Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalma

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kar

Naptár ikon 2024-07-15
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A "gazdasági totálkár" kifejezés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) és casco biztosítás kontextusában használatos, és arra az esetre vonatkozik, amikor egy jármű megjavítása gazdaságilag nem indokolt.A kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalma: Minden, amit tudnod kell

A "kötelező biztosítás gazdasági totálkár" egy olyan fogalom, amellyel sajnos sok járműtulajdonosnak kénytelen szembesülnie egy baleset után. De mi is pontosan ez a fogalom, és hogyan befolyásolja a kártérítést?

Mi a kötelező biztosítás gazdasági totálkár?

A kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalma azt jelenti, hogy a balesetben sérült jármű javítása gazdaságilag nem indokolt. Ez akkor fordul elő, ha a javítási költségek meghaladják a jármű baleset előtti piaci értékét, vagy elérik a biztosító által meghatározott százalékos arányt (általában 70-80%).

Mikor minősül gazdasági totálkárnak egy jármű?

Két fő tényezőt vesznek figyelembe a gazdasági totálkár megállapításakor:

 • Költség-érték arány: Ha a javítási költségek elérik vagy meghaladják a jármű piaci értékének 70-80%-át, az általában gazdasági totálkárnak minősül.
 • Biztosítói értékelés: A biztosítók szakértőket bíznak meg a kár felmérésével, akik meghatározzák a javítási költségeket, és összehasonlítják azt a jármű piaci értékével.

Mi történik gazdasági totálkár esetén?

 • Kártérítés: A biztosító a jármű baleset előtti piaci értékét téríti meg, amelyből az ügyfél egy hasonló értékű, sértetlen járművet vásárolhat.
 • Jármű selejtezése: A biztosító a roncs maradványértékét levonhatja a kártérítésből, mielőtt azt kifizeti. A maradványérték a roncs értékesítési ára, vagy az eladható alkatrészek értéke.

Miért fontos a kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalma?

 • Gazdasági döntéshozatal: Segít a járműtulajdonosoknak és a biztosítóknak is abban, hogy gazdaságilag megalapozott döntést hozzanak a jármű javítása vagy cseréje kapcsán.
 • Biztosítási követelések kezelése: A biztosítók számára hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszi a károk rendezését, minimalizálva a felesleges kiadásokat.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek-tanácsok gazdasági totálkár esetén:

 • Dokumentálja a kárt: Készítsen fényképeket a sérült járműről, és őrizze meg a balesettel kapcsolatos összes dokumentumot.
 • Tájékoztassa a biztosítóját: Minél előbb értesítse a biztosítót a káreseményről, hogy megkezdődhessen a kárrendezés.
 • Szerezzen be több árajánlatot a javításra: Ha úgy dönt, hogy megjavítja a járművet, szerezzen be több árajánlatot megbízható autószerelőktől.
 • Fontolja meg a casco biztosítást: A casco biztosítás kiegészítő védelmet nyújt a kötelező biztosításon túl, és fedezi a gazdasági totálkár esetén keletkező többletköltségeket is.

Összefoglalva:

A kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalma kulcsfontosságú a gépjármű-biztosítási rendszerben, mivel meghatározza a súlyosan sérült autók kezelésének módját, figyelembe véve a javítási költségeket és a jármű értékét. Ez a fogalom mind a járműtulajdonosok, mind a biztosítók számára előnyös, mivel biztosítja a gazdaságilag ésszerű és igazságos kárrendezést.

Tippek és tanácsok:

 • Kérdezze meg a biztosítóját a gazdasági totálkárral kapcsolatos pontos szabályzatról.
 • Ha gazdasági totálkárra került sor, ne rohanjon az autó javításával. Először kérjen kárfelmérését a biztosítójától.
 • Több biztosítótárs ajánlatát is hasonlítsa össze, mielőtt döntést hozna a kártérítésről.
 • Ha nem ért egyet a biztosító döntésével, panasszal élhet.

Fontos, hogy tisztában legyen a kötelező biztosítás gazdasági totálkár fogalmával és a vele járó jogokkal, hogy egy esetleges baleset esetén a lehető legkedvezőbb módon tudja rendezni a kárát.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-10 13:20

A lakásbiztosítás váltás
A lakásbiztosítás váltás akkor történik, amikor egy biztosított személy úgy dönt, hogy egy másik biztosító társasághoz szerződik át a lakásbiztosításával.

Tudásportál - 2024-07-03 05:34

Mi az a bonus-malus rendelet?
A biztosító a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) egyedi szerződéseit díjmegállapítás céljából, az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam kártörténeti adatai alapján a 21/2011. (VI.10) NGM rendelet (Rendelet) szerinti táblázatban meghatározott módon a bonus-malus osztály valamelyikéhez hozzárendeli, ezt nevezik besorolásnak.

Tudásportál - 2024-04-28 17:33

A lakásbiztosítás elemi kárai
A lakásbiztosítás alapvető fontosságú a lakásunk védelmében, de nem fedez minden káreseményt. A természeti erők okozta károkra, azaz az elemi károkra kiegészítő biztosítást kell kötni. Ezek a károk kiszámíthatatlanok és súlyosak lehetnek, ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljünk rájuk.