Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Hogyan zajlik a bonus malus átvezetése?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A bonus-malus átvezetése vagy átvitele az a folyamat, amikor az eladott járművünk után kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosításról (KGFB) a meglévő bonus fokozatunkat szeretnénk átvinni az új kötelező biztosításunkra, hogy kedvezményeket kaphassunkBonus Malus Átvezetése: Minden, Amit Tudni Kell!

A bonus malus átvezetése egy praktikus lehetőség, amellyel megőrizheti kedvező kötelező gépjármű-biztosítási (KGFB) besorolását, ha új autóra vált. De hogyan működik pontosan a rendszer? Mikor van rá szükség? Hol lehet elintézni?

Ebben a részletes útmutatóban mindent megtudhat a bonus malus átvezetéséről, hogy Ön is a lehető legkedvezőbb díjakat fizethesse új gépjárműve után.

Mi az a Bonus Malus?

A bonus malus egy besorolási rendszer, amely a KGFB díját befolyásolja. Minél kevesebb balesetet okoz az üzembentartó, annál kedvezőbb bonus fokozatba sorolják, ezáltal alacsonyabb díjat kell fizetnie. A rendszer malus fokozatokat is alkalmaz, ha balesetet okozunk, ezek díjemelést eredményeznek.

Mikor Van Szerepe a Bonus Malus Átvezetésének?

Akkor van szerepe a bonus malus átvezetésének, ha:

 • Új autót vásárol: Eladta régi autóját, és szeretné megőrizni a kedvező bonus fokozatát az új járművön is.
 • Egy másik biztosítóhoz tér át: Új KGFB-t köt egy másik társaságnál, és szeretné érvényesíteni a korábbi bonus-malus besorolását.
 • Két járműve van: Egyik autóját eladja, és a megmaradó járműre szeretné átvíteni a jobb besorolást.

Hogyan Működik a Bonus Malus Átvezetése?

A bonus malus átvezetése a következőképpen zajlik:

 1. Megszűnik a régi szerződés: Először is fel kell mondani a régi KGFB szerződést. Fontos, hogy ezt megfelelően tegye meg, bemutatva az adásvételi szerződést vagy a forgalomból való kivonási iratokat. Ne hagyja, hogy a szerződés díjnemfizetés miatt szűnjön meg, mert ez negatív következményekkel járhat.
 2. Két éven belül új szerződést kell kötni: A régi szerződés megszűnését követő 2 éven belül új KGFB szerződést kell kötnie az új autóra. Ekkor kell megadni a bonus malus átvezetéséhez szükséges adatokat:
  • Az előző biztosító neve
  • A kötvényszám
  • A bonus-malus besorolás
 3. Azonos gépjárműkategóriában kell maradni: A bonus malus átvezetése csak azonos gépjárműkategóriában lehetséges. Tehát, ha motorkerékpárja volt, és személygépkocsit vásárol, nem viheti át a besorolását.
 4. Pontos adatok megadása: Fontos, hogy a bonus malus átvezetéséhez megadott adatok pontosak legyenek. Ha hibás információkat ad meg, a besorolást nem tudják érvényesíteni.

Hol Lehet Elintézni a Bonus Malus Átvezetését?

A bonus malus átvezetését az új KGFB szerződés megkötésekor tudja elintézni. Ezt megteheti:

 • Személyesen a biztosító irodájában: Bemegy a kiválasztott biztosító irodájába, és ott kéri a bonus malus átvezetését.
 • Telefonon: A legtöbb biztosító telefonon is fogadja a szerződéskötési kérelmeket, és ott is le tudja adni a bonus malus átvezetéséhez szükséges adatokat.
 • Online: Számos biztosító online is kínál KGFB szerződéskötési lehetőséget, ahol online is megadhatja a bonus malus átvezetéséhez szükséges információkat.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Hasznos tudnivalók:

 • A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) a bonus malus átvezetésével kapcsolatos vitás ügyekben illetékes.
 • Külföldön a bonus malus átvezetése nem mindig automatikus. Ilyenkor be kell szerezni a kártörténeti igazolást a korábbi biztosítótól, és ezt be kell mutatni az új biztosítónak.

A bonus malus átvezetése egy hasznos lehetőség, amellyel kedvezményesebb KGFB díjat érhet el, ha balesetmentes vezetési múlttal rendelkezik. Fontos, hogy ismerje a feltételeket és a folyamatot, hogy a lehető leghatékonyabban kihasználhassa ezt a kedvezményt.

Íme néhány további tipp:

 • Tartsa nyilván a bonus-malus fokozatát: A bonus-malus fokozatát megtalálja a KGFB szerződésén, vagy lekérheti a biztosítójától.
 • Összehasonlítsa a díjakat: Mielőtt új KGFB szerződést kötne, érdemes összehasonlítani a díjakat a különböző biztosítóknál. Így megtalálhatja a legkedvezőbb ajánlatot.
 • Kérdezze meg a biztosítóját: Ha bármilyen kérdése van a bonus malus átvezetésével kapcsolatban, forduljon bizalommal a biztosítójához.

A bonus malus átvezetése egy egyszerű folyamat, amellyel jelentős összeget takaríthat meg a KGFB díján. Használja ki ezt a lehetőséget, hogy kedvezőbb díjat fizessen a kötelező gépjármű-biztosításért!

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-25 04:56

Casco biztosítás társbiztosítottja
A Casco biztosítás egy opcionális gépjármű-biztosítás, amely széleskörű védelmet nyújt a saját hibás és idegen hibás károk ellen. A Casco biztosítás nem kötelező, de ajánlott minden olyan gépjármű-tulajdonosnak, aki magasabb szintű védelmet szeretne a járműve számára.

Tudásportál - 2024-07-19 17:30

Kötelező biztosítás vállalkozásoknak
Nincs külön Kötelező biztosítás vállalkozásoknak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) alapvetően egyforma mind magánszemélyek, mind vállalkozások számára.

Tudásportál - 2024-07-04 09:22

Mi az a Bonus-malus besorolás kalkulátor?
A Bonus-malus besorolás kalkulátor olyan, zömében az interneten fellelhető program, ami gyakorlatilag a bonus-malus rendszer táblázatból számolja ki az elkövetett károk alapján, hogy következő biztosítási időszakban milyen bonus fokozatban fog kerülni.