Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás jogosítvány nélkül

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A KGFB a járműhöz kapcsolódik alapvetően, nem pedig a tulajdonosra, így a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója köteles a biztosítást megkötni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e érvényes jogosítvánnyal. Ebből következik, hogy a kötelező biztosítás jogosítvány nélkül is megköthető.Kötelező Biztosítás Jogosítvány Nélkül: Mikor Lehetséges?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése kötelező minden Magyarországon forgalomban lévő gépjárműre, még akkor is, ha annak nincs érvényes forgalmi engedélye, vagy nincs jogosult vezetője. Ez azt jelenti, hogy lehet kötelező biztosítást kötni jogosítvány nélkül is, de csak bizonyos esetekben és meghatározott feltételek mellett.

Kik köthetnek kötelező biztosítást jogosítvány nélkül?

Jogosítvány nélkül a következők köthetnek kötelező biztosítást:

 • A gépjármű tulajdonosa: Függetlenül attól, hogy van-e érvényes jogosítványa, a tulajdonosnak kötelessége gondoskodni a gépjármű kötelező biztosításáról.
 • Megbízott személy vagy üzembentartó: A tulajdonos írásban megbízhat egy másik személyt a kötelező biztosítás megkötésével, ha neki magának nincs jogosítványa, valamint, ha nem ő fogja vezetni a járművet, de az üzembentartónak vagy a megbízottnak sem kötelező a jogosítvány a kötéshez, csak kizárólag a jármű vezetéséhez!
 • Gépjárműkereskedő: Új gépjármű forgalomba helyezésekor a gépjárműkereskedő köteles megkötni a kötelező biztosítást.

Azonosítási feltételek a biztosítás megkötéséhez jogosítvány nélkül:

 • A jármű tulajdonosának azonosíthatónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy személyazonossági okmányt (személyi igazolvány, útlevél) kell bemutatni a biztosítónak.
 • A meghatalmazott személynek vagy üzembentartónak érvényes vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és a meghatalmazást írásban kell rögzíteni. A meghatalmazásnak tartalmaznia kell a jármű rendszámát, a tulajdonos nevét és címét, a meghatalmazott személy nevét és címét, valamint a meghatalmazás hatályát.

Feltételek a KGFB jogosítvány nélküli megkötéséhez:

 • Érvényes forgalmi engedély: A gépjárműnek érvényes forgalmi engedéllyel kell rendelkeznie.
 • Nyilatkozat a nem használatról: A tulajdonosnak vagy a megbízottnak nyilatkoznia kell arról, hogy a gépjárművet nem fogják használni a forgalomban.
 • Tájékoztatás a jogosult vezető hiányáról: A biztosítót tájékoztatni kell arról, hogy a gépjárműnek nincs jogosult vezetője. Ez akkor is érvényes, ha a jogosítványt elvették, vagy orvosi okokból bevontak.
 • Azonosítási feltételek: A tulajdonosnak személyazonossági okmányt kell bemutatnia, a megbízottnak pedig érvényes jogosítványa kell legyen. A megbízást írásban kell rögzíteni, feltüntetve a rendszámot, a tulajdonos adatait, a megbízott adatait és a megbízás hatályát.

Fontos megjegyzések:

 • A jogosítvány nélküli vezetés veszélyes és jogi következményekkel járhat.
 • A KGFB nem fedezi a jogosítvány nélküli vezetésből eredő károkat a vezetőnek.
 • A biztosítók megtagadhatják a kártérítést, ha jogosítvány nélküli vezetés történt.

Tippek a KGFB jogosítvány nélküli megkötéséhez:

 • Hasonlítsa össze a biztosítók ajánlatait.
 • Olvassa el alaposan a biztosítási feltételeket.
 • Kérdezze meg a biztosítót a jogosítvány nélküli kötés feltételeiről.

 Hasznos linkek:

Összefoglalás:

A kötelező biztosítás jogosítvány nélkül is megköthető Magyarországon, de csak szigorú feltételeknek megfelelve. Lehetséges, ha a gépjármű tulajdonosa nem jogosult a vezetésre, de megbízza mást a biztosítás megkötésével és a jármű üzemeltetésével. Fontos megjegyezni, hogy a jogosítvány nélküli vezetés súlyos jogi következményekkel járhat, és a KGFB nem fedezi a jogosítvány nélküli vezetésből eredő károkat a vezetőnek.

További fontos tudnivalók:

 • A KGFB díja a gépjármű típusától, a motorteljesítményétől, a forgalmi engedélyben megadott lakóhelytől és a bonusz-malus besorolástól függ. A bonusz-malus besorolást a megbízott üzembentartó adatai alapján határozzák meg, ha nem rendelkezik előzményszerződéssel és kártörténeti igazolással, akkor az alapdíjat kell indulásnál fizetni.
 • A KGFB megkötéséhez a biztosítónak be kell jelenteni a gépjármű adatait, a tulajdonos személyes adatait, és a megbízott üzembentartó adatait (ha van).
 • A KGFB ugyanazokra a feltételekre vonatkozik, mint a jogosítvánnyal rendelkező üzembentartókra. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás fedezi a balesetek során okozott károkat, és a károsultak kártérítést kaphatnak.
 • A megbízott üzembentartó felelős a gépjármű jogszerű üzemeltetéséért, és köteles betartani a közúti forgalom szabályait.
 • A jogosítvány nélküli vezetés súlyos jogsértésnek minősül, és büntetőjogi következményekkel járhat.

Ha bármilyen kérdése van a meglévő kötelező biztosítással kapcsolatban, természetesen a saját biztosítójához is fordulhat információért. 

További cikkek
Tudásportál - 2024-05-30 22:51

Kárbejelentés
A Kárbejelentés a biztosított hivatalos lépése, amellyel a biztosítási esemény bekövetkezését bejelenti a biztosítónak.

Tudásportál - 2024-04-25 09:39

Lakásbiztosítás alapterület számítás
A lakásbiztosítás megkötésekor elengedhetetlen a lakásbiztosítás alapterület számításának pontos elvégzése. Ez a számítás kulcsfontosságú a megfelelő díj megállapításához, és a biztosítási fedezet pontos meghatározásához.

Tudásportál - 2024-05-02 10:53

Utasbiztosítás egészségpénztár kikötéssel
Egészségpénztári tagként is védelmet biztosíthat magának európai utazásai során egy utasbiztosítás egészségpénztár tagság esetén is nyújthat szolgáltatást.