Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás bónusz elévülése

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-06-06
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A bonus-malus elévülését a bonus-malus rendelet szabályozza.Kötelező Biztosítás Bónusz Elévülése: Minden, Amit Tudnia Kell!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díja a bonus-malus besorolás alapján történik. A bónusz besorolás az Ön kártörténeti adatait tükrözi, és befolyásolja a biztosítási díj mértékét. Minél jobb a bónusz besorolása, annál alacsonyabb a díj. A kötelező biztosítás bónusz elévülését a bonus-malus rendelet szabályozza. Ez Magyarországon jelenleg két év. Az elévülés a bonusra és a malusra is vonatkozik. A kedvezményt és a pótdíjat is ide kell érteni. Vagyis, ha a jármű eladásra kerül és nincs másik jármű a tulajdonában, akkor az aktuális bonusa vagy malusa két éven belül megőrzésre kerül, azt fogja tovább vinni egy esetleges következő szerződésre. Ha egy év múlva mondjuk vesz egy új járművet, az utolsó megküldött kártörténeti igazolással igazolható a még használható besorolás. A bonus-malus ekkor még nem évül el. 

A kötelező biztosítás bónusz elévülése azt jelenti, hogy ha Ön két éven belül nem köt új kötelező biztosítást ugyanazon a gépjárműkategóriára, akkor elveszíti a megszerzett bónusz besorolását. Ez azt jelenti, hogy a következő KGFB szerződésekor magasabb díjat kell fizetnie.

Hogyan zajlik a kötelező biztosítás bónusz elévülése?

  • Ha Ön eladja az autóját, és két éven belül nem vásárol újat, a bónusz besorolása elévül.
  • Ha Ön két éven belül nem fizeti be a KGFB díjat, a bónusz besorolása elévül.
  • Ha Ön két éven belül nem gondoskodik a KGFB szerződés hosszabbításáról, a bónusz besorolása elévül.

Mi történik, ha nem sikerül 2 éven belül autót venni?

Ha több, mint két év múlva sikerül csak egy új gépjárművet beszerezni, akkor az A00-val indul, ebben az esetben már bekövetkezik a kötelező biztosítás bónusz elévülése és még kérelemmel és méltányosági elbírálással sem lehet sajnos felhasználni. 

Fontos tudnivalók a kötelező biztosítás bónusz elévüléséről:

  • A bónusz elévülése csak ugyanazon a gépjárműkategóriára vonatkozik. Ha Ön motorkerékpárról személygépkocsira vált, akkor a bónusz besorolása nem fog elévülni.
  • A bónusz elévülése visszafordíthatatlan. Ha Ön elveszíti a bónusz besorolását, akkor csak új kármentes vezetési időszakkal tudja visszaszerezni.
  • A bónusz elévülésének megakadályozása érdekében érdemes minél hamarabb új autót vásárolni, ha eladja a régit. Ha nem tud új autót venni, akkor őrizze meg a régi forgalmi engedélyt, jelents be a biztosítójának, hogy nem használja az autót, és fizesse a KGFB díjat a nem használt autóra.

A kötelező biztosítás bónusz elévülése egy fontos szabály, amelyet minden autósnak ismernie kell. Ha Ön tudatosan kezeli a KGFB szerződését, és betartja a feltételeket, akkor megőrizheti a bónusz besorolását, és alacsonyabb díjakat fizethet a kötelező biztosításért.

Tippek a kötelező biztosítás bónusz megőrzéséhez:

  • Ha eladja az autóját, minél hamarabb mondja fel a kötelező biztosítást. Így elkerülheti, hogy feleslegesen fizessen a biztosítási díjat.
  • Ha 2 éven belül tervez új autót vásárolni, érdemes megtartani a régi forgalmi engedélyt. Ezzel igazolni tudja a biztosítónak, hogy nem volt érvényes kötelező biztosítása, és visszaszerezheti a korábbi bónuszbesorolását.
  • Ha nem tudja, hogy mikor fog új autót venni, köthet rövid lejáratú kötelező biztosítást. Ez a biztosítás 1-3 hónapra szól, és segíthet megőrizni a bónuszát, ha még nem döntött az új autó vásárlásáról.

A kötelező biztosítás bónusz egy értékes dolog, amellyel pénzt takaríthat meg a biztosítási díjon. Ha betartja a fenti tippeket, megőrizheti a bónuszát, és elkerülheti a magasabb díjakat.
A kötelező biztosítás bónusz elévülése mindig benne van a szerződési feltételekben is, melyet a biztosítók adnak a szerződéskötéskor. A kárnyilvántartó szerv az adatokat az utolsó biztosítási szerződéssel kapcsolatos bármilyen adat keletkezését követő 7 évig kezeli, de a besorolás ennek ellenére csak két évig vihető át. Fontos tudni azt is, hogy a bonus-malus besorolást motorról csak motorra, személygépjárműről csak személygépjárműre lehet átvinni, más járműfajtára nem. 

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-02 09:32

Utasbiztosítás családi csomagban
A családi utasbiztosítás ideális megoldás lehet, ha biztonságosabbá és kellemesebbé szeretnénk tenni a családi utazást.

Tudásportál - 2024-07-05 19:55

Mik az üzembentartó váltás költségei?
Az üzembentartó váltás költségei fogalom elég összetett dolog, több különböző tételből is állhat.

Tudásportál - 2024-04-25 08:01

Casco biztosítás ügyintézések
A Casco biztosítás ügyintézésének módja attól függ, hogy milyen ügyről van szó.