Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás váltás lehetőségei

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-18
Címkék ikon biztositasi_evforduló

A kötelező biztosítás váltás lehetősége év közben is adott, de ennek mikéntje és ideje bizonyos feltételekhez kötött.Kötelező Biztosítás Váltás: Lehetőségek, Teendők és Tippek

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) váltása évente egy alkalommal, az évforduló előtt 30 nappal lehetséges. Azonban bizonyos esetekben év közben is van lehetőség a váltásra, de ez bizonyos feltételekhez kötött.

Mikor lehetséges a kötelező biztosítás váltás év közben?

 • Ha új autót vásárolt: Új autó vásárlása esetén a kötelező biztosítást is meg kell kötni, de nem kell megvárni az évfordulót. Azonnal válthat biztosítót, miután megvette az autót.
 • Ha a tulajdonos vagy üzembentartó személye megváltozik: Ha eladja az autóját, és az új tulajdonos nem ugyanaz a személy, aki a meglévő szerződést kötötte, akkor az új tulajdonosnak új kötelező biztosítást kell kötnie. Ezt megteheti év közben is.
 • Ha a kockázatbesorolása megváltozik: Bizonyos esetekben a biztosító módosíthatja a kockázatbesorolását, ami befolyásolhatja a biztosítási díjat. Ilyen esetben Önnek joga van a szerződést felmondani, és új biztosítót választani.
 • Ha a biztosító díjat emel: A biztosító év közben is emelheti a díjakat. Ha nem ért egyet az emeléssel, akkor felmondhatja a szerződést, és új biztosítót választhat.

Fontos megjegyezni, hogy a kötelező biztosítás váltás év közben gyakran magasabb költségekkel járhat, mint az év végi kampány idején. Ennek oka, hogy a biztosítók év végén kedvezményeket és kampányokat kínálnak, hogy új ügyfeleket szerezzenek.

A kötelező biztosítás váltás lépései:

 1. Tájékozódjon: Hasonlítsa össze a különböző biztosítók ajánlatait online kalkulátorok segítségével. Figyeljen a díjakra, a fedezetekre és a szolgáltatásokra.
 2. Mondja fel a meglévő szerződését: Írásban mondja fel a meglévő kötelező biztosítási szerződését legalább 30 nappal az évforduló előtt. A felmondást a biztosítónak postán, e-mailben vagy faxon is elküldheti.
 3. Kösse meg az új szerződést: Válasszon egy új biztosítót, és kösse meg az új kötelező biztosítási szerződést. A szerződéskötéshez szüksége lesz a gépjármű adataira, a forgalmi engedélyre és a személyes adataira.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.


Tippek a kötelező biztosítás váltáshoz:

 • Kezdje el a kalkulációt időben: Ne várjon az utolsó pillanatra, mert így kevesebb ideje lesz a legjobb ajánlat megtalálására.
 • Hasonlítsa össze a fedezeteket: Ne csak a díjakat, de a fedezeteket is hasonlítsa össze. Győződjön meg róla, hogy a választott biztosítás a szükségleteinek megfelelő fedezetet nyújt.
 • Kérdezze meg a bonus-malus besorolását: A bonus-malus besorolás jelentősen befolyásolhatja a biztosítási díjat. Kérdezze meg a biztosítót a bonus-malus besorolásáról, és hasonlítsa össze a versenyzők ajánlataival.
 • Olvasa el a szerződési feltételeket: Mielőtt aláírja a szerződést, olvasa el figyelmesen a szerződési feltételeket. Győződjön meg róla, hogy megérti a feltételeket, és hogy azok megfelelnek az elvárásainak.

A kötelező biztosítás váltás általános szabályként nem lehetséges a szerződési időszak alatt, hacsak nem állnak fenn az alábbi különleges körülmények:

 • Forgalmi engedély cseréje: Új forgalmi engedély kiállítása esetén lehetséges a biztosításváltás, még a szerződési időszakon belül is.
 • Lakcím változás: Ha a gépjármű tulajdonosának lakcíme megváltozik, és az új lakcím egy másik bonus-malus besorolásba tartozik, akkor lehetséges a biztosításváltás.
 • Jármű tulajdonosának változása: Járműtulajdonos-váltás esetén a vásárló jogosult a biztosítást a saját nevére váltani, még a szerződési időszakon belül is.
 • Biztosítási díj emelkedése a biztosító részéről: Amennyiben a biztosító egyoldalúan emeli a biztosítási díjat, a gépjármű tulajdonosa jogosult a szerződést felmondani és új biztosítót választani.
 • Kárrendezési problémák: Ha a gépjármű tulajdonosa nem elégedett a biztosító kárrendezési eljárásával, akkor jogosult a szerződést felmondani és új biztosítót választani.

Kötelező biztosítás váltás: Mindig érdemes tájékozódni a váltás lehetőségeiről, feltételeiről és költségeiről, mielőtt döntést hoz. A biztosítók honlapján és a biztosítási portálokon rengeteg hasznos információt találhat. A biztosítási szerződés feltételei és a helyi szabályozások eltérőek lehetnek. Ezért mindig javasolt a biztosítóval és a szakértőkkel egyeztetni a biztosításváltás lehetőségéről és feltételeiről.

Ne feledje:  A kötelező biztosítás érvényes biztosítással kell rendelkeznie a gépjárműnek a forgalomban való részvételhez. A biztosításváltás során fontos a határidők betartása, a szükséges dokumentumok beszerzése és a megfelelő biztosító kiválasztása.
 

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-18 06:49

A kötelező biztosítás táblázat
A "kötelező biztosítás táblázat" valószínűleg egy tarifa táblázatra utal, mely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) díjtételeit mutatja be különböző paraméterek alapján.

Tudásportál - 2024-05-04 09:00

Utasbiztosítás Magyarországra
Magyarországon él életvitelszerűen, de szeretne kirándulni belföldön? Akkor az utasbiztosítás Magyarországra a tökéletes megoldás lehet, hisz ez a fajta biztosítás biztonságot nyújt a hazai utazások során, akár hosszabb időre is.

Tudásportál - 2024-07-02 13:51

Mi az a zöldkártya?
A Zöldkártya egy olyan, nemzetközileg elfogadott gépjármű-biztosítási bizonylat, mely azt igazolja, hogy az üzemben tartó a hazájában olyan felelősségbiztosítással rendelkezik.