Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

Tudásportál gyerekeknek kategória váltás

GYEREKEKNEK ÍRT VERZIÓ

Tudásportál egyszerűen kategória váltás

KÖZÉRTHETŐBB VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás meddig érvényes

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Naptár ikon 2024-07-16
Címkék ikon biztositasi_evforduló

Ha arról beszélünk, hogy a kötelező biztosítás meddig érvényes, akkor elmondható, hogy az amíg felmondásra nem kerül évfordulóra vagy KGFB kampány idején, ha nem mondják fel, akkor a jármű eladásáig. Kötelező Biztosítás Meddig Érvényes? Teljes Kézikönyv

A kötelező biztosítás meddig érvényes gyakori kérdés a járműtulajdonosok körében. A válasz összetett, és a biztosítási szerződés típusától, a megkötési dátumtól és a kampányidőszakoktól függ. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) általában évente egyszer, a megkötött szerződés alapján kerül megújításra. Az érvényesség időtartama a biztosítási szerződésben meghatározott kezdő és lejárati dátum között van. Ha a szerződést nem mondják fel vagy nem hosszabbítják meg, automatikusan meghosszabbításra kerül. 

Az alapvető szabályok:

 • A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) általában évente egyszer, a megkötött szerződés alapján kerül megújításra.
 • Az érvényesség időtartama a biztosítási szerződésben meghatározott kezdő és lejárati dátum között van.
 • Ha a szerződést nem mondják fel vagy nem hosszabbítják meg, automatikusan meghosszabbításra kerül.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.


Az évforduló KGFB esetén:

Magyarországon, a KGFB kötelező megújításának pontos dátuma függhet a jármű forgalomba helyezésének évfordulójától, a biztosítási szerződés megkötésének időpontjától, vagy az KGFB kampányidőszaktól (Minden év novembere). Az éves biztosítási periódus végeztével a biztosítás meghosszabbítása szükséges ahhoz, hogy a jármű továbbra is közúton legálisan közlekedhessen, ami automatikus, ha nem történik felmondás. Fontos tudni, hogy a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonásának időszaka alatt a biztosítási védelem szünetel és a szerződő díjfizetési kötelezettsége sem áll fenn, ezen idő alatt a biztosítás nem érvényes.

 • Az évforduló az a nap, amikor a biztosítási időszak lejár. Ezen a napon van lehetősége a biztosítási szerződés felmondására vagy megújítására.
 • A biztosítók értesítést küldenek az évforduló közeledtével, hogy Ön eldönthesse, mit szeretne tenni.
 • Ha nem mondja fel a szerződést, és nem fizet be a díjat, a biztosító automatikusan meghosszabbítja a szerződést.

Milyen okokból történhet az érvényességi idő rövidülése?

 • Díjnemfizetés: Ha nem fizeti be a kötelező biztosítás díját a lejárati határidőig, a biztosító felmondhatja a szerződést. Ez esetben a biztosítás érvényessége megszűnik, és a jármű nem közlekedhet közúton.
 • Káresemény: Bizonyos esetekben a káresemények következtében a bonus besorolása romolhat, ami magasabb díjakhoz vezethet. Ritka esetekben a biztosító felmondhatja a szerződést, ha túl sok kárt okozott.
 • Gépjármű forgalomból történő kivonás: A gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonásának időszaka alatt a biztosítási védelem szünetel, és a díjfizetési kötelezettség sem áll fenn. Ez esetben a biztosítás nem érvényes.

Fontos:

 • Mindig tartsa szem előtt a kötelező biztosítás lejárati dátumát.
 • Időben fizesse be a díjat, hogy elkerülje a felmondást és a szankciókat.
 • Ha változások történnek a jármű adataiban vagy a tulajdonos személyében, értesítse a biztosítót.
 • Kérdezze meg a biztosítóját a bonus-malus besorolásáról és a díjszámításról.
 • Összehasonlíthatja a biztosítási ajánlatokat, hogy megtalálja a legkedvezőbb díjat.

Hasznos link:

Ne feledje: A kötelező biztosítás érvényességének ellenőrzése a biztosított felelőssége. A fenti információk segítenek a tájékozódásban és a tudatos döntéshozatalban a kötelező biztosítás megkötése és fenntartása során.

További cikkek
Tudásportál - 2024-04-25 05:19

Casco biztosítás után fizetendő adó
Fontos azonban tudni, hogy a Casco biztosítás után fizetendő adó is van. Ez az adónem 2013. január 1-jétől van érvényben Magyarországon, és a biztosítási adó néven ismert.

Tudásportál - 2024-07-03 22:07

A magyar biztosítási piac működése
A magyar biztosítási piac működése összetett, de alapvetően két fő részre oszlik: az életbiztosításokra és a nem életbiztosításokra.

Tudásportál - 2024-07-19 15:15

Kötelező biztosítás pótdíj kiszabása
A Kötelező biztosítás pótdíj kiszabása többféle módon is felmerülhet, amelyek befolyásolhatják a biztosítás éves díját.