Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás ittas vezetésnél

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás ittas vezetésnél regresszív igényt támaszt a kárt okozó ittas biztosítottal szemben, ha balesetben vesz részt az ittas személy vezetés közben és így másnak kárt okoz. Ezt úgy szankcionálja a biztosító, hogy gyakorlatilag mentesül a térítés alól. Fizet ugyan, de azt vissza is követeli.A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) és az ittas vezetés miatti mentesülésnek megértése fontos az autósok számára. 
 

  1. Biztosítási kötelezettség: A KGFB alapvetően arra szolgál, hogy a biztosított jármű okozta károkat fedezze. Ez magában foglalja a balesetek során okozott személyi sérüléseket és anyagi károkat. Azonban, ha az ittas vezetés ténye bebizonyosodik, a biztosító mentesül a kifizetés alól, az anyagi kár egyértelműen az üzembentartót fogja terhelni. Gyakorlatilag úgy zajlik, ha baleset történik ittas vezetés következtében, a biztosító általában megtéríti a károkat a másik fél részére, de ezután regresszív igényt támaszthat az ittas vezetővel szemben. Ez azt jelenti, hogy a biztosító kártérítést követelhet az ittas sofőrtől, mivel az ittas vezetés szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásnak minősül, ami alól a biztosítási fedezet általában kizárja a felelősséget.
  2. Jogi következmények: Az ittas vezetés jogi következményekkel is járhat, beleértve a büntetőjogi felelősségre vonást, jogosítvány elvételét és pénzbírságot. Ezek a következmények nemcsak közvetlen hatással vannak a vezetőre, hanem befolyásolhatják a biztosítási költségeket és feltételeket is a baleset miatt, például a jövőben magasabb díjak formájában.

Összességében kötelező biztosítás ittas vezetésnél nem segít. Eleve nem érdemes ilyesmit kockáztatni, hisz életek múlnak rajtunk, amikor vezetünk. Mindig fontos tisztában lenni azzal, hogy az ittas vezetés súlyos pénzügyi és jogi következményekkel járhat, és érdemes elkerülni minden olyan helyzetet, amely kockázatot jelenthet ezen a fronton.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-28 19:10

Lakásbiztosítás hitelhez
A lakáshitelhez kötelező a lakásbiztosítás megkötése. Ez a bankok számára garanciát jelent arra az esetre, ha a fedezetként szolgáló ingatlan kár szenvedne. A lakásbiztosítás hitelhez fedezetének minimumra kell kiterjednie a tűz-, robbanás-, viharkárra, valamint a vezetékes vízkárokra.

Tudásportál - 2024-07-04 05:23

A magyar biztosítási piac 2023-as adatai tényszerűen
A magyar biztosítási piac 2023-as adatai tényszerűen jelenleg a biztosító társaságok adatai alapján még nem leírhatók, csak a 2022-es adatok, mivel még nincs róluk tökéletes elemzés.

Tudásportál - 2024-05-03 04:03

Utasbiztosítás hosszabb időre
A rövid távú utasbiztosítások mellett léteznek hosszabb távú biztosítások is, amelyek ideálisak azoknak, akik hosszabb időre utaznak munkájuk révén vagy magánutazások céljából.