Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 5 személykedvelte

Hogyan kerülhető el a fedezetlenségi díj?

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 5 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

fedezetlensegi_dij

Naptár ikon 2024-07-05
Címkék ikon gepjarmu_vasarlas, kotelezo_biztositas, dijfizetes

Röviden a fedezetlenségi díj csak pontos díjfizetéssel és odafigyeléssel kerülhető el.Kerülje el a fedezetlenségi díjat: Teljes útmutató a gondtalan forgalomhoz!

A fedezetlenségi díj egy kellemetlen, ám sajnos gyakori kiadás, amellyel a gépjármű-tulajdonosok szembesülhetnek. Hogy Ön is elkerülhesse ezt a felesleges terhet, összeállítottam egy átfogó útmutatót, amelyből megtudhatja:

Mi az a fedezetlenségi díj?

A fedezetlenségi díj egy olyan díjtétel, amelyet akkor kell megfizetni, ha a gépjárműve nem rendelkezik érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (KGFB) a forgalomban eltöltött időszakra. Ez történhet:

  • Díjnemfizetés: Ha nem fizeti be időben a KGFB díját, a biztosító felmondhatja a szerződést, és fedezetlenségi díjat számíthat fel a fedezetlen időszakra.
  • Használt autó vásárlása: Gépjárművásárláskor azonnal meg kell kötni a KGFB-t. Ha ezt elmulasztja, minden kimaradt napra fedezetlenségi díjat kell fizetnie.
  • Forgalomból való kivonás elmulasztása: Ha a gépjárművet nem vonja ki a forgalomból, de nem is használja, akkor is köteles fizetni a KGFB-t. Ha nem teszi meg, fedezetlenségi díjat számíthatnak fel.

Fontos: A fedezetlenségi díj nem azonos a büntetőbírsággal! A díj mellett bírságot is kaphat, ha a rendőrség ellenőrzi és megállapítja, hogy a gépjárműve nem rendelkezik érvényes biztosítással.

Mikor kell fizetni a fedezetlenségi díjat?

A fedezetlenségi díjat a biztosító számítja ki, és postán küldi meg a tulajdonosnak. A díj mértéke a fedezetlen időszak hosszától és a gépjármű kategóriájától függ. A díjat a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kell megfizetni.

Hogyan kerülhető el a fedezetlenségi díj?

A legegyszerűbb módja a fedezetlenségi díj elkerülésének a pontos és rendszeres díjfizetés. Ezenkívül javasolt:

  • Időben intézze a gépjármű átírást: Ha eladja a gépjárművet, haladéktalanul írassa át a vevőre. Ez megakadályozza, hogy Önre róják ki a fedezetlenségi díjat, ha a vevő nem köti meg a KGFB-t.
  • Használjon emlékeztetőket: Jegyezze fel a KGFB díjfizetésének esedékességét naptárba, vagy használjon erre alkalmas applikációt. Így biztosan nem felejti el a befizetést.
  • Kérjen díjbemutatót: A biztosítók kötelesek díjbemutatót küldeni a díjfizetési határidő előtt. Ezzel ellenőrizheti a díj összegét, és időben befizetheti.
  • Fontolja meg a beszedési megbízást: Állítson be beszedési megbízást a bankjában a KGFB díj automatikus átutalására.
  • Vonja ki a forgalomból a nem használt gépjárművet: Ha hosszabb ideig nem használja a gépjárművet, vonja ki a forgalomból. Így nem kell fizetnie a KGFB-t, és elkerüli a fedezetlenségi díj kockázatát.

A fedezetlenségi díj egy büntető jellegű díj, amit akkor kell megfizetni, ha a gépjárművünknek nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítása (KGFB) a forgalomban való részvétel során. Ez a díj nem csak kellemetlen kiadással jár, de komoly jogi következményekkel is járhat.

Hol lehet elintézni a fedezetlenségi díj befizetését?

A fedezetlenségi díjat a Kártalanítási Számla Kezelőnél (KSZ) lehet befizetni. A befizetés módjai a KSZ honlapján találhatók: https://mabisz.hu/kartalanitasi-szamla/

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Fontos!

A bonus-malus rendszer értelmében a KGFB díja kedvezményesebb lehet, ha hosszabb ideje van érvényes biztosításunk. Ha a biztosításunk fedezetlenné válik, a bonus-malus elévülése miatt elveszíthetjük a kedvezményeinket.

Összefoglalás

A fedezetlenségi díj egy komoly anyagi terhet jelenthet. Egyszerűen elkerülhető, ha odafigyelünk a díjak befizetésére és a KGFB érvényességére. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk bizalommal biztosítási szakemberhez.

Ne feledjük: A bonus-malus rendszernek köszönhetően a fedezetlenségi díj nem csak anyagi veszteséget, de a bonus-malus elévülését is okozhatja, ami a jövőbeli KGFB díjak emelkedéséhez vezethet.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-24 15:19

Utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia biztosítása
Az utasbiztosítás autóra kötött asszisztencia biztosítása egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett szolgáltatás, amely biztonságot és nyugalmat nyújt külföldi utazása során, ha autóval közlekedik. Számos praktikus szolgáltatást nyújt, amelyek segítséget nyújthatnak váratlan helyzetekben.

Tudásportál - 2024-07-11 06:55

A magyar biztosítási piacról
A magyarországi biztosítási piac jellemzőit sokrétű tényezők határozzák meg, amelyek tükrözik az ország gazdasági, társadalmi és jogi kereteit.

Tudásportál - 2024-07-15 16:31

A kötelező biztosítás igazolása külföldön
A kötelező biztosítás igazolása külföldön is rendkívül egyszerű folyamat, erre szolgál az úgy nevezett Zöldkártya, mely a zöldkártya egyezmény országaiban igazolja a KGFB meglétét.