Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás lejárt jogosítvány esetén

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

Röviden, a kötelező biztosítás lejárt jogosítvány esetén is megköthető.A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése nem követeli meg a jogosítvány meglétét vagy érvényességét. A KGFB a járműhöz kapcsolódik alapvetően, nem pedig a tulajdonosra, így a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója köteles a biztosítást megkötni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e érvényes jogosítvánnyal. 

Ez azt jelenti, hogy ha valaki gépjárművet vásárol, akár jogosítvánnyal rendelkezik, akár nem, kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötnie a járműre. A jogosítvány érvényességének lejárta vagy hiánya azonban nem jogosít fel senkit arra, hogy vezessen. A jármű vezetéséhez érvényes jogosítvány szükséges. A jogosítvány nélküli vezetés szabálysértésnek minősül és komoly jogi következményekkel járhat, beleértve bírságokat, jogosítvány megszerzésének késleltetését, vagy akár büntetőjogi felelősséget is. A kötelező biztosítás lejárt jogosítvány esetén sem fog téríteni baleset esetén, vagy regresszív igényt fog támasztani a biztosított felé.

Tehát bár a biztosítás megkötése lehetséges érvényes jogosítvány nélkül, a járművezetéshez mindig szükséges a megfelelő jogosítvány megléte.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-11 06:55

A magyar biztosítási piacról
A magyarországi biztosítási piac jellemzőit sokrétű tényezők határozzák meg, amelyek tükrözik az ország gazdasági, társadalmi és jogi kereteit.

Tudásportál - 2024-04-22 15:51

Kötelező biztosítás tartozás esetén
Kötelező biztosítás tartozás kapcsán, fontos, hogy mihamarabb rendezze a tartozást, hogy elkerülje a biztosítási fedezet megszakítását vagy egyéb jogi következményeket.

Tudásportál - 2024-05-31 10:19

Kár
A "kár" fogalma általában olyan veszteséget jelent, mely vagyont, egészséget vagy jólétet érintő negatív hatással jár.