Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás visszaigénylése

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Létezik olyan helyzet, amikor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjának egy részét vissza lehet igényelni, ez a kötelező biztosítás visszaigénylése.Kötelező Biztosítás Visszaigénylése: Tudnivalók

A kötelező biztosítás visszaigénylése egy olyan lehetőség, amellyel visszaszerezheti a befizetett díj egy részét, ha a gépjárművet az év során eladja. Ez azért lehetséges, mert a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) a forgalomban lévő autóra, nem pedig a tulajdonosra vonatkozik.

Miért szükséges a kötelező biztosítás visszaigénylése?

  • Pénz visszaszerzése: Ha előre kifizette a KGFB díjat az egész évre, de időközben eladja a járművet, jogosult a befizetett díj egy részének visszatérítésére.
  • Kerülje a felesleges kiadásokat: Ha nem igényli a visszaigénylést, akkor feleslegesen fizet a biztosításért olyan időszakra, amikor már nem Ön a gépjármű tulajdonosa.

Hogyan működik a kötelező biztosítás visszaigénylése?

A kötelező biztosítás visszaigénylése általában egyszerű folyamat:

  1. Értesítse a biztosítót: Az első lépés a biztosító tájékoztatása a jármű eladásáról. Ezt megteheti telefonon, e-mailben vagy személyesen.
  2. Szolgáltassa be a szükséges dokumentumokat: A biztosítónak be kell mutatnia a jármű eladását igazoló dokumentumokat, mint például az adásvételi szerződést és a forgalmi engedélyt.
  3. Igényelje a visszatérítést: A legtöbb esetben a biztosító automatikusan visszatéríti a díj egy részét. Ha nem, akkor be kell nyújtania a visszatérítési igényt.

Fontos: A kötelező biztosítás visszaigénylése feltételei és a visszatérített összeg biztosítótársaságonként eltérhetnek. Ezért a pontos információkért forduljon a saját biztosítójához.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.

Tippek a kötelező biztosítás visszaigényléséhez:

  • Minél hamarabb igényelje a díj visszatérítését: A legtöbb biztosítótársaság korlátozza a visszaigénylési határidőt. Ezért célszerű minél hamarabb elindítani a folyamatot, miután eladta a gépjárművet.
  • Gyűjtse össze a szükséges dokumentumokat: Mielőtt felveszi a kapcsolatot a biztosítójával, gyűjtse össze a gépjármű eladásával kapcsolatos összes dokumentumot. Így megkönnyíti és felgyorsítja a visszaigénylési folyamatot.

Ne feledje: A kötelező biztosítás visszaigénylése egy jog, amellyel Ön is élhet. Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy visszaszerezze a befizetett díj egy részét!

Fontos megjegyezni, hogy ezek az általános lépések, és a biztosítótársaságok eljárásai eltérhetnek. Ezért mindig érdemes előre tájékozódni a saját biztosítójának pontos feltételeiről. A biztosítótársaság weboldalán vagy ügyfélszolgálatán keresztül tájékozódhat a visszaigénylési folyamatról, a szükséges dokumentumokról, és a visszatérítési határidőkről.

Hasznos források:

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-01 14:20

Lakásbiztosítás túlbiztosítása
A lakásbiztosítás túlbiztosítása egy olyan helyzet, amikor a biztosított ingatlan értéke magasabb, mint a biztosítási szerződésben megadott összeg.

Tudásportál - 2024-07-10 05:21

Kárszakértői vélemény
A kárszakértői vélemény egy részletes értékelés vagy jelentés, amit egy hivatalosan képzett és gyakorlott szakember, a kárszakértő állít össze.

Tudásportál - 2024-07-15 13:16

Kötelező biztosítás elektromos rollerre
Magyarországon az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozás a járművek típusától és teljesítményétől függ. Viszont Kötelező biztosítás elektromos rollerre szükséges, ha eléri a megadott sebességet.