vizsga szinkronizálása: Ügyeljen arra, hogy a KGFB megújítása és a műszaki vizsga lejárata közötti időszakot összehangolja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket a jövőben.

Összefoglalva, ha egy jármű műszaki vizsgája lejár, a KGFB továbbra is érvényes marad, de a jármű használata a közutakon szabálytalanságot jelent, ami komoly jogi és pénzügyi következményekkel járhat. Ezért fontos, hogy mindig érvényes műszaki vizsgával rendelkezzen és ne maradjon a kötelező biztosítás lejárt műszaki vizsgával rendelkező járműre.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-03 05:07

Mik azok a bonus malus fokozatok?
A bonus-malus fokozatok olyan, a kötelező gépjármű felelősségbiztosításokhoz (KGFB) kapcsolódó minősítési rendszer, melyet biztosítók használnak a bonus-malus besorolás során

Tudásportál - 2024-04-22 17:22

Kötelező biztosítás változás jelentései
A "kötelező biztosítás változás" kifejezés többféle változást is jelenthet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) kapcsán.

Tudásportál - 2024-06-12 13:40

A lakásbiztosítás megszüntetése
A lakásbiztosítás megszüntetése egy olyan folyamat, amelynek során a biztosított felmondja a szerződést a biztosítóval. Fontos, hogy tisztában legyen a lakásbiztosítás megszüntetésének menetével és az ideális időzítéssel, hogy zökkenőmentesen válthasson új biztosítóra.