Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Kötelező biztosítás baleset utáni teendők

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Kötelező biztosítás baleset utáni teendők nagyon fontos elemei a kárrendezésnek. Amikor közlekedési baleset történik, fontos, hogy megfelelően kezelje a helyzetet, függetlenül attól, hogy ön károkozó vagy a károsult.Pontosan mit kell tenni kötelező biztosítás baleset után károkozóként és károsultként?

Ha ön a károkozó:

 1. Megállás és biztonság: Mindig álljon meg biztonságosan, kapcsolja be a vészvillogót és tegye ki a háromszög alakú vészjelző táblát.
 2. Segítségnyújtás: Ellenőrizze, hogy van-e sérült és szükség esetén hívja a mentőket (112).
 3. Adatcsere: Cseréljen adatokat a másik féllel, beleértve a neveket, címeket, telefonszámokat, valamint a járművek és a biztosítási szerződések adatait. Hasznos lehet fényképek készítése a járművek helyzetéről és károsodásáról.
 4. Rendőrség értesítése: Ha jelentős a kár, sérülés történt, vagy ha nem tudnak megegyezni, mindenképp hívja a rendőrséget. 
 5. Biztosító értesítése: Értesítse mihamarabb a saját biztosítóját a balesetről. Ők tájékoztatni fogják a további lépésekről és arról, hogyan intézheti a kártérítést.

Ha ön a károsult:

 1. Biztonság és dokumentáció: Az előző lépésekhez hasonlóan biztosítsa a helyszínt, és dokumentálja a balesetet fényképekkel és a másik fél adataival.
 2. Adatcsere: Gyűjtsed össze a másik fél biztosítási és személyes adatait. Ez segít majd a kárigény benyújtásában.
 3. Rendőrség értesítése: Ha szükséges, értesítse a rendőrséget. Ez különösen fontos, ha a másik fél nem akar együttműködni, vagy ha sérülések történtek.
 4. Kárigény benyújtása: Forduljon a másik fél biztosítójához a kárigényével. A saját biztosítója is segíthet ebben a folyamatban, különösen, ha úgynevezett "aktív kárrendezési" szolgáltatást is nyújtanak.
 5. Nyomon követés: Tartsa nyilván a kárigény folyamatát és győződjön meg róla, hogy minden szükséges dokumentumot benyújtott.

Jó tanácsok:

 • Mindig legyen önnél egy baleseti bejelentő lap, amely segít a szükséges információk pontos rögzítésében.
 • Legyen nyugodt, higgadt és udvarias, még ha ön a károsult akkor is. Ez segíthet elkerülni a felesleges konfliktusokat.
 • Ha nem biztos a helyes eljárásban, kérjen segítséget a biztosítótól vagy egy jogi tanácsadótól.

A kötelező biztosítás baleset után a legfontosabb, hogy biztonságban legyen, segítséget nyújtson, ha szükséges, és megfelelően dokumentálja a helyzetet a biztosítási és jogi folyamatok elősegítése érdekében.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-28 19:31

Lakásbiztosítás háziállat védelmére
A lakásbiztosítás háziállat tulajdonosok számára is fontos lehet, hiszen bizonyos esetekben fedezetet nyújthat a háziállatok okozta károkra. Azonban kulcsfontosságú megjegyezni, hogy a fedezet mértéke és a feltételek biztosítónként eltérőek lehetnek.

Tudásportál - 2024-04-19 18:35

Kötelező biztosítás lejárt műszaki mellett
Ha egy járműnek a kötelező biztosítás lejárt műszaki mellett van folyamatban, ez több problémát is felvet.

Tudásportál - 2024-04-18 14:57

A kötelező biztosítás csekk
A kötelező biztosítás csekk egy fizetési forma, amelyet korábban gyakran használtak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjának befizetésére Magyarországon.