Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás szüneteltetése

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Magyarországon a kötelező biztosítás szüneteltetése lehetséges, de csak bizonyos körülmények között, és a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonásával együtt érvényesíthető.A kötelező biztosítás szüneteltetése: Hasznos tudnivalók

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) szüneteltetése egy praktikus lehetőség, ha a járművet hosszabb ideig nem használjuk. Fontos megjegyezni, hogy ez csak bizonyos körülmények között lehetséges, és szorosan összefügg a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonásával.

Mikor lehetséges a kötelező biztosítás szüneteltetése?

 • Forgalomból történő ideiglenes kivonás: Amikor a járművet nem használjuk hosszabb ideig, például külföldi tartózkodás, meghibásodás, vagy egyéb ok miatt, a KGFB szüneteltethető. Ehhez elengedhetetlen a jármű forgalomból történő hivatalos kivonása.

Hogyan történik a kötelező biztosítás szüneteltetése?

 1. Forgalomból való kivonás: Első lépésként a járművet ki kell vonni a forgalomból. Ezt a helyi Közlekedési Hatóságnál (kormányhivatal) lehet megtenni. A kérelem benyújtásához szükséges okmányokról a hatóság honlapján vagy személyesen tájékozódhat. A forgalomból történő kivonás után megkapja az ideiglenes kivonási igazolást.
 2. Értesítse a biztosítót: Miután a jármű forgalomból történő kivonása megtörtént, haladéktalanul értesítse a biztosítót a változásról, és kérje a kötelező biztosítás szüneteltetését. A biztosító általában kérni fogja a forgalomból kivonási igazolás másolatának bemutatását.
 3. Biztosítási kötvény frissítése: A biztosító frissíti a biztosítási kötvényt, hogy tükrözze a jármű forgalomból történő kivonását és a biztosítás szüneteltetését.

Mire kell figyelni a kötelező biztosítás szüneteltetése esetén?

 • Biztosítási védelem: A szüneteltetés ideje alatt a jármű nem jogosult semmilyen biztosítási védelemre, azaz semmilyen káreseményre nem térít a biztosító.
 • Újbóli forgalomba helyezés: Amikor újra használni kívánja a járművet, ismét be kell jelenteni a forgalomba állítást, és újra kell aktiválni a KGFB-t.
 • A szüneteltetés díja: A szüneteltetés általában díjmentes, de egyes biztosítók díjat számíthatnak fel a szolgáltatásért.
 • Kötelezettségek: A szüneteltetés nem mentesíti a kötelező befizetések alól, azaz a díjat a szüneteltetés ideje alatt is meg kell fizetni a biztosítónak.

A kötelező biztosítás szüneteltetése folyamatát a biztosító és a helyi közlekedési hatóságok pontos előírásainak megfelelően kell végrehajtani, ezért mindig érdemes előzetesen tájékozódni a pontos lépésekről.

További hasznos információk:

 • A kötelező biztosítás szüneteltetésével kapcsolatos további információkért forduljon a biztosítójához vagy a Magyar Biztosítók Szövetségéhez.
 • A forgalomból történő kivonással és a forgalomba helyezéssel kapcsolatos tudnivalókat a Közlekedési Hatóság honlapján találja: https://ugyfelkapu.gov.hu/.

Fontos: A kötelező biztosítás szüneteltetése során mindig kövesse a biztosító és a helyi közlekedési hatóságok pontos előírásait. Javasolt előzetesen tájékozódni a folyamat pontos lépéseiről, hogy elkerülje a kellemetlenségeket. A kötelező biztosítás szüneteltetése csak indokolt esetben javasolt, és kizárólag a forgalomból történő ideiglenes kivonás esetén lehetséges. A szüneteltetés ideje alatt a jármű nem rendelkezik biztosítási védelemmel, ami komoly anyagi következményekkel járhat baleset esetén.

Ne feledje:

 • A kötelező biztosítás szüneteltetése csak indokolt esetben javasolt, mivel a szüneteltetés ideje alatt a jármű nem rendelkezik biztosítási védelemmel.
 • A szüneteltetés nem mentesíti a kötelező biztosítási díj megfizetése alól.
 • A szüneteltetés időtartama legfeljebb egy év lehet. Ezt követően a szerződés automatikusan megszűnik, ha a járművet nem helyezik vissza forgalomba.
  A biztosítás szüneteltetésének lépései és szabályai az alábbiakban ismertetettek:

A kötelező biztosítás szüneteltetése folyamatát a biztosító és a helyi közlekedési hatóságok pontos előírásainak megfelelően kell végrehajtani, ezért érdemes mindig előzetesen tájékozódni a pontos lépésekről.

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-01 11:00

Lakásbiztosítás pince méretének kiszámítása
A lakásbiztosítás pince biztosítása esetére is lehetséges, de a méretének pontos kiszámítása és a biztosítási fedezet meghatározása speciális lépéseket igényel.

Tudásportál - 2024-04-25 05:19

Casco biztosítás után fizetendő adó
Fontos azonban tudni, hogy a Casco biztosítás után fizetendő adó is van. Ez az adónem 2013. január 1-jétől van érvényben Magyarországon, és a biztosítási adó néven ismert.

Tudásportál - 2024-07-12 17:37

Utasbiztosítás bankkártyához
Bizonyos esetben járhat utasbiztosítás bankkártyához, melyet a bankok gyakran prémium kategóriájú bankkártyákhoz ajánlanak.