Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Ki az az üzembentartó KGFB esetén?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon uzembentarto, gepjarmu_vasarlas

Az üzembentartó feladata, hogy a gépjármű szabályosan működjön, hogy a jármű üzemeltetésével együtt járókötelező költségeket fizesse, a törvényeket maximálisan betartsa.Üzembentartó a KGFB-ben: Minden, amit tudnod kell!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) az a kötelező minimum biztosítás, amellyel minden forgalomban közlekedő gépjárműnek rendelkeznie kell Magyarországon. A biztosítás arra szolgál, hogy fedezze a balesetek során okozott károkat. De ki az az üzembentartó KGFB esetén? Milyen kötelezettségei vannak? Hogyan zajlik az üzembentartó váltás?

Melyik a leggyakoribb eset?

A leggyakoribb eset, hogy a tulajdonos azonos az üzembentartóval is. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a személy a gépjármű tulajdonosa és az, aki a mindennapokban használja.

Milyen kötelezettségei vannak az üzembentartónak?

 • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése és díjfizetése: Az üzembentartó köteles a gépjárműre érvényes KGFB-t megkötni és a díjat befizetni. Ha nem teszi, bírságra számíthat.
 • A gépjármű üzemképes állapotának fenntartása: Az üzembentartónak gondoskodnia kell arról, hogy a gépjármű a forgalomban biztonságosan közlekedjen. Ez magában foglalja a rendszeres karbantartást, a műszaki vizsgáztatást és a forgalmi engedélyben szereplő adatok naprakészen tartását.
 • A forgalmi előírások betartása: Az üzembentartónak be kell tartania a KRESZ és más vonatkozó jogszabályok előírásait. Ha nem teszi, bírságra számíthat, sőt a gépjárművet is elvonhatják a forgalomból.

Hogyan zajlik az üzembentartó váltás?

Ha a gépjármű üzembentartója megváltozik, üzembentartó KGFB esetén az alábbi lépéseket kell megtenni:

 1. Üzembentartói szerződés kitöltése: A régi és az új üzembentartónak közösen kell kitöltenie egy üzembentartói szerződést. A szerződésben szerepelnie kell a gépjármű adatainak, a régi és az új üzembentartó személyének és lakcímének, valamint a váltás dátumának.
 2. Bejelentés az okmányirodában: A szerződést be kell jelenteni az okmányirodában. A bejelentéshez mindkét félnek jelen kell lennie, vagy meghatalmazottnak kell lennie. Az okmányiroda új forgalmi engedélyt fog kiadni az új üzembentartó nevére.
 3. KGFB szerződés módosítása: Az új üzembentartónak új KGFB szerződést kell kötnie a gépjárműre. A régi szerződést fel kell mondani.

Figyelem: Az üzembentartó váltást követően az új üzembentartónak azonnal meg kell kötnie a KGFB-t. Ha a gépjármű fedezetlen marad, bírságra számíthat az új üzembentartó.

Fontos megjegyzések:

 • Az üzembentartó váltás illetékmentes, ha a tulajdonos és az új üzembentartó egyenesági rokonok (pl. szülő-gyermek, nagyszülő-unoka).
 • Az üzembentartó váltás bejelentése 15 napon belül kötelező a járási hivatalban.

A KGFB díja az üzembentartó bonus-malus besorolásától függ.

Az üzembentartó felelőssége és jogai

Fontos, hogy a forgalmi engedélyben is szerepeljen az üzembentartó neve, hogy a hatóságok egyértelműen azonosítani tudják a járműért felelős személyt.

Az üzembentartó köteles gondoskodni a gépjármű jogszerű üzemeltetéséről, ezzel járó kötelező költségek kifizetéséről, és a törvények maradéktalan betartásáról.

Ide tartozik:

 • A gépjárműadó megfizetése
 • Megfelelő biztosítás kötése
 • KGFB megkötése az új üzembentartó nevére, és a díj befizetése
 • Műszaki vizsgáztatás

Az üzembentartónak jogában áll:

 • A jármű ideiglenes kivonása a forgalomból
 • A jármű újra forgalomba helyezése
 • Hiányzó regisztrációs matrica pótlása
 • Elveszett rendszám pótlása

Fontos megjegyezni, hogy egyenes ági rokonok között az üzembentartói bejegyzés illetékmentes.

Baleset esetén az üzembentartót vonhatják felelősségre, ha ő okozta a kárt, és köteles megtéríteni azokat.

A jármű eladását vagy végleges forgalomból történő kivonását csak a tulajdonos kezdeményezheti. Nem tulajdonos üzembentartóként Önnek erre nincs joga.

Összefoglalva:

Az üzembentartónak komoly felelőssége van a gépjárművel kapcsolatban, de jogai is vannak a forgalomban tartással kapcsolatban. Fontos, hogy tisztában legyen ezzel a két fogalommal, és a forgalmi engedélyben is szerepeljen az üzembentartó neve.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-06 22:46

Mi az az üzembentartói jog lemondása?
Az üzembentartói jog lemondása az a hivatalos procedúra, melyben az üzembentartó az üzembentartási jogáról lemond. 

Tudásportál - 2024-04-19 18:10

A kötelező biztosítás lejárt jogosítvány esetén
Röviden, a kötelező biztosítás lejárt jogosítvány esetén is megköthető.

Tudásportál - 2024-05-04 11:35

Utasbiztosítás repülőkésés esetére
A repülőkésés (járatkésés) komoly problémát okozhat az utazók számára, különösen, ha fontos megbeszélést vagy csatlakozást kell elmulasztaniuk. Az utasbiztosításrepülőkésés esetére fedezetet nyújthat a késésmiatti költségekre.