Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás elmulasztása

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

fedezetlensegi_dij

Naptár ikon 2024-07-15
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás elmulasztása gyakorlatilag azzal jár, hogy nem lehet a gépjárművet a kormányhivatalba átjelenteni.A kötelező biztosítás elmulasztása: súlyos következményekkel járhat!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megléte nem csupán jogi kötelezettség, de alapvető felelősség is minden gépjármű-tulajdonos számára. Amennyiben elmulasztja megkötni vagy érvényben tartani a biztosítást, súlyos következményekkel kell számolnia.

Mi történik kötelező biztosítás elmulasztása esetén?

 • Fedezetlenségi díj: A legfőbb szankció a fedezetlenségi díj kifizetési kötelezettsége. Ez egy büntető jellegű díj, amellyel a biztosítók kompenzálják a fedezéketlen időszak okozta kockázatot. A díj mértéke több tényezőtől függ, mint pl. a fedezetlen időszak hossza, a jármű kategóriája, súlya/teljesítménye. Fontos megjegyezni, hogy a fedezetlenségi díj jelentősen magasabb, mint a normál KGFB díjak, és visszamenőleg akár 5 évre is kiszámolhatják.
 • Közigazgatási bírság: A rendőrség helyszíni bírsággal sújthatja a kötelező biztosítás nélküli vezetőt.
 • Gépjármű forgalomból történő kivonás: Súlyosabb esetekben a hatóságok kivonhatják a forgalomból a biztosítatlan járművet.
 • Károk megtérítése: Baleset esetén a teljes kártérítést a biztosítatlan autósnak kell viselnie, még akkor is, ha ő nem volt a baleset okozója. Ez komoly anyagi terhet róhat a vétlen sofőrre.
 • Nehézségek a gépjármű átírásakor: A kötelező biztosítás elmulasztása megnehezíti a gépjármű átírását a kormányhivatalban.

Miért nem jó a kötelező biztosítás elmulasztása?

 • Felelőtlenség: A kötelező biztosítás nemcsak a sajátunk, de mások biztonságát is szolgálja. Baleset esetén a biztosítás fedezi a sérültek és az anyagi károk egy részét, ezáltal enyhítve a bajbajutottak terheit.
 • Súlyos anyagi következmények: A fedezetlenségi díj, a bírságok és a kártérítések komoly anyagi terhet róhatnak a biztosítatlan autósra.
 • Jogi következmények: A kötelező biztosítás elmulasztása jogszabálysértésnek minősül, ami további szankciókat vonhat maga után.

Milyen tényezők alakítják a kötelező biztosítás elmulasztását?

 • Feledékenység: Sajnos előfordulhat, hogy elfelejtik befizetni a díjat, vagy nem követik nyomon a lejárati dátumokat.
 • Anyagi nehézségek: Bizonyos esetekben az anyagi nehézségek akadályozhatják a biztosítási díjak befizetését.
 • Tudatlanság: Nem mindenki van tisztában a kötelező biztosítás fontosságával és a mulasztás következményeivel.

Hogyan ellenőrizheti a biztosítását?

 • Ellenőrizze a szerződését: Győződjön meg róla, hogy pontosan tudja a biztosítási évforduló dátumát, a díjfizetési határidőket és a biztosítási fedezetet.
 • Használja a biztosító online felületeit: Számos biztosító cég kínál online szolgáltatásokat, ahol ellenőrizheti a szerződését, a díjfizetési előzményeket és a biztosítási fedezetet.
 • Forduljon a biztosítójához: Amennyiben bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal a biztosítójához.

Hogyan ellenőrizheti a biztosítását?

 • Nyomtatott kártya: Ellenőrizze a biztosítási kártyáját, hogy érvényes-e a biztosítása. A kártyán szerepel a lejárati dátum, a fedezettségi szint és a biztosító neve.
 • Biztosító társaság: Forduljon biztosítótársaságához telefonon vagy online, és ellenőrizze a biztosítása státuszát.
 • Online szolgáltatások: Számos online szolgáltatás áll rendelkezésre, ahol ellenőrizheti a kötelező biztosítás meglétét. Ilyen például a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapja (https://mabisz.hu/), ahol a gépjármű rendszám alapján lekérdezheti a KGFB érvényességét.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek a kötelező biztosítás elmulasztásának elkerülésére:

 • Állítson be emlékeztetőt: Jegyezze fel a biztosítás lejárati dátumát, és állítson be emlékeztetőt a naptárában, hogy időben megújíthassa a biztosítást.
 • Válasszon online díjbefizetést: Aktiválja az automatikus beszedést, hogy a biztosítási díj automatikusan levonják a kívánt összeget a bankszámlájáról a lejárati időpontban.
 • Hasonlítsa össze az ajánlatokat: Rendszeresen hasonlítsa össze a különböző biztosítótársaságok ajánlatait, hogy megtalálja a legkedvezőbb díjat és fedezetet.
 • Tájékozódjon: Olvassa el a biztosítási feltételeket, és bizonyosodjon meg róla, hogy tisztában van a fedezettségi szinttel és a kizárásokkal.

Összefoglaló:

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte nem csupán jogi kötelezettség, de alapvető felelősség is. A kötelező biztosítás elmulasztása súlyos következményekkel járhat, melyek anyagi terheket és jogi szankciókat is vonhatnak maguk után. Fontos, hogy mindig gondoskodjon érvényes kötelező biztosításról, és rendszeresen ellenőrizze annak lejárati dátumát.

Ne feledje: A kötelező biztosítás elmulasztása nem éri meg a kockázatot!

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-05 13:59

Baleset utáni kártérítés
Sajnos, autóbaleset, motorbaleset, kerékpáros baleset vagy gyalogos baleset esetén nem csak a testi sérülések, de anyagi károk is keletkezhetnek. Ezek a károk jelentősen megnehezíthetik a sérült fél életét, ezért fontos tudni, hogy a baleset utáni kártérítés révén a sérült fél kompenzációt kaphat az elszenvedett károkért.

Tudásportál - 2024-07-03 05:34

Mi az a bonus-malus rendelet?
A biztosító a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) egyedi szerződéseit díjmegállapítás céljából, az új biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak és az új biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartam kártörténeti adatai alapján a 21/2011. (VI.10) NGM rendelet (Rendelet) szerinti táblázatban meghatározott módon a bonus-malus osztály valamelyikéhez hozzárendeli, ezt nevezik besorolásnak.

Tudásportál - 2024-04-29 13:34

A lakásbiztosítás mire jó?
A lakásbiztosítás egy olyan szerződés, amely védelmet nyújt a lakás és a benne található ingóságok károsodása vagy eltulajdonítása esetén. A biztosító fedezi a károkat, ha a káresemény a biztosítási feltételekben meghatározott kockázatok közé tartozik.