Biztosítások összehasonlítása:
Biztosítások összehasonlítása:
KÖTELEZŐ biztosítások
CASCO biztosítások
LAKÁS biztosítások
UTAS biztosítások
BALESET biztosítások
Tudásportál kiválasztott ikon
Tudásportál kategória váltás

NORMÁL VERZIÓ

A cikk normál verziója
Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte

A kötelező biztosítás hiánya

Tetszik a cikkTetszik a cikk Tetszik
Eddig 0 személykedvelte
Megosztás linkedinen
Megosztás facebookon
Küldés emailben
Kimásolás

fedezetlensegi_dij

Naptár ikon 2024-07-17
Címkék ikon kotelezo_biztositas

A kötelező biztosítás hiánya gyakorlatilag azzal jár, hogy nem lehet a gépjárművet a kormányhivatalban átjegyeztetni, vagy a nem fedezett időszakért fedezetlenségi díjat számolnak fel.A kötelező biztosítás hiánya, és annak súlyos következményei

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megléte nem csupán jogi kötelezettség, de alapvető felelősség is minden gépjármű-tulajdonos számára. A kötelező biztosítás hiánya súlyos következményekkel járhat, melyek anyagi terheket és komoly jogi szankciókat vonhatnak maguk után.

Mi történik kötelező biztosítás nélkül?

  • Fedezetlenségi díj: A legfőbb szankció a fedezetlenségi díj megfizetése. Ez egy büntető jellegű díj, amellyel a biztosítatlan időszakra vonatkozóan a gépjármű-tulajdonos köteles fedezni a biztosítók által viselt kockázatot. A díj mértéke napi szinten számítódik, és jelentősen meghaladja az átlagos KGFB díjakat. Ráadásul visszamenőleg akár 5 évre is kiszámíthatják, ha a járműnek ez idő alatt nem volt érvényes biztosítása.
  • Jogi következmények: A kötelező biztosítás hiánya szabálysértésnek minősül, melyért a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatja a jármű vezetőjét. Súlyosabb esetben a hatóság a jármű forgalomból való kivonását is elrendelheti, amíg nem történik meg a KGFB megkötése.
  • Károk esetén anyagi felelősség: Amennyiben kötelező biztosítás nélkül okozunk balesetet, teljes mértékben mi magunk viseljük a károkat. Ez nem csupán az anyagi javakban okozott károkra, de a sérültek súlyos személyi sérüléseire és az esetleges maradandó egészségkárosodásra is vonatkozik. A kártérítési összegek akár több tízmillió forintra is rúghatnak, melyek tönkretehetik a családi anyagiakat.

Nézze meg kötelező biztosítása (KGFB)nem közeledik-e évfordulójához , mert a kötelező biztosítás kalkulátorunkkal maximális kedvezménnyel 1 perc alatt versenyeztetheti a biztosítókat, és számolhatja ki az ön számára legkedvezőbb lehetőséget.


Miért fontos a kötelező biztosítás megléte?

  • Felelősségvállalás: A KGFB megléte nem csak a törvénynek való megfelelést jelenti, de alapvető felelősségvállalás is a többi közlekedő iránt. Biztosítással gondoskodunk arról, hogy anyagi csődbe ne kerüljenek, ha mi okozunk nekik balesetet.
  • Nyugalom a vezetés során: A tudat, hogy rendelkezünk érvényes kötelező biztosítással, nyugalmat és magabiztosságot ad a vezetés során.

Tippek a kötelező biztosítás hiányának elkerülésére:

  • Jegyezze fel a befizetési határidőket: A biztosítók gyakran küldenek értesítést a lejárat előtt, de érdemes naptárba is bejegyezni a befizetési határidőket.
  • Állítson be emlékeztetőt: Számos online naptár és alkalmazás lehetőséget ad emlékeztetők beállítására.
  • Kösse össze a díjfizetést más, rendszeres kiadással: Csoportosítsa a KGFB díját a havi fix kiadások közé, így kevésbé valószínű, hogy elfelejti befizetni.
  • Válasszon online díjfizetést: Az online felületeken keresztül kényelmesen és gyorsan rendezheti a díjakat.

Összefoglalva:

A kötelező biztosítás hiánya rendkívül kockázatos és súlyos anyagi következményekkel járhat. Ne feledje, a KGFB nem csak egy kötelezettség, de alapvető felelősség is. Gondoskodjon érvényes biztosításról, és ne kockáztasson!

Fontos: A fenti információk tájékoztató jellegűek. A pontos jogszabályi rendelkezésekről és a fedezetlenségi díj kiszámításának módjáról a Magyar Biztosítók Szövetsége honlapján (https://mabisz.hu/) tájékozódhat.

További cikkek
Tudásportál - 2024-07-08 05:01

Kármegosztás
A kármegosztás a károkozásért való felelősség százalékos megosztása a károkozásban résztvevők között. Ha például a bekövetkezett ütközésért “A járművezető”-t 70%-ban, “B jármű vezető”-t pedig 30%-ban terheli a felelősség, akkor “A” (illetőleg felelősségbiztosítója) “B” kárának 70%-át, míg a “B” részes “A” kárának 30%-át köteles megtéríteni. A közrehatási százalékok összege természetesen nem haladhatja meg a 100%-ot.

Tudásportál - 2024-07-11 19:54

Utasbiztosítás autóra
Az utasbiztosítás önmagában nem védi a gépjárművet, ezért csak azok érdemes az utasbiztosítás autóra kötése, ha kiegészítőben tartalmazza az asszisztencia vagy a jármű fedezetet.

Tudásportál - 2024-07-21 16:12

Kötelező biztosítás váltás határidő betartása
A kötelező biztosítás váltás határidő betartása rendkívül fontos, legyen szó évfordulós vagy kampány szerű biztosító váltásról.