Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás igazolása külföldön

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás igazolása külföldön is rendkívül egyszerű folyamat, erre szolgál az úgy nevezett Zöldkártya, mely a zöldkártya egyezmény országaiban igazolja a KGFB meglétét.Kötelező biztosítás igazolása külföldön: Minden, amit tudni kell!

A külföldi autózás izgalmas kaland lehet, de fontos felkészülni a váratlan helyzetekre is. Ilyen lehet egy baleset, ami bárhol bekövetkezhet. Ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kötelező biztosítás külföldön történő igazolásának menetrendjével.

Mi az a zöldkártya?

A zöldkártya egy nemzetközi biztosítási igazolás, amely bizonyítja, hogy a gépjármű rendelkezik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással az adott országban. Ez a dokumentum nem helyettesíti a kötelező biztosítást, csupán annak meglétét igazolja.

Fontos megjegyezni: A zöldkártya nem minden országban kötelező a belépéshez. Vannak országok, ahol a rendszámtábla alapján ellenőrzik a biztosítást, míg máshol elegendő a magyar forgalmi engedély bemutatása.

Mikor és hogyan használható a zöldkártya?

 • Nemzetközi érvényesség: A zöldkártya azon országokban használható, amelyek részesei a zöldkártya rendszernek. Ezek többsége európai ország, de ide tartozik néhány más, Európán kívüli ország is. A zöldkártya rendszer tagjainak aktuális listáját megtalálja a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján. https://mabisz.hu/zoldkartya/
 • Biztosítási fedezet igazolása: A zöldkártya a határellenőrzések során, illetve baleset esetén szolgál arra, hogy gyorsan és egyszerűen igazolja a jármű biztosítási fedezetét. Ez különösen fontos lehet, ha a helyi hatóságok nem ismerik fel az adott ország saját biztosítási dokumentumait.
 • Egyszerűsített eljárások: Ha baleset történik külföldön, a zöldkártya segít egyszerűsíteni a kártérítési eljárásokat, mivel egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a biztosítási fedezet meglétére. Ez időt és pénzt takaríthat meg Önnek.

Előnyök:

 • Gyorsabb és egyszerűbb kárrendezés
 • Egyértelmű bizonyíték a biztosítási fedezetre
 • Kommunikációs akadályok leküzdése

Hogyan szerezhető be a zöldkártya?

A zöldkártyát a jármű kötelező biztosítását kötő biztosítótól lehet igényelni. Általában ingyenes vagy kis díj ellenében adják ki. Fontos, hogy a zöldkártyát még az utazás előtt szerezzük be, mert a határon már késő lehet.

Hol kell kérni az igazolást a kötelező biztosításról külföldön?

Amennyiben a zöldkártya nem kötelező az adott országban, a kötelező biztosítás meglétét a következő módokon lehet igazolni:

 • Rendszámtábla: Bizonyos országokban a rendszámtábla alapján ellenőrzik a biztosítást.
 • Forgalmi engedély: A magyar forgalmi engedély sok országban elfogadott igazolásként szolgál.
 • Nemzeti igazolás: Egyes országokban a helyi biztosító által kiállított igazolást is elfogadják.

Fontos: Mielőtt külföldre utazik, tájékozódjon a célország aktuális előírásairól a kötelező biztosítás igazolásával kapcsolatban.

Összefoglalva:

A zöldkártya egy hasznos eszköz, amely megkönnyíti a kötelező biztosítás igazolását külföldön. Fontos, hogy még az utazás előtt szerezzük be, és tájékozódjunk a célország aktuális előírásairól. Ne feledje: a kötelező biztosítás megléte elengedhetetlen a külföldi autózáshoz!

Kötelező biztosítás igazolása külföldön: Ne induljon útnak anélkül!

Tippek a zöldkártya használatához:

 • Mindig tartsa a zöldkártyát a járműben elérhető helyen.
 • Ellenőrizze a zöldkártya érvényességi idejét az utazás előtt.
 • Ha új járművet vásárol, vagy új kötelező biztosítási szerződést köt, új zöldkártyát kell igényelnie.
 • Bizonytalanság esetén forduljon a biztosítójához további információkért.

Kötelező Biztosítás Igazolása Külföldön a Zöldkártyán Kívül

Vannak olyan országok is, ahol a zöldkártya nem elegendő a kötelező biztosítás igazolására. Ezekben az országokban határon túli biztosítást kell kötnie. A határon túli biztosítást a határátkelőnél vagy a biztosítójától online is megvásárolhatja.

Fontos: Indulás előtt mindig tájékozódjon a célország kötelező biztosítási előírásairól. Ezt megteheti a Magyar Külügyminisztérium honlapján, vagy a biztosítójánál.

Összefoglalva:

 • A kötelező biztosítás igazolása külföldön elengedhetetlen a zökkenőmentes és jogszerű autózáshoz.
 • A zöldkártya a legelterjedtebb módja a kötelező biztosítás igazolásának a zöldkártya rendszerben részt vevő országokban.
 • A zöldkártyát a jármű kötelező biztosítását forgalmazó biztosítótársaságtól lehet beszerezni, általában ingyenesen vagy kis díj ellenében.
 • Fontos, hogy a zöldkártyát még az utazás megkezdése előtt szerezzük be.
 • Bizonyos országokban a zöldkártya mellett további dokumentumokra is szükség lehet a kötelező biztosítás igazolásához.
 • A kötelező biztosítás igazolása külföldön során felmerülő kérdésekkel kapcsolatban javasolt felvenni a kapcsolatot a jármű kötelező biztosítását forgalmazó biztosítótársasággal.
További cikkek
Tudásportál - 2024-04-25 09:39

Lakásbiztosítás alapterület számítás
A lakásbiztosítás megkötésekor elengedhetetlen a lakásbiztosítás alapterület számításának pontos elvégzése. Ez a számítás kulcsfontosságú a megfelelő díj megállapításához, és a biztosítási fedezet pontos meghatározásához.

Tudásportál - 2024-07-03 10:14

Lakásbiztosítás tv-re
A lakásbiztosítás alapvetően nem nyújt fedezetet elektronikai eszközök meghibásodására, de a lakásbiztosítás TV-re fedezetet nyújtó kiegészítő biztosításokkal bővíthető, így a kedvenc készüléke is védetté válhat.

Tudásportál - 2024-04-25 07:07

Casco biztosítás utazáshoz
A Casco biztosítás egy opcionális gépjármű-biztosítás, amely széleskörű védelmet nyújt a saját hibás és idegen hibás károk ellen. A Casco biztosítás alapvetően nem köthető utazáshoz, de vannak alternatív megoldások, amelyek segíthetnek a gondtalan utazásban.