Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

Hogyan működik a bonus-malus lekérdezés?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

bonus_malus

Naptár ikon 2024-07-04
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) során a biztosítók a bonus- malus besorolással jutalmazzák vagy „büntetik” a jármű tulajdonosokat.Bonus-malus lekérdezés: Lássuk a részleteket

A bonus-malus besorolás a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díját befolyásoló tényező. A besorolás kármentes vezetés esetén javul (bonus), balesetokozás esetén pedig romlik (malus). A bonus-malus lekérdezés során megtudhatjuk, hogy melyik besorolásba tartozunk, ami alapján a biztosítók díjat szabnak ki. A bonus-malus lekérdezés lényege, hogy megismerjük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk (KGFB) bonus-malus besorolását. Ez a besorolás alapjaiban meghatározza a biztosítási díjunk mértékét. Minél jobb a bonus-malus besorolásunk, annál alacsonyabb a díj, és fordítva. A bonus besorolásnál azt ismerik el a biztosítók, hogy balesetmentesen, kármentesen vezetett valaki a meghatározott biztosítási időszakban, a malus esetében viszont egy káresemény miatt nem csak a kedvezményt veszik el, de ráadásul még pótdíjat is megállapítanak. Ezért fontos ismerni a bonus-malus lekérdezés mikéntjét.

Hol lehet lekérdezni a bonus-malus besorolást?

 • A régi biztosítónál: A legegyszerűbb módja a lekérdezésnek, ha felvesszük a kapcsolatot a régi biztosítónkkal. Ők kötelesek ingyenesen kiadni a kárelőzményi igazolást, amelyen szerepel a bonus-malus besorolásunk. Ezt e-mailben, telefonon vagy személyesen is megkérhetjük.
 • Online felületeken: Számos online felület is létezik, ahol lekérdezhetjük a bonus-malus besorolást. Ezek a felületek általában biztosítási díj kalkulátorokba vannak beépítve, és a rendszám megadása után adják ki az eredményt. Fontos megjegyezni, hogy ezek az online lekérdezések nem mindig pontosak, és eltérhetnek a biztosító által kiadott kárelőzményi igazoláson szereplő besorolástól.
 • A MABISZ nyilvántartásából: Ez a nyilvántartás a biztosítóknak elérhető, igazából ebben az esetben is az első pontban jelzett lekérdezési mód fog működni, vagyis a biztosítónál kell a lekérdezést kezdeni.

A bonus-malus lekérdezés menete:

 1. Válasszuk ki a lekérdezés módját (régi biztosító, MNB, alkusz).
 2. Készítsük elő a szükséges dokumentumokat (személyi igazolvány, forgalmi engedély, lakcímkártya).
 3. Indítsuk el a lekérdezést a választott módon.
 4. A lekérdezés után megkapjuk a bonus-malus besorolásunkat.

A bonus-malus lekérdezése egy egyszerű folyamat, amellyel megtudhatjuk, hogy mennyit kell fizetnünk a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításért. Érdemes rendszeresen lekérdezni a besorolásunkat, hogy nyomon követhessük a változását.

Fontos tudnivalók:

 • A bonus-malus besorolás évente változik, a biztosítási évforduló napján.
 • A besorolást a biztosítási szerződésben szereplő üzembentartó bonus-malus besorolása határozza meg.
 • Ha több üzembentartó van a szerződésben, akkor a legjobb bonus-malus besorolást fogják figyelembe venni a díj megállapításakor.

A bonus-malus besorolást befolyásolják a káresemények. Ha kárt okozunk, a besorolásunk romlik, és a díjunk emelkedik. Ha viszont kármentesek maradunk, a besorolásunk javul, és a díjunk csökken.

A bonus-malus besorolás alakulása M4-től M1-ig és A00-tól B10-ig

A bonus-malus besorolás egy betű-számsor, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjkedvezmény mértékét jelzi. A negatív besorolás M4-től M1-ig terjed, és a kártörténeti adatok alapján változik minden évfordulón. A pozitív besorolás A0-tól B10-ig terjed. Tulajdonképpen az A0 nem pozitív és nem is negatív, hiszen az az alapbesorolása a bonus-malusnak. Az A0 besorolású új üzembentartó, aki először köt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) egy adott gépjárműre. Ez a kiindulópont a bonus-malus rendszerben, ahonnan a besorolás javulhat a kármentes vezetés eredményeként, vagy romolhat balesetek okozása esetén. Fontos megjegyezni, hogy az A0 besorolás nem feltétlenül jelent magasabb biztosítási díjat. A díj mértéke számos más tényezőtől is függ, mint pl. a gépjármű típusa, a lakóhely, a vezető életkora, stb. Az A0 besorolásúaknak érdemes óvatosan és körültekintően vezetniük, hogy minél hamarabb javítsanak a bonus-malus besorolásukon, és alacsonyabb biztosítási díjat fizethessenek.

Tippek a kedvezőbb bonus-malus besorolás eléréséhez:

 • Vezessen óvatosan és körültekintően, hogy elkerülje a baleseteket.
 • Ha balesetet szenved, igyekezzen minél hamarabb rendezni a kárt, hogy ne rontsa a bonus-malus besorolását.
 • Válasszon olyan biztosítót, amely kedvező bonus-malus besorolást kínál.
 • Érdemes lehet több biztosítót is összehasonlítani, mielőtt szerződést kötne.
   
További cikkek
Tudásportál - 2024-04-19 15:40

Kötelező biztosítás ittas vezetésnél
A kötelező biztosítás ittas vezetésnél regresszív igényt támaszt a kárt okozó ittas biztosítottal szemben, ha balesetben vesz részt az ittas személy vezetés közben és így másnak kárt okoz. Ezt úgy szankcionálja a biztosító, hogy gyakorlatilag mentesül a térítés alól. Fizet ugyan, de azt vissza is követeli.

Tudásportál - 2024-07-10 13:20

A lakásbiztosítás váltás
A lakásbiztosítás váltás akkor történik, amikor egy biztosított személy úgy dönt, hogy egy másik biztosító társasághoz szerződik át a lakásbiztosításával.

Tudásportál - 2024-05-01 14:39

Lakásbiztosítás tartamkedvezménye
A lakásbiztosítás tartamkedvezménye egy olyan kedvezmény, melyet a biztosítók nyújtanak azoknak a biztosítóknak, akik hosszabb időre kötik meg a biztosítási szerződést.