Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás büntetés

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

fedezetlensegi_dij

Naptár ikon 2024-07-16
Címkék ikon kotelezo_biztositas

Kötelező biztosítás büntetés ebben a formában nem létezik, hogy “büntetés", de ha a járműnek nincs érvényes kötelező biztosítása, akkor annak vannak negatív következményei.Kötelező Biztosítás "Büntetés": Ne Ess Csapdába!

A "kötelező biztosítás büntetés" kifejezés félrevezető, de sajnos gyakran hallható. Fontos tisztázni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) hiányának nem büntetési, hanem következményi jellege van. Ez azt jelenti, hogy ha a járműnek nincs érvényes KGFB-je, az komoly anyagi és jogi következményekkel járhat.

Mi a gond a kötelező biztosítás nélküli közlekedéssel?

 • Fedezetlenségi díj: Ez a legfőbb "büntetés", amivel számolni kell. Ha a rendőrség ellenőrzi a járművet és megállapítja, hogy nincs érvényes KGFB-je, fedezetlenségi díjat kell fizetni. Ez az összeg jelentősen meghaladja az éves KGFB díjat, sőt, visszamenőleg akár 5 évre is kiszámíthatják a fedezetlen időszakokra.
 • Forgalomból kivonás: A rendőrség azonnali forgalomból kivonást rendelhet el, ha a járműnek nincs érvényes KGFB-je. Ez azt jelenti, hogy a járművet nem szabad a forgalomban használni, amíg nem rendezik a helyzetet.
 • Károk megtérítése: Ha a biztosítatlan jármű balesetet okoz, a kárt a tulajdonosnak kell teljes mértékben viselnie. Ez súlyos anyagi terhet róhat a vétkesre, és akár tönkre is teheti.
 • További szankciók: A fedezetlenségi díj és a forgalomból kivonás mellett további bírságokra is számíthat a tulajdonos.

Hogyan kerülhető el a "kötelező biztosítás büntetés"?

A legegyszerűbb és legbiztosabb módja a fedezetlenségi díj elkerülésének, ha mindig gondoskodik érvényes KGFB-ről a járművére. Ez a következőket jelenti:

 • Kövesse nyomon a biztosítás lejárati dátumát: A biztosítók általában értesítést küldenek a lejárat előtt, de érdemes magának is figyelnie a dátumot.
 • Időben újítsa meg a biztosítást: Ne várjon az utolsó pillanatra, mert a biztosítás meghosszabbítása akár online is elintézhető.
 • Válasszon megbízható biztosítót: Szánjon időt a különböző ajánlatok összehasonlítására, és válasszon olyan biztosítót, amelyik megfelelő fedezetet nyújt Önnek és járművének.

Ne feledje: A KGFB nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem alapvető felelősség is. Segít megvédeni Önt a baleset okozta károktól, és megnyugvást adhat a közúton.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Összefoglalva:

 • A "kötelező biztosítás büntetés" nem büntetés, hanem a KGFB hiányának következménye.
 • A fedezetlenségi díj, a forgalomból kivonás, a kártérítés és a bírságok súlyos anyagi terhet róhatnak a tulajdonosra.
 • A legegyszerűbb módja a "kötelező biztosítás büntetés" elkerülésének az, ha mindig gondoskodik érvényes KGFB-ről a járművére.

Tippek:

 • Jegyezze be a naptárjába a KGFB lejárati dátumát.
 • Állítson be emlékeztetőt a telefonjára.
 • Iratkozzon fel a biztosítója értesítési szolgáltatására.
 • Válasszon olyan biztosítót, amelyik automatikusan megújítja a szerződését.

Ne kockáztasson! Gondoskodjon érvényes KGFB-ről, és vezessen felelősségteljesen!

Fontos: A fenti információk tájékoztató jellegűek. A pontos jogszabályokról és a fedezetlenségi díj kiszámításának módjáról a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján tájékozódhat: https://mabisz.hu/.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-19 15:15

Kötelező biztosítás pótdíj kiszabása
A Kötelező biztosítás pótdíj kiszabása többféle módon is felmerülhet, amelyek befolyásolhatják a biztosítás éves díját.

Tudásportál - 2024-07-21 15:27

Kötelező biztosítás vadkár térítése
A Kötelező biztosítás vadkár esetén alapvetően nem térít.

Tudásportál - 2024-07-16 12:54

A kötelező biztosítás megszüntetése
A kötelező biztosítás megszüntetése többféleképpen történhet, attól függően, hogy milyen okból kívánja megszüntetni a biztosítást.