Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás szintek

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás szintek nem értelmezhetőek a cím szerint. Magyarországon a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) általában nem rendelkezik különböző szintekkel, mint ahogyan az néhány más típusú biztosítás esetében megszokott lehet (például lakásbiztosításoknál, ahol különböző csomagok közül lehet választani).A KGFB esetében azonban minden szerződés alapvetően ugyanazokat a fedezeteket nyújtja, ami a harmadik fél személyi sérüléseit és anyagi kárait téríti, amelyek a biztosított jármű használata során keletkeztek. Egyetlen dolog hasonlít, vagy nevezhető meg a kötelező biztosítás szintek alapján, a bonus-malus. Ott ugyanis fokozatok vannak.

Bonus-Malus rendszer

Amit említesz, az a bonus-malus rendszer, amely valóban egyfajta szinteket jelent a KGFB-n belül, de ezek nem a fedezet típusát, hanem a díjszámítást befolyásolják. A bonus-malus rendszer a biztosított vezetési előéletét és károkozási hajlamát értékeli, és ennek alapján állapítja meg a biztosítási díjat:

  • Bonus: Jutalmazza a kártalan vezetőket. Ha nem követsz el balesetet, amelyért te vagy a felelős, a biztosítási díjad csökkenhet a következő évre.
  • Malus: Bünteti a károkozást. Ha balesetet okozol, és a biztosítódnak kártérítést kell fizetnie, a következő évi biztosítási díjad emelkedhet.

Miként működik a bonus-malus?

  • A rendszer általában egy pontrendszer alapján működik, ahol minden biztosítási év elején újraértékelik a helyzetedet.
  • Minél alacsonyabb a pontszámod (vagy osztályod), annál kedvezőbb a díjazás.
  • A pontos malus és bonus lépések, valamint a díj változások mértéke biztosító válogatás kérdése, és minden biztosító másként alkalmazza.

Összefoglalva, bár kötelező biztosítás szinteket a fedezet tekintetében, a bonus-malus rendszer biztosítja, hogy a díjak mértéke igazodjon a vezető kockázatához és károkozási előéletéhez. Ez ösztönözheti a biztonságos vezetést és segíthet a kockázatok mérséklésében.

További cikkek
Tudásportál - 2024-06-10 16:20

Kötelező biztosítás váltás határidő betartása
A kötelező biztosítás váltás határidő betartása rendkívül fontos, legyen szó évfordulós vagy kampány szerű biztosító váltásról.

Tudásportál - 2024-07-04 10:22

Mi az az üzembentartó váltás?
Az üzembentartó váltás, amikor eladja a tulajdonos a járművet, vagy más fogja azt használni.

Tudásportál - 2024-04-22 15:51

Kötelező biztosítás tartozás esetén
Kötelező biztosítás tartozás kapcsán, fontos, hogy mihamarabb rendezze a tartozást, hogy elkerülje a biztosítási fedezet megszakítását vagy egyéb jogi következményeket.